- Danmark ikke døren til Europa

Fotballspeider Tor Kristian Karlsen mener norske spillere tar feil hvis de tror at det blir enklere å komme seg til Europa via et mellomspill i Danmark.

17.01.06 14:32

Fredag sa agent Stig Lillejord til TV 2 Nettavisen at de kan være enklere å komme seg sørover på kontinentet ved først å reise til Danmark.

- Mange av de som drar håper at Danmark skal bli en mellomstasjon på vei sørover på kontinentet. Og det kan ofte være sunt å ta et stopp på veien, og vokse som menneske før en tar det store steget. Fordelen med Danmark er at det er ganske likt Norge, sa Lillejord.

Få har tatt steget videre
Men Tor Kristian Karlsen - ansvarlig for Bundesliga-klubben Hannovers speidervirksomhet utenlands - er ikke enig.

- For spillere som ikke holder landslagsklasse, øker ikke spill i Danmark sjansene for spill i resten av Europa, sier Karlsen til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Privat/TV 2 Nettavisen)

Han påpeker at de eneste nordmennene som tidligere har tatt veien fra Danmark og ut, som han husker, er Dan Eggen og Thomas Myhre. Myhre var jo allerede ute da, og Eggen utviklet seg som spiller i Brøndby. Så ingen kom fra en norsk toppklubb først. Det er derimot eksempler på det motsatte - at spillere har tatt Danmark som første steg på vei ut, men som til slutt endte i Norge igjen. Det skjedde med Magne Hoset.

- Det er nok mer speiding i Danmark enn i Norge fra flere utenlandske klubber, men det hjelper ikke om kvaliteten på spillerne ikke er god nok. Trond Andersen har jo vært god i Danmark, og er høyt respektert der. Men han har vel ikke vært knyttet til klubber i Europa så vidt meg bekjent, fortsetter han.

Selger dyrt
Brede Hangeland, som skrev under for FC København mandag, er en spennende spiller for det internasjonale markedet. Men Karlsen påpeker at det ofte er vanskelig å komme seg bort fra toppklubbene FCK og Brøndby. Skulle Hangeland se FCK som et steg på veien videre ut i Europa, så kan det kanskje ha vært en feil å gå nettopp dit.

- Liverpool måtte betale 60 millioner kroner for Daniel Agger. Han hadde en og en halv sesong bak seg på A-laget. Bo Svensson, som har vært god for FCK i seks-sju år, har først skrevet under for Mönchengladbach nå. Han har vært priset for høyt hele veien. Selv nå, med et halvt år igjen av kontrakten, ville ikke FCK slippe. Dermed må han vente til han blir fri fra kontrakten til sommeren før han kommer seg ut, påpeker Karlsen.

- Det finnes internasjonale spillere som vegrer seg for å gå til de klubbene fordi det kan gjøre det vanskelig å få realisert andreovergangen. Den som skal realisere makspotensialet, og sikre pensjonisttilværelsen, legger han til.

Men:

- Det er kunstnerlønn, mindre reising og da kanskje mer fritid. Treningsforholdene er vel også bedre i Danmark og mange av klubbene er mer profesjonelle. Sånn sett er det å spille i Danmark en helt grei karriere. Selv om det ikke øker sjansene for å komme ut, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.