*Nettavisen* Sport.

- Da tenkte jeg bare «Wow!»

Foto: Armando Trovati / AP / NTB scanpix

Therese Johaug visste ikke at hun var verdensmester før speakeren sa det.

26.02.13 17:57

VAL DI FIEMME/OSLO (Nettavisen): Marit Bjørgen (32) er dronningen av internasjonalt langrenn, men nå har kronprinsessen - Therese Johaug (24) - for alvor begynt å gripe etter kronen.

Hun valset over Bjørgen på siste halvdel av 10-kilometeren i verdensmesterskapet i Val di Fiemme tirsdag.

Johaug lå bare tideler bak Bjørgen de første fem kilometerne, men gikk 4-5 sekunder bedre fra fem til sju kilometer og vant til slutt med 10,2 sekunders margin.

- Jeg tørte jo ikke å tro noen ting før jeg passerte målstreken, men jeg skjønte det jo på oppløpet da Kjell Erik (speaker Kjell Erik Kristiansen, red. anm.) sa «Og her kommer verdensmesteren». Da tenkte jeg bare «Wow!», sier Therese Johaug til norsk presse, bare noen sekunder etter at hun kopierte gledeshylet som kom da hun så resultattavlen i målområdet.

Hun skjønte at det kunne gå mot gull da hun fikk den aller siste sekunderingen i løypa.

- Da hørte jeg at jeg hadde ni sekunder. Da tenkte jeg at jeg bare måtte holde meg på føttene, så kunne dette gå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tok til tårene
Therese Johaug har nå henvist Marit Bjørgen til sølv to ganger i individuelle renn i VM-sammenheng. Første gang det skjedde, var på tremila i VM i Holmenkollen for to år siden.

- Jeg må si det kom noen tårer da jeg passerte målstreken. Jeg visste ikke riktig om jeg skulle stå eller gå eller skrike eller flire. Det var utrolig stort for min del, sier Johaug.

Hun fortsetter entusiastisk:

- Jeg var en utfordrer i dag. Marit har vært dronningen på denne distansen før. Jeg tok min første seier i et individuelt renn bare forrige helg, og da stilte ikke Marit til start. Jeg er veldig overrasket over at jeg klarte å gjøre det i dag.

24-åringen fra Dalsbygda sikter til verdenscuprennet i Davos, som Bjørgen sto over fordi hun ikke følte seg helt på topp. Formen til Bjørgen er det imidlertid ingenting å utsette på, noe Rognes-jenta beviste ved å gå inn til VM-gull i både sprint og skiathlon tidligere i dette Val di Fiemme-mesterskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: PIERRE TEYSSOT / Afp / NTB scanpix

Bjørgen har etter sin sølvmedalje tirsdag 17 VM-medaljer i samlingen (ti gull, fire sølv og tre bronse), mens Johaug nå har totalt tre VM-gull (to indidivuelle og ett i stafett) og totalt seks medaljer (tre gull, ett sølv, to bronse).

- Jeg rangerer dette gullet veldig høyt, men det var veldig spesielt i Holmenkollen, erkjenner Johaug, som roser både smørerne og Kristin Størmer Steira for god hjelp på tirsdagens 10-kilometer.

Feiringen blir utsatt til alle VM-løpene er unnagjort. Alle forventer at Johaug og Bjørgen går inn til nye gull på stafetten torsdag.

Gir Therese æren
Marit Bjørgen endte på andreplass, til tross for at hun var den største favoritten før løpet.

Etter målgang var hun imidlertid alt annet enn nedslått.

- Jeg er ikke skuffet i det hele tatt, i dag føler jeg at jeg vant sølvet, sier Bjørgen, og understreker at hun ikke kunne vært gladere på Therese Johaugs vegne.

- Therese har mye av æren for at jeg er der jeg er i dag. Den «gutsen» og motivasjonen hun har for å bli best, smitter over på meg når vi trener sammen, og gjør at jeg er på det nivået jeg er i dag, forteller en takknemlig Bjørgen.

Hun innrømmer at sølvmedaljen trigger foran den kommende tremila.

- Det er klart at jeg blir litt trigget over å bli nummer to i dag, og det skal bli en god kamp mellom Therese, Justyna Kowalczyk og meg på lørdagen, sier Marit Bjørgen.

Nettavisen følger VM i Val di Fiemme live hele tiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.