*Nettavisen* Sport.

- De kommer til å få en stor overraskelse

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Ingen har noensinne kåret Tippeligaens smarteste spiller, men dette er vår favoritt.

28.01.12 23:28

VALLHALL (Nettavisen): «I år tar vi faen meg alt. Europa, se opp! Nå kommer vi og tar dere», skrev en Vålerenga-supporter i forumet til klanen.no da osloklubben 28. januar i fjor fikk signaturen til Yssouf Koné.

Han var ikke alene om å stupe inn i en ekstatisk lykkerus. Sportsdirektør Truls Haakonsen fikk gratulasjoner. Manager Martin Andresen bestemte seg for å leie ut talentfulle Mos Abdellaoue til Tromsø, for spissplassen tilhørte nå Koné.

Vålerenga hadde fått sin frelser, og de hadde fått ham rett foran nesa på selveste Rosenborg.

Nå skriver vi 28. januar 2012. Ett år har gått siden Yssouf Koné ble klar. Men Vålerenga tok ingenting. Og Europa ser fortsatt ned.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Yssouf Koné slet med en kneskade da han kom til Vålerenga, men legene beroliget klubben med at ivorianeren ville bli frisk i løpet av en måned eller to.

Leger kan ta feil, de også.

Elleve kamper – ett mål
Koné spilte elleve kamper i Tippeligaen i 2011, men bare én av dem fra avspark. Målproduksjonen startet og sluttet med nettkjenningen mot Strømsgodset i juli. Vålerenga endte sesongen på sjuendeplass.

- Det (fjoråret, red. anm.) var ikke noe godt. Han – og vi – fikk beskjed av legene om at han skulle bli klar i februar, men han var fortsatt ikke helt klar når sesongen var over. Det er klart det er fortvilende, sier Martin Andresen til Nettavisen.

- Han skulle jo også være toppspissen vår og gjorde sitt til at vi leide ut Mos. Så det ble noen følgefeil på grunn av beskjedene fra doktorene, legger Vålerengas manager til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Nå er det på sin plass å innrømme at vi ikke gjør Det Store Intervjuet med Yssouf Koné fordi det er på dagen ett år siden han skrev under for Vålerenga og fansen drømte om seriegull og suksess i Europa. Vi gjør det på grunn av ryktene vi har hørt.

Yssouf Koné skal angivelig være tilbake i toppslag. Det bør han også være, ettersom Vålerenga fredag solgte Mos Abdellaoue til FC København.

Trente hardt i ferien
Derfor huker vi tak i 29-åringen etter en treningsøkt og drar ham med opp i kantinen i Vallhall. Er det virkelig sant at Koné er kvitt den brysomme kneskaden?

- Jeg føler meg bra og anser meg som 100 prosent fysisk klar. Jeg må bare trene godt hver dag for å få tilbake ballfølelsen, forteller Koné, mens svetteperlene fra dagens trening fremdeles spretter ut.

Spissen har i vinter faktisk levert klubbens beste testresultater både innen styrke og spenst. Og mens vi sitter her i kantina serverer han smil og latter som viser at også selvtilliten er tilbake.

Forklaringen er enkel: Koné brukte vinterferien til å trene. Hardt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Jeg trente ikke hver dag, men jeg trente mer enn jeg pleier. Jeg jobbet med et lag hjemme, med fysioterapeuten der, nesten hver dag.

«Hjemme» for Yssouf Koné er Adibjan, storbyen som tidligere var hovedstaden i Elfenbenskysten (nå er det Yamoussoukro) og som med sine fem millioner innbyggere faktisk er verdens tredje største fransktalende by, bak Paris og Kinshasa, men foran Montreal.

Takker Vålerenga
Koné fyller 30 år i februar og skimter naturligvis enden på karrieren, men det er ikke først og fremst dét som motiverte ham til å trene hardt i vinterferien.

- Motivasjonen min var at jeg skrev under for Vålerenga for ett år siden, men nesten ikke spilte. Det var veldig frustrerende for meg. Det var motivasjonen min.

- Jeg ville tilbake i 100 prosent form, ikke halte rundt, som jeg gjorde i fjor, og jeg ville være helt klar til sesongstart. Forrige sesong var veldig frustrerende for meg og jeg tok med meg den frustrasjonen inn i ferien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Han er svært takknemlig for at Vålerenga viste stor tålmodighet med ham.

- Det å gå så lenge skadet, var veldig tøft for meg mentalt, men alle i klubben var veldig tålmodige. Det var en stor operasjon jeg gjennomgikk, men Vålerenga viste stor tålmodighet og trenerne var veldig støttende. Jeg må bare takke dem.

Løftet
Så kommer den. Overskriften.

- De kommer til å få en stor overraskelse når de får se forskjellen på Yssouf Koné fra i fjor til i år. De kommer til å bli veldig overraskede. Og glade, sier Koné og gliser selvsikkert.

Tankene mine vandrer til Rosenborg og 2007, da Yssouf Koné scoret ni mål på åtte kamper i august måned, og seks mål på åtte kamper i kvalifiseringen til Champions League. Han scoret også mot både Schalke og Valencia i gruppespillet, før han noen måneder senere ble solgt til den storsatsende, rumenske klubben Cluj.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Martin Andresen forteller også at Koné ser ut som en ny mann på treningsfeltet.

- Ja, men han har ikke fått spilt noen kamper ennå. Det har gått kort tid, men han har sett annerledes ut på treningsfeltet. Forhåpentlig klarer han å være frisk og skadefri, og da kan vi bygge ham opp til å bli den spilleren vi håpte at vi henta, smiler sjefen sjøl.

Hvor sulten Yssouf Koné er på å vise seg som en god investering for Vålerenga, forstår man kanskje av at han takket nei til å spille for Burkina Faso i afrikamesterskapet, som spilles i Ekvatorial-Guinea og Gabon i skrivende stund.

Koné er ivorianer, men takket i 2004 ja til å representere Burkina Faso og har elleve landskamper for landet som tidligere var en del av Fransk Øvre Volta sammen med nettopp Elfenbenskysten.

Scoret mot Chelsea
Før Koné kom til Vålerenga, spilte han altså for Cluj. Det ble ikke et spesielt vellykket opphold, hvis vi ser bort fra scoringen hans mot Chelsea på Stamford Bridge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Jeg spilte to ganger mot Chelsea med Rosenborg, uten å score, så det var en personlig seier å score mot Chelsea. Det var selvsagt en guttedrøm å score mot en storklubb som Chelsea.

Seier ble det imidlertid ikke. Cluj tapte 1-2.

- Didier Drogba kom inn på stillingen 1-1 og scoret 2-1 for Chelsea. Jeg snakket faktisk med Drogba nå nylig, for å ønske ham lykke til i afrikamesterskapet. Han er en skikkelig fin gutt som hjelper alle rundt seg, sier Koné til Nettavisen.

Utenom Champions League-eventyret var ikke rumensk fotball mye å trakte etter. Lars Hirschfeld og Mikael Dorsin forlot begge Cluj med store pengesummer til gode, og Koné har tidligere beskrevet ligaen som «gjennomkorrupt».

- Det gikk bra i starten, for vi vant, kom i Champions League og spilte noen gode kamper. Men systemet i rumensk fotball er ikke så bra. Det er for mye politikk og svarte penger. Det var det eneste problemet. Bortsett fra dette, var det bra, mener Koné.

Ingen rasisme
Skader har dessverre vært en stor del av Yssouf Konés karriere så langt. Han har likevel fått oppleve mye. CV-en inneholder spill for Raja Casablanca i Marokko, Qingdao Hailifeng i Kina, Olympic Safi i Marokko og altså Rosenborg og rumenske Cluj.

- Kina var en fantastisk erfaring. Jeg var litt skeptisk, men det var et veldig bra opphold. De har en utrolig disiplin i Kina. Jeg liker den siden ved Kina, forteller Koné, som også satte pris på tiden i Raja Casablanca, som må regnes som en av Afrikas største klubber.

Like moro var det ikke i italienske Lecce, da han som tenåring prøvespilte der.

- Det var gøy, men vanskelig. Jeg var ung da jeg dro til Italia. Erfaringen var ikke så god. Der opplevde jeg mye rasisme. Til og med da jeg dro på kamp for å se en venn spille. Jeg satt på tribunen sammen med agenten min, og han sa at vi burde dra, for han hørte mye stygt.

- Har du noen gang opplevd rasisme i norsk fotball?

- Jeg spilte i Rosenborg i tre år og vært i Vålerenga i ett år. Jeg har aldri hørt noe rasistisk i norsk fotball. Jeg har aldri hatt noen problemer med det her, bedyrer Vålerenga-spissen.

- Norge er et kult land. Det er fredfullt her. Du må bare gjøre det du skal gjøre, så er alt bra, fortsetter Koné, som bor i Oslo sammen med sin rumenske kjæreste Paula Nicoleta Mitracu, som han traff mens han spilte for Cluj og som han har vært sammen med i snart to år.

Snart advokat
Det er forresten langt mer enn kneskader og fotball som opptar Yssouf Koné. Han er – hvordan skal vi formulere det? – ikke et godt eksempel på en typisk fotballspiller.

- Han er en veldig rolig og tenkende person og driver med mye annet utenfor fotballen også, forteller Martin Andresen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Vi ber Koné om å utdype og får høre at han studerer juss ved et universitet i Frankrike og regner med å fullføre utdannelsen i løpet av sommeren som kommer.

- Jeg begynte å spille fotball litt sent, for faren min ville at jeg skulle gå på skolen og ikke spille fotball. Jeg gikk på en av de dyreste skolene i Elfenbenskysten, sier Koné.

Han forteller at faren hans en gang lette etter ham i timevis mens han spilte fotball i hemmelighet. Resten av familien visste hvor han var, men ingen våget å si noe til Koné senior.

- Etter hvert forsto han at det var dette jeg ville og at jeg kunne klare begge deler. Nå er han stolt av meg. Jeg gikk jo uansett på skole. Da jeg fortalte ham at jeg bare har én eksamen igjen, ble han veldig glad. Nå har ikke skolepengene vært bortkastet likevel.

Har 50 ansatte
Som om ikke dette er imponerende nok, driver han også et firma hjemme i Elfenbenskysten.

- Framtiden har jeg allerede planlagt. Jeg har en gård og et firma, som jeg driver selv. Vi planter det materialet som man bruker til å lage bilgummi, vi driver med kaffe- og kakaohandel og transport av biler og bildeler, forteller Koné til Nettavisen.

Selskapet heter Natcor (National Trading Corporation) og driver altså hovedsakelig med import og eksport.

- Så jeg vil nok jobbe som advokat for firmaet mitt. Det er ganske stort. Jeg har rundt 50 ansatte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Ivorianeren er godt kjent med det temaet vi snakket med Claus Lundekvam om for noen uker siden, nemlig det altfor utbredte problemet med depresjon blant idrettsutøvere etter at karrierene deres er over.

- Det er et stort problem. Du får ikke lenger penger inn på bankkontoen regelmessig. Du er vant til en levestandard, og etter fotballen må du jobbe hardt for å opprettholde denne standarden. Det er vanskelig. Jeg ser mange eksempler hjemme i Elfenbenskysten på hvor vanskelig dette er, selv blant spillerne som vant afrikamesterskapet i 1992. Mange av dem er fattige og redde.

- Det gir deg frysninger, for du ser at du også kan havne der. Hvis du er heldig, kan du spille til du selv ønsker å legge opp. Men ofte må man legge opp på grunn av skade. Da kan du plutselig sitte igjen tomhendt.

- Bryr seg ikke
Koné skulle gjerne sett at fotballagenter involverte seg mer i denne siden av klientenes liv.

- Når du har penger og spiller fotball og er berømt, vil alle være venn med deg. Du må være forsiktig og vite hvem du skal lytte til. Du trenger gode folk som kan gi deg råd. Det er egentlig en agents jobb, men så fort du har signert en kontrakt, ser du ikke lenger noe til dem. Da forsvinner de. De bryr seg ikke.

Men Koné bryr seg.

Og det lover han altså at Vålerenga-fansen vil få se når Tippeligaen 2012 starter.

Tidligere utgaver av «Det store intervjuet»:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.