*Nettavisen* Sport.

- Burde trukket seg for lenge siden

Foto: (Scanpix/procycling.no)

Harald Tiedemann Hansen ut mot det sittende sykkelpresidenten.

10.09.13 14:16

Med avsløringen til Velo News om de nye anklagene mot Pat McQuaid og Hein Verbruggen, bør de neste to og halv ukene sørge for nok «underholdning» i kampen om toppvervet i UCI (det internasjonale sykkelforbundet).

Les mer om anklagene her!

Både motkandidat Brian Cookson og den sittende presidenten var til stede på et møte i managementkomiteen i Bergen i midten av juni. Der ble en rapport som er bestilt av Igor Makarov (Katjusja-sponsor og russisk sykkelpresident) lest opp av Mike Plant (tidligere amerikansk sykkelpresident). Her lå det grove beskyldninger om korrupsjon i eget forbund.

Blant annet skal McQuaid og Verbruggen ha mottatt bestikkelser fra en lageier, og hjulpet Lance Armstrong og Alberto Contador med å holde seg unna dopingjegernes klør.

Dette ifølge et sammendrag av den 54 sider lange rapporten Velo News har publisert.

- Dette er veldig alvorlig
Harald Tiedemann Hansen var i Bergen den aktuelle helgen, men deltok ikke på det aktuelle møtet.

Han, og kongressen, var i byen for å bane vei for et mulig sykkel-VM i Bergen om fire år.

- Det var et heftig møte, så vidt jeg har hørt. Jeg fikk høre at det var mye rabalder og at man henviste til dokumentasjon (Igor) Makarov hadde tatt med seg til møtet. Bergen ble en milepæl på flere måter, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

Da hadde han nettopp satt seg ned og lest utdraget fra rapporten som ble publisert på det amerikanske sykkelnettstedet.

- Dersom det er hold i noe av dette, er det selvsagt veldig alvorlig. Jeg forventer likevel at det blir lagt fram bevis. Det holder ikke å komme med en rekke beskyldninger uten å finne ut om dette er sant eller ikke. Bevisene som eventuelt finnes, må legges fram for UCIs etiske kommisjon. Det forundrer meg at det ikke er gjort allerede. Dersom man ikke er fornøyd med konklusjonen derfra, får man heller ta saken til utenforstående organer, sier Tiedemann Hansen.

McQuaid kan reddes av Malaysia
Som styremedlem i UEC (det europeiske sykkelforbundet) er han stemmeberettiget i presidentvalget som nå er inne i den avgjørende fasen.

Per dags dato er McQuaid avhengig av kongressens stemmer for i det hele tatt å stille som Cooksons motkandidat. Ettersom han ikke er fremmet av verken hjemlandet Irland eller Sveits (der han bor), lener han seg på et forslag om endring av lovteksten fra Malaysia – som i så fall gjør at «to vilkårlige nasjoners forbund kan fremme et kandidatur».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fabrice Coffrini

Det har Marokko og Thailand sagt seg villige til å gjøre i McQuaids tilfelle.

Mener McQuaid burde trukket seg
Den åpne maktkampen mellom de to kandidatene, og skittentøysvasken som nå følger i kjølvannet av den Makarov-finansierte «A report on Corruption in the Leadership of the Union Cycliste Internationale», hadde Tiedemann Hansen helst vært foruten.

- Dette begynner å bli mye selv for Pat McQuaid. Kan han overleve dette her?

- Det som forundrer meg litt, er at han må ha skjønt at dette kom til å skje. Hvorfor har han da ikke trukket seg for lenge siden? Hvorfor kjemper han så utrolig innbitt? Hadde han trukket seg for en tid tilbake, hadde folk kanskje ikke brukt så mye energi på å få dette fram i lyset. Det skurrer litt for meg, det må jeg bare si.

- Når får man i stedet en presidentvalgkamp som er så skitten som den kan få blitt, hva tenker du om det?

- Hvis jeg skal tenke på sykkelsportens beste, er dette ikke noe bra. Det gagner ikke sporten at vi skal ha en slik skittentøysvask mellom kandidatene. Nå blir det bakvaskelser og beskyldninger om hverandre. Vi får ikke snakket om det vi burde ha snakket om: Hvordan skal vi utvikle sykkelsporten videre.

- Er ikke dette noe man må ta for å bringe sykkelsporten videre?

- Kanskje må man det, men det er mange måter å føre en slik prosess på. Jeg liker dårlig at udokumenterte beskyldninger slenges ut på denne måten. Har man bevis for dette, må alt sammen legges fram. Det nytter ikke bare å komme med beskyldninger.

Får grille kandidatene
Til helgen samles UEC for ekstraordinær kongress, og der skal både McQuaid og Cookson får taletid til å fremme eget kandidatur.

Spørsmålet er om seansen ikke ender med en real grilling av den sittende presidenten i stedet.

- Først får de muligheten til å legge fram hva de har tenkt å gjøre for sykkelsportens videre utvikling. Etterpå følges en spørsmål og svar-seanse, og da regner jeg med at det blir mye debatt rundt McQuaid og disse beskyldningene. Jeg er rimelig sikker på at han kommer til å finne fram storslegga for å forsvare seg mot alt dette.

I en pressemelding via UCI har McQuaid stemplet beskyldningene mot ham som «fabrikkerte» og «totalt usanne».

Presidentvalget i UCI avgjøres den 27. september under sykkel-VM i Firenze. Dersom forslaget til endring av artikkel 51.1 i lovteksten ikke får flertall, vil Cookson står igjen som eneste kandidat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag