RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Cheerleading er sport

Sist oppdatert:
Miljøet kjemper for å bli anerkjent som idrett i Norge. Si din mening og se cheerleading-bilder her.

(iOslo.no): Den unge sporten cheerleading feirer i år 10 års jubileum i Norge, et land hvor miljøet har måttet kjempe for å bli anerkjent som en idrett. For i underkant av fire år siden ble cheerleading tatt opp i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF). Dette var et viktig signal for Cheerleading-forbundet, Norwegian Cheerleader Committee (NCC).

Se bilder av noen av cheerleader-lagene nederst i saken.

- Cheerleading regnes som idrett på lik linje med turn. Vi har lenge kjempet for å bli anerkjent som en egen idrett. Det er ikke lenger like mye fnysing av dette som før og vi er med i NIF og de internasjonale forbundene jobber med å få cheerleading som OL-gren, sier nestleder i NCC Kine Storbraaten til iOslo.no.

- Hva er det som gjør at dere mener cheerleading er en sport?

- Blant annet at det er fysisk aktivitet og at det har mange momenter og øvelser på lik linje som med turn, sier Storbraaten.

Ifølge Storbraaten er idretten i voldsom vekst. På landsbasis er det rundt 1000 aktive utøvere og til helgens NM i Oslo er hele 600 av dem ventet å delta.

Ventetid
- Medlemsmassene øker dramatisk, det er en eksplosiv vekst. På landsbasis er det mellom 20-30 klubber. I de største klubbene i Oslo og omegne er det opp mot 100 nye medlemmer hvert år. Det er også ventetid for å bli tatt inn, forteller Storbraaten.

En av årsakene til den massive veksten er at Norge var vertsnasjon for EM i fjor. I mesterskapet som gikk i Jordal Amfi var det 1400 deltakere.

- EM i fjor ga oss et enormt løft. Mesterskapet hadde svært mye å si for den utviklingen vi ser nå. Jeg regner med veksten bare kommer til å fortsette, forteller Storbraaten.

Fåtall gutter
Av de rundt 1000 aktive utøverne i hele landet utgjør andel gutter rundt 1-1,5 prosent. Det vil si at bare mellom 10-15 gutter er aktive utøvere. At gutteandelen er så lav tror Storbraaten vil forandre på seg. Mange fnyser koblingen mellom gutter og cheerleading, men en skal ikke langt for å se helt andre tilstander.

- Cheerleading appellerer mest til unge jenter, men andelen gutter tror jeg vil vokse. Det er mange som fnyser av tanken på gutter og cheerleading, men det er ikke noen som reagerer på at gutter driver med turn. En skal heller ikke lenger enn til Sverige og Finland for å se at det er helt annerledes der, forteller Storbraaten.

Helgens NM arrangeres lørdag 24. mars i Oppsal Arena som har en utvidet tilskuerkapasitet, til 2000, i mesterskapets forbindelse. NM i helgen er det syvende som arrangeres.

Les mer om hva cheerleading er her. Mener du dette er sport? Si din mening (kommentarfelt under bildene).

Les flere saker på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere