*Nettavisen* Sport.

- De er sykkelsportens Manchester United

NY SIGNERING: Team Sky henter britisk klatretalent. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

David Millar tror mange vil prøve å kopiere Edvald Boasson Hagens lag.

12.11.12 09:43

GRIMSTAD (procycling.no): Når årets sykkellag skal kåres er det vanskelig å komme unna Team Sky. Britene har samlet sammen imponerende 51 seirer i 2012, og var overlegne i Tour de France.

Med jernhånd styrte de feltet og ga aldri konkurrentene noen reell sjanse til å stikke kjepper i hjulene til Bradley Wiggins eller Chris Froome.

Med enorm tempostyrke hos sine kapteiner var storlaget klar over at det som gjaldt i fjellene var å holde et jevnt, hardt tempo, slik at ingen ble fristet til å prøve på dristige angrepsforsøk.

Planen var like enkel som den var vanskelig å gjennomføre, men med Edvald Boasson Hagen, Christian Knees, Michael Rogers, Richie Porte og Bernhard Eisel som lokmotivene klarte laget i overlegen stil «å drepe» rittet.

- Ingen klarer å gjøre det samme
En av de som satt i feltet og lot seg imponere over Skys innsats var David Millar.

- De har en egen evne til å styre ritt. De gjør det på en helt fantastisk måte, skryter David Millar til procycling.no.

Vi fikk en prat med den britiske tempomaskinen da han gjestet Grimstad i forbindelse med et showritt rett etter fullført Tour de France.

Selv om Millars Garmin-lag på ingen måte hadde en like suksessfull og heldig tour som Sky, var det på ingen måter en bitter Millar vi snakket med. Det var heller en avslappet veteran, som ikke hadde annet enn positive ting å si om Boasson Hagens lag.

- Vi må ha respekt for det de gjør. Ingen klarer å gjøre det samme som dem, for ingen har pengene til det. Mange vil nok prøve å kopiere dem de neste årene, men det blir veldig, veldig vanskelig, mener Millar.

- Ikke kun penger som avgjør
Han er klar på at de økonomiske musklene laget har er en forutsetning for å kunne dominere på måten de gjør, men at det heller ikke er en garanti for å klare det.

- Det krever en veldig spesiell person for å klare det, noe Sky har i Dave Brailsford. De bruker pengene smart og det må respekteres. De fleste andre ville sløst bort pengene på å signere feil ryttere, er Millars klare oppfatning.

Flere kritiske stemmer mente Skys dominans under Tour de France ikke var bra for sporten, og at idretten var i ferd med å utvikle seg i en retning med større kontroll og mindre spektakulær kjøring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jonas Lindstrøm

Det er ikke et problem Millar tror publikum trenger å bekymre seg over, og minner om at sykkel ikke er den eneste idretten hvor pengene legger føring for utfallet.

- Du har lag som The New York Yankees og Manchester United som er så gode at de setter standarden for sine idretter. Slik er det i sportsverden.

- Samtidig ser vi at Team Skys taktikk ikke er like effektiv i andre ritt, som vårklassikerne. Der er det plutselig Quick Step som er det dominerende laget. Alle lag har sitt område hvor de er gode.

Garmins vei til suksess
Selv er Millar en del av Garmin-laget. Amerikanerne er blitt kjent som et lag som i likhet med Sky jobber veldig metodisk for å utvikle rytterne, men samtidig et lag hvor lageier Jonathan Vaughters verdsetter sine outsidere foran mer etablerte stjerner.

- Jonathan er en eksentrisk fyr og liker eksentriske ryttere. Vi har ikke normale kriterier når vi plukker ut ryttere. Derfor ser vi på oss selv generelt som outsidere, som mestrer ting til tross for, ikke på grunn av.

- Det gir oss et veldig godt samhold, og vi har det veldig morsomt sammen, sier Millar, og er dermed helt klar på at det går an å oppnå suksess selv om man ikke bruker Sky-formelen.

Så gjenstår det å se om Team Skys vinneroppskrift holder mål også neste sesong, eller om noen klarer å slå sprekker i stjernemaskineriet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag