RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud (Scanpix)

- Burde stått sammen på barrikadene

Sist oppdatert:
Odd-Bjørn Hjelmeset skuffet over stallkameratene – som slår tilbake.

5. mai kom beskjeden til alle løperne som har avtaler med den franske skifarikanten Rossignol: Grunnlønna halveres på grunn av store økonomiske problemer.

- Vi fikk tre alternativer. Det ene var å fortsette med halv lønn, det andre å bli løst fra kontrakten – og det tredje å kreve å beholde lønna. Men hvis vi valgte det siste, kunne vi ikke bli garantert utstyr og service, forteller Øystein Pettersen til Nettavisen.

For han var valget enkelt. Han aksepterte lønnskuttet. Det samme gjorde sprintlandslagskollega Johan Kjølstad.

Eldar Rønning avventet, men valgte denne uka å signere.

Fortsatt forhandlinger
Men for veteranen Odd-Bjørn Hjelmeset, er det enn så lenge uaktuelt å godta det store lønnskuttet.

- Hva hadde du sagt hvis noen ba deg akseptere halv lønn, spør Hjelmeset retorisk.

Han er den av de norske som tjener mest hos Rossignol, etter det Nettavisen erfarer over en halv million i året – før lønnskuttet. Også Eldar Rønning hører til blant de bedre betalte Rossignol-løperne, mens Kjølstad og Pettersen neppe har hatt over 100.000 i grunnlønn.

- Jeg er fortsatt ikke enig med Rossignol, men det pågår forhandlinger. De forstår at det første tilbudet var voldsomt, og har kommet med et par andre forslag. De er gira på å få til en løsning, så jeg håper dette ordner seg, sier Hjelmeset til Nettavisen.

Rønning ringte finnene
Hele 85 prosent av løperne som er under kontrakt med Rossignol internasjonalt skal ha akseptert lønnskuttet.

Det synes Hjelmeset er litt skuffende.

- I denne saken burde vi stått sammen på barrikadene. Da hadde vi selvfølgelig hatt mye større gjennomslagskraft, erkjenner han.

Hjelmeset får langt på vei støtte av Eldar Rønning.

- Det hadde vært ønskelig om vi hadde samkjørt litt. Men det ble vanskelig når så mange hadde skrevet under allerede, sier Rønning – som blant annet ringte den finske landslagssjefen Magnar Dalen for å høre hva finske stjerner som Virpi Kuitunen og Aino-Kaisa Saarinen gjorde.

- Finnene hadde godtatt lønnskuttet. Og det samme hadde flere norske, poengterer Rønning.

Dårlig betalt for Kjølstad
At han til slutt valgte å undertegne, handlet om kvaliteten på utstyret.

- Klart det er surt å miste lønn, og jeg taper en god del på dette, jeg også. Men jeg har fryktelig gode ski og god service, så å bytte merke var aldri aktuelt så kort tid før et OL, sier Rønning.

Eldar Rønnings treningskompis og nabo Johan Kjølstad var blant dem som skrev under med en gang.

- Jeg har en helt annen kontrakt enn det Eldar og Odd-Bjørn har. Derfor taper jeg ikke så mye. Og det jeg taper, tjener jeg fort inn med bonusene for en medalje i OL. Skal jeg klare det, må jeg ha topp utstyr, og det har jeg nå, sier Kjølstad – samtidig som han innrømmer at han haddee håpet på et lønnshopp etter gull og sølv under VM i Liberec, ikke det motsatte.

- Jeg tør påstå at jeg er den løperen i verden som gir Rossignol best resultater i forhold til hvor mye de betaler, sier han til Nettavisen.

- Det er mulig Odd-Bjørn synes det hadde vært solidarisk å kjempe for bedre lønn. Men jeg føler det var mer solidarisk å akseptere lønnskuttet. Hvis vi ikke hadde akseptert kuttet, hadde det jo gått på bekostning av servicen og produktutviklingen, noe som hadde fått konsekvenser for alle, sier Øystein Pettersen.

Vurderer finske ski
Selv om Odd-Bjørn Hjelmeset håper og tror på en løsning med Rossignol, utelukker han ikke å bytte skimerke.

- Jeg har fått flere tilbud, og testet en del andre ski. Og det er mange som har gode produkter, sier Hjelmeset, som bekrefter at finske Peltonen har kommet med det ene tilbudet. Nettavisen har også grunn til å tro at Atomic har henvendt seg til veteranen.

- Men det er klart det er mye pes med å bygge opp en helt ny skipark, erkjenner Odd-Bjørn Hjelmeset – som går for OL-gull på femmila i Vancouver i februar.

Garantert med ski på beina ...

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere