- Brukte hele laget mot Edvald

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

Nå må Edvald Boasson Hagen stole på sin tidligere rival.

20.09.10 16:04

GARDERMOEN (procycling.no): Ikke siden Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen skapte internasjonal furore på slutten av 90-tallet, har norsk sykkelsport fostret talenter i nærheten av Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagens (begge 23 år) kaliber.

De to kjenner hverandre godt fra før av etter å ha konkurrert med og mot hverandre i en årrekke. Som Stavanger SK-rytter pleide Kristoff å sette hele laget i sving for å bryte ned den isolerte lysluggen fra Lillehammer CK.

- Han var utvilsomt den største konkurrenten min. Han har alltid vært utrolig sterk, og egentlig god på alt. Edvald var en hard nøtt å knekke, men vi vant en del ritt begge to. Hovedforskjellen var at han stort sett må gjøre hele jobben på egen hånd. Jeg brukte hele laget underveis for å tappe ham mest mulig før spurten, forteller Alexander Kristoff til procycling.no.

- Ikke alltid like gøy
Mandag ettermiddag satte han, Edvald og resten av den norske VM-troppen (med unntak av Thor Hushovd) seg på flyet via Bangkok til Melbourne.

På Gardermoen smiler Boasson Hagen når han får høre Kristoffs beskrivelse av gamle dager.

- Du kjenner deg igjen i det?

- Ja, det var ikke alltid like gøy å kjøre mot Stavanger. De støtet annenhver gang, og stort sett var det jeg som måtte tette lukene. Men slik er sykkeltaktikk. Det er jo blant annet dette som gjøre så gøy å konkurrere, svarer Boasson Hagen.

Naturtalentet vs. Sliteren
Den nåværende Team Sky-rytteren har alltid vært eneren av de to, selv om Kristoff også har forsynt seg grovt av premiepengene.

Edvald kjørte som en stjerne i Maxbo Bianchi-laget, mens Alex ofte fungerte som opptrekker. Rudsbygdingen vant også en rekke ritt i løpet av sesongen som førsteårsproff, mens Kristoff ser ut til å stå igjen uten seier etter denne sesongen.

- Alex har gjort det skarpt lenge, men han bruker lenger tid på å utvikle seg. Edvald er et naturtalent som tilpasser seg det nivået med en gang. Denne sesongen synes jeg likevel at Alex har nærmet seg. Jeg tør ikke spå hvem av dem som ender opp med å bli den beste til slutt, sier landslagssjef Steffen Kjærgaard.

Kristoff er enig med sjefen i at han trenger tid til å venne seg til nivået.

- Edvald tok steget fra junior til Maxbo Bianchi med en gang, mens jeg brukte to år før jeg presterte på et jevnt, høyt nivå. Jeg synes det har gått greiere fra Joker til profftilværelsen, men fortsatt står jeg uten seier denne sesongen. Jeg kan ikke huske forrige gang det skjedde, forteller Kristoff.

19 x topp-10
Når det er sagt: 23-åringen fra Stavanger kan likevel se seg godt fornøyd med debutsesongen i BMC Racing. Selv om han ikke har kjørt alle de største løpene, er det uansett sterkt å stå igjen med 19 topp 10-plasseringer.

Boasson Hagen har til sammenligning 27 stykker, mens Thor Hushovd har 17 i inneværende sesong.

- Jeg har kjørt en del ritt på lavere nivå enn Thor og Edvald, men nivået er samtidig høyere enn det jeg kjørte på for Joker Bianchi. Jeg synes i hvert fall at jeg presterer bedre denne sesongen. Dessuten har jeg vist både i Polen rundt og i Vattenfall Cyclassics, at jeg også kan prestere i store løp.

- Kristoff har sterk psyke
Det er også Boasson Hagen trygg på.

- Hva forteller det deg at Kristoff sykler såpass stabilt som førsteårsproff?

- Det betyr nok at han har fått riktig matching og at treningsgrunnlaget er godt. Han gjør jobben og biter seg fast helt der framme. Det tyder også på at han har en sterk psyke. Han slipper ikke og vil være med hele veien inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Jarle Fredagsvik

Stusset på uttaket
Boasson Hagen var blant dem som stusset på VM-uttaket, da Kristoff fikk tilslaget foran nesa på Kurt Asle Arvesen.

Les også: Tungt VM-tap for Edvald

- Har du fortsatt samme syn på saken?

- Alex har levert gode resultater, og har i så måte fortjent plassen. Kurt har hjulpet meg og laget mye denne sesongen, men har ikke resultatene. Likevel har han bevist at han har god styrke og har i hvert fall tauet en del på oss denne sesongen. Når uttakskriteriene baserer seg på resultater, er det vanskelig å ta ut en som ikke har det. Det er ikke alt som er like lett å måle innenfor sykkelsporten.

Mister kjørestyrke?
- Hva er det viktigste man mister ved ikke å ta ut Kurt?

- Han har vel omtrent mest erfaring av alle i VM-feltet. Og så er han selvsagt veldig kjøresterk. Jeg synes formen hans har blitt bedre og bedre.

- Dette med kjørestyrke er vel et moment som fort kan bli brukt mot deg og Alex, også?

- Ja, verken Alex eller meg har godt vant med å sykle distansen som venter i VM (260 kilometer, vår anm.). Jeg har i hvert slitt med distansen under foregående mesterskap. Det blir spennende å se. Jeg har jo kjørt mye ritt og trent mye langkjøring i løpet av denne sesongen. Jeg har mer rutine og å takle slike fysiske utfordringer kommer gjerne som en følge av alder og utvikling, påpeker Boasson Hagen.

Kristoff ser uansett til å få funnet sin plass bak Hushovd og Boasson Hagen i VM-hierarkiet.

- Jeg er med for å hjelpe de to andre. Vi får se om jeg blir med helt inn, men jeg får uansett en viktig jobb med å skaffe dem en god posisjon inn i den avgjørende bakken, sier Kristoff.

PS! VM-fellesstarten i Melbourne starter natt til søndag 3. oktober.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag