RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Dårlig samhold i OL-troppen

Sist oppdatert:
Rapport avdekker hva som gikk galt for Norge i Torino-OL.

SOGNSVANN (TV 2 Nettavisen): For lite inspirerende ledere, dårlig teamfølelse og et for innadvendt Olympiatoppen. Det er noen av konklusjonene i rapporten.

Norge skulle ta 25 OL-medaljer, men fikk bare 19. Kun to av dem var gull, og Norge endte dermed på 13. plass på medaljetabellen. I Salt Lake-OL var Norge beste nasjon med 13 gull. Hva gikk galt?

«Evnet utøverne å få frem den store følelsen for fellesskap i et mesterskap der alle stilte med store individuelle målsetninger?» (...) «Kanskje kan det forklares med psykiske faktorer. Gode resultater smitter, men det gjør jammen motgang også.»

Forsker ved Idrettshøgskolen og tidligere Aftenposten-kommentator, Dag Vidar Hanstad, har fulgt forberedelsene og gjennomføringen av Torino-OL fra innsiden. I en 66 sider lang rapport som TV 2 Nettavisen har fått tilgang til, kommer han med en rekke kritiske innspill.

Her er noen av konklusjonene i Hanstad-rapporten:

Dårlig samhold: «Fra flere hold ble det i Torino påpekt at man ikke hadde opplevd en så lite sammensveiset gjeng som denne. Dette så man blant annet ved at utøverne i mindre grad enn før møtte opp for å se på hverandre. Her var det naturligvis visse praktiske utfordringer på grunn av reiseavstander, men noen voldsom barriere var det ikke snakk om.» (...) «Tiltak bør vurderes for å bedre team-følelsen på tvers av grener/idretter.»

- Norge-følelsen er noe vi må jobbe med. Men vi fikk samme respons etter Athen-OL, og da gjorde vi tidenes norske sommerleker. Vi kunne jo samlet alle utøverne i en leir, men det ønsket vi ikke. Bedre resultater er kanskje det viktigste virkemiddelet, kommenterer toppidrettssjef Jarle Aambø.

Lite inspirerende ledere: «Alle med lederansvar må ha et bevisst forhold til visjon og «løfter». Når «Norge skal ta Torino med storm» og «Spre vinden», må ledere virkelig bidra til det.»

- Det får være et synspunkt Hanstad må stå for. Jeg var imponert over stemningen i leirene, også der de slet mest med sykdom og resultatene. Jeg kjenner meg ikke igjen der, og det er ikke noe i vår evaluering som støtter dette, sier toppidrettssjefen.

For innadvendt: «OLT har gjennom flere år vært gjenstand for nysgjerrighet og interesse fra andre nasjoner.» (...) «Samtidig kan det spørres om OLT selv har vært bra nok på egen nyskapning? Svaret er trolig nei; OLT har ikke i tilstrekkelig grad søkt etter impulser utenfor landets grenser. Her må det skje noe, og det temmelig kjapt.»

- Han har delvis rett. Husk at vi i en periode har vært i en slags unntakstilstand, selv om vi også i den perioden orienterte oss internasjonalt. Vi har i en årrekke samarbeidet med Belgia, Nederland, Sverige og Sveits, og skal, som på mange andre områder, fortsette å utvikle oss og bli sterkere utenfor Norges grenser, sier toppidrettssjef Aambø.

Dag Vidar Hanstads rapport etterlyser også bedre kommunikasjon innad i OL-troppen, utvikling av coach-rollen og nærmere dialog med utøverne om valg av bosted.

Hanstad konkluderer for øvrig med at både Olympiatoppen og særforbundene har gode rutiner for forebygging av sykdom, og at man håndterte sykdommen som oppsto bra.

- Vi trenger å utvikle en dreiebok for planlegging og gjennomføring av OL, og det er i denne sammenhengen vi ba om denne rapporten, sier toppidrettssjef Jarle Aambø til TV 2 Nettavisen.

Rapporten er basert på observasjon og samtaler med ledere i støtteapparatet.

I midten av mai sa Aambø sagt at Norge må bli bedre mentalt.

VISSTE DU AT...

- Olympiatoppen brukte vel 39 millioner kroner på OL i Salt Lake City. Budsjettet for Torino-OL var 18,9 millioner.

- Bare 12 prosent av Torino-utøverne oppgir at de nådde målene sine.

- Hele 33 prosent av utøverne som ikke nådde OL-målene sine, oppgir sykdom før og under OL som en viktig årsak.

- Bare 60 prosent av OL-utøverne har svart på Olympiatoppens frivillige, anonyme og elektroniske spørreundersøkelse etter lekene. 87 prosent av støtteapparatet besvarte spørsmålene.

- Olympiatoppen konkluderer selv med at det er 13 punkter der det er rom for forbedring i sin 22 sider lange Torino-rapport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere