- De passer på oss 24 timer i døgnet

Foto: Franz Jonas Strutz Nilson (Mediehuset Nettavisen)

Nettavisen har møtt Morten Gamst Pedersen i Manchester.

24.03.12 09:15

Manchester (Nettavisen): Har du noen gang lurt på hva som foregår på et treningsanlegg i en Premier Leauge-klubb?

Premier Leauge-klubber er ikke akkurat kjent for sin åpenhet, og stjernene trener ofte bak lukkede dører. Selv ikke supporterne slipper inn.

Nettavisen fikk tillatelse til et sjelden besøkt hos Morten Gamst Pedersen i Manchester. Her gir han oss et innblikk i hva som foregår på Blackburns treningsanlegg, Brockhall.

- Egen skomann
- Det er et svært støtteapparat rundt oss. A-laget og reservelaget er på Brockhall, også har vi et ungdomsakademi 300 meter ned i gaten. Det er folk rundt oss hele tiden som passer på at vi gjør ting riktig, forteller Gamsten til Nettavisen.

Rundt Brockhall ligger det frodig natur. Slik du har sett på filmer og serier fra England. Til daglig er det godt over hundre mennesker som er i aksjon her ute. For ingenting skal overlates til tilfeldighetene, når Blackburn skal jakte fornyet kontrakt i Premier League.

- Det er en god atmosfære, vi er en bra gjeng, sier Gamsten.

- Vi har sekretærer, kokker, fysioterapeuter, doktor, massører, sports scientister, kostholdseksperter, gartnere, materialforvaltere, og vi har faktisk en egen skomann. Han har ansvaret for alle skoene, og at alle har riktige sko. Det er hans området, utdyper nordmannen.

Foto: PA Photos/Scanpix

Dermed skulle det meste være tilrettelagt for spillerne, slik at de kan fokusere på å vinne fotballkamper. Men med så mange forskjellige personer, med så ulik bakgrunn og nasjonaliteter skulle man tro det kunne by på noen utfordringer. Det er nok utfordrende til tider, men ifølge Gamsten fungerer dette godt.

- Vi er en god blanding av kulturer og det er mye språk. Vi har Serbia, Montenegro, vi har Norge, Frankrike, Spania, Sverige Nigeria, Argentina, Brasil, Australia og England. Det går i hovedsak i engelsk i garderoben, men klart, franskmennene prater fransk seg imellom og jeg prater for eksempel med svenskene i klubben, forteller 30-åringen.

- Kødding hele tiden
En av årsakene til at de forskjellige kulturene går så godt sammen, er humor. For det er mye kødding og humor skal vi tro Blackburn-stjernen.

- Det er mye av den engelske humoren i garderoben. Vi må kunne kødde litt med hverandre, og ikke ta oss så selvhøytidelig. Jeg synes den engelske humoren er bra, forteller Gamsten.

Det er nok ekstra viktig når man tilbringer så mye tid sammen, som fotballspillere gjør.

- Det er med på å skape god stemning i garderoben også. Jeg har jo fått gjennomgå. Det skal ikke være så mye feil i klesstilen før du får høre det, smiler Gamsten lurt.

Han levner ingen tvil om at han har fått gjennomgå for klesstilen sin av og til.

- Det ikke noe vondt bak køddingen. Folk sier du ser bra ut, men det blir jo litt show. Det som gjerne skjer da, er at klærne blir hengt opp på en kleshenger og utsikt for alle. Det er sånn som du må regne med, utdyper 30-åringen til Nettavisen.

Foto: Franz Jonas Strutz Nilson

Det er spesielt en historie Gamsten husker:

- Det var en spiller, jeg vil ikke nevne navn, men plutselig så hadde han på seg en onepiece. Han kom inn på trening når vi hadde restitusjon og begynte å spille med denne onepiecen. Han trakk den helt opp og lignet på Kenny i South Park. Så tok han på seg keeperhansker og stilte seg i mål og slengte seg fram og tilbake, ler nordmannen.

- Det er bra humor. Det er viktig å være sosial. Det er ikke slik at vi må gjøre så veldig mye sammen, men vi er en fin gjeng og gjør litt ting sammen utenom treninger også. Vi har teambuilding, hvor vi for eksempel spiller paintball sammen. Blackburn har alltid vært kjent for å være en familier klubb, utdyper 30-åringen.

Spise, sove, trene
Gamsten legger ikke skjul på at slike sprell er med på å skape humør på treningsanlegget. For i enkelte perioder tilbringer de hele dager der.

- Det varierer hvor mye vi trener og hvor mye tid vi bruker på treningsfeltet. I oppkjøringen til sesongen trener vi tre økter om dagen. Da blir det ikke så mye tid til andre ting, forteller nordmannen.

Derfor er det alltid en lettelse når det nærmer seg sesongstart. Da blir det færre økter, og troppen trener i ukesykluser som er tilpasset kampprogrammet.

- Vi trener gjerne en fotballøkt om dagen, også trener vi skadeforebyggende trening. Skadeforebyggende trening er det faktisk et veldig stort fokus på og noe vi trener veldig ofte, sier Gamsten til Nettavisen.

- Blackburn har egentlig alltid vært veldig gode på skadeforebygging, helt siden jeg kom til klubben i 2004. Vi har jo veldig lite skader i laget, i forhold til gjennomsnittet, utdyper nordmannen.

Med så mange økter er det viktig at kroppen får restituert seg skikkelig. Derfor spiser spillerne frokost og lunsj på Brockhall. I enkelte perioder serveres det også middag. Dermed sørger klubben for at spillerne får i seg nok næring. Til det, skreddersyr kostholdsspesialister menyen til spillerne.

- Vi fotballspillere kan ikke bare putte i oss drittmat hele dagen. Kosthold er veldig individuelt fra spiller til spiller. Det handler om fettprosent. Jeg har vært veldig heldig og har hatt et sunt kosthold hele livet. Den biten der er enkel for meg, mens enkelte andre fotballspillere kan slite med å få i seg riktig mat, forteller Gamsten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.