*Nettavisen* Sport.

- De puttet hodet i dass og trakk ned

Nettavisen har spurt disse fem tippeligaprofilene om hva de synes om La Manga. Fredrik Oldrup Jensen (oppe venstre), Dag-Eilev Fagermo (midten), Iver Fossum (oppe høyre), Espen Bugge Pettersen (nede venstre) og Frode Johnsen (nede høyre). Sammen ser de ut som et dødelig five-a-side lag. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)

Zlatans fineste scoring, spøkelsesby og spillere som må skylle hodet i do som straff er noe av det som foregår på La Manga.

02.06.15 11:29

LA MANGA (Nettavisen): Hvert år reiser store deler av tippeligalagene sørøst i Spania, nærmere bestemt La Manga, på treningsleir som en del av den fire måneders lange sesongoppkjøringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

På en plaststol i en posisjon som kan gjenspeile livet på treningsleir, tenker Odd-trener Dag-Eilev Fagermo seg fram til at han har vært hele tolv ganger på La Manga.

Han er likevel ikke lei, og er fornøyd med opplegget rundt treningsleirene på tross av at underlaget ikke er det samme som Odd til daglig spiller på i Skien.

- La Manga handler om mye mer enn underlaget vi trener på. Det handler selvfølgelig mye om det sosiale, og da er det helt perfekt å være her, sier Fagermo til Nettavisen.

- Beste/verste med La Manga?

- Det beste er jo at det er utrolig bra tilrettelagt for treningsleir her. Verste, uten at jeg synes det egentlig er noe ille her, så må det bli maten.

- Beste/verste La Manga-minne?

- Beste minne er fra når vi runder av turene med sosial samling der de nye spillerne må underholde. Det er en tradisjon vi har og det er jævla moro hver gang. Søren Jensen hadde en jækla bra hvor han dreit ut nordmenn husker jeg. Verste er vel en flytur med noe sinnsykt turbulens hjem.

Klikk på bildet for å forstørre.

AVSLAPPET: Bortsett fra å bære stolen 50 meter var det en rolig økt for Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Her ser han på treninga til de som ikke startet mot Dinamo Zagreb på La Manga. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)


La Manga Fotball Center som ble opprettet i 1998 er Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotballs offisielle fotballanlegg som består av åtte relativt solide gressbaner.

I år var banene unormalt harde og hyppige, kraftig vindkast ødelegger for det som egentlig er fantastiske forhold.

Tanken bak anlegget er at norske lag kunne få spille på gode gressbaner i en periode våre egne gressbaner lå snødekte.

I oppstartsåret hadde samtlige tippeligalag naturgress som underlag. I kommende sesong har ni av 16 lag kunstgress som underlag. Altså over halvparten.

Likevel kommer det frem av en undersøkelse gjort av NISO at tre av fire spillere foretrekker naturgress best, men heller en god kunstgressbane enn dårlig gress.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

La Manga Football Center. Anlegget består av åtte gressbaner. Oppe til høyere er Las Loomas - her bor flesteparten av lagene. FOTO: Simen Carlsen Strande. (Mediehuset Nettavisen)


- Showtime, showtime

En annen som har minner fra La Manga er superstjernen Zlatan Ibrahimovic. I en treningskamp mot Moss for Malmö i 2001 scoret Zlatan det han omtaler som sitt fineste mål noensinne. Riktignok uttalte han det før han scoret på brasse fra 40 meter mot England, og før alle hælsparkscoringene sine for Inter og Juventus, og før de utallige kanonkulene i Milan, og før volley-scoringene i Barcelona eller alle soloraid-scoringene i Paris Saint-Germain …

HTML EMBED


Det var uansett det målet som fikk Leo Beenhakker til å hente Zlatan til Ajax, noe som satte fart på karrieren til en av verdens beste spillere de siste fem årene.

Etter scoringen trodde alle lagkameratene at Zlatan ropte «Zlatan, Zlatan», men hovedpersonen selv hevder han ropte «Showtime, showtime».

Ungutta må underholde

Satt på spissen, så er La Manga stedet der støtteapparatet trener hardere enn spillerene. Det skal selvfølgelig nevnes at spillerne har noen tøffe kamper av og til, men det slår aldri feil at en eller annen materialforvalter skal løpe de drøye to kilometerne mellom hotell og banen, eller at en fysisk trener kommer svett ned fra en løpetur i fjellet rett før treninga begynner.

Et annet sikkert tegn på at du er på treningsleir på La Manga er at godt over halvparten av spillerne har klin nye sko i alle verdens farger som skal spilles inn for sesongen, eller at det spilles fotballtennis og andre konkurranser i et bedagelig tempo.

Den lille landsbyen av leiligheter der lagene bor fortoner seg som en spøkelsesby tidlig på året. Det er noen få restauranter på området som er åpent så tidlig i sesongen.

Her føles det ut som om du ikke tipser godt nok, så er det usikkert om stedet er åpent neste dag.

En annen som også befinner seg på La Manga i januar, noen år yngre enn det Zlatan var mens han herjet her nede, er Strømsgodset nye supertalent - Iver Fossum. Det er allerede tredje gang 18-åringen er her, med det tempo blir det mye pasta og kylling på Fossum i løpet av karrieren.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Iver Fossum er spådd og bli "The next big thing" i Tippeligaen. Her viser han ballkontroll på La Manga. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)


- Beste/verste med La Manga?

- Treningsforholdene er nok det beste. Verste er ensformigheten. Maten er ikke noe problem, men over en periode på to uker blir det litt ensformig.

- Hvordan måtte du underholde som førstereis på La Manga?

- Jeg måtte synge. Det var ikke kjempemoro, men det gikk heldigvis lettere her enn da jeg måtte synge på en skoleavslutning på skolen. Det var alt annet enn moro. Men det er er kul tradisjon vi har her nede.

Med lange dager på La Manga så er det en kjent sak at spillerne utfører diverse «pranks» på hverandre. Zlatan har fortalt at etter en konkurranse på trening her nede måtte det tapende laget løpe nakne tilbake til hotellet.

Noe sånt har Fossum aldri vært med på.

- Nei, det er litt kjedelig selvfølgelig, men jeg har hverken utført eller opplevd noe særlig sprell her nede.

I likhet med Fossum, har en av Odds beste spillere i fjor, Fredrik Oldrup Jensen, vært her en del ganger tross alderen. 21-åringen er her for femte gang i år. Også han liker avbrekket treningsleiren gir fra en ekstremt lang sesongoppkjøring.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

RESTITUERER: Fredrik Oldrup Jensen bruker økta på å få kampen mot solide Dinamo Zagreb ut av kroppen. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)


- Det er deilig her. Det bryter opp en veldig lang sesongoppkjøring, så det er greit å gjøre litt forskjellig. Jeg trives veldig godt på de flotte gressbanene, sier Oldrup Jensen.

- Beste/verste med La Manga?

- Det å spille på gress er det beste, og også det å bare surre rundt med gutta på laget. Jeg synes ikke dagene her nede er for lange, vi finner på ting hele tiden. Verste er vinden og ensformig mat.

- Har du funnet på noe «pranks»?

- Nja, der er ikke jeg den verste, det er faktisk de yngre gutta som tar seg av «pranksa». Det går mye i kortspill med straff. Det var en som måtte putte hodet i dass og dro ned. Det der holder jeg meg unna.

- Hvordan måtte du underholde som førstereis på La Manga?

- Da måtte jeg synge, plystre og danse sammen med Emil Jonassen, Elba Rashani og Snorre Kroksgård. Vi kom oss greit unna, men uten å imponere stort. Det var deilig å være fire stykker der. Jeg gleder meg til i år, sier Oldrup og har lagets nye spillere i tankene.

Gamlegutta trives på La Manga

En som har falt ut av tellinga på hvor mange ganger han har vært på La Manga er tidenes eldste norske landslagsspiller, Frode Johnsen. Han har nylig signert en ny ettårskontrakt med Odd, og det er ikke treningsleirene som skal sette en stopper for hvor lenge han spiller.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Frode Johnsen kjenner La Manga som sin egen bukselomme. Han er likevel ikke lei av stedet. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)


- La Manga er jo greit. De må jo snart få lagt kunstgress her også, ettersom vi spiller omtrent bare på kunstgress hjemme. Effekten faller jo sakte, men sikkert bort. De kunne jo heller brukte pengene på å varme opp banene hjemme, men det er greit å få et avbrekk og det sosiale er jo bra her, sier Johnsen.

- Beste/verste med La Manga?

- Det beste er at det er sosialt og vi blir bedre kjent. Verste er at det blir litt lange dager på slutten av treningsleiren, dette er jo en helt død plass om vinteren.

Også tidligere landslagskeeper Espen Bugge Pettersen kjenner livet på La Manga godt.

«Bugge» er endelig skadefri og godt i gang med sin nye klubb. Med unntak av sesongene i Molde, så har han vært her siden det startet opp.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Espen Bugge Pettersen er tilbake fra et langt skademareritt. Nå er han klar for ny sesong med sine nye klubb Strømsgodset. FOTO: Simen Carlsen Strande (Mediehuset Nettavisen)


- Det er ålreit å være tilbake, det er fem år siden sist. I Molde så var vi alltid for oss selv. Jeg trives godt jeg, det er bra sosialt. I tillegg får du matchet deg mot ålreit motstand og det er deilig avbrekk fra en lang vinteroppkjøring, sier Bugge Pettersen.

- Hvordan har de første månedene i Strømsgodset vært?

- Vært ålreit det. Selvfølgelig når du kommer i ny klubb må du bruke litt tid på å bli kjent med spillergruppe, trenerteam og støtteapparat. Men jeg har blitt tatt veldig godt i mot. Det passer jo perfekt med treningsleir nå, ettersom vi går oppe på hverandre hele tiden - det gjør det lett å bli kjent med personligheten til folk.

- Beste/verste med La Manga?

- Beste er avbrekket fra en lang norsk oppkjøring. Verste er at når du er for lenge så kan ting bli litt ensformig og kjedelig.

- Villeste La Manga-minne?

Villeste som kan stå på trykk må være en kamp vi hadde med helt sinnsyk vind. Jeg hadde utspill fra femmeteren. Etter å ha banket ballen ut, landa den bare et par meter utafor 16-meteren. Det får bli det villeste fotball-minne her.

HTML EMBED


I tillegg til tippeligalagene som er faste gjester her, kan La Manga Club skryte av å ha hatt blant annet Real Madrid, FC Barcelona, Liverpool FC, Chelsea FC, Newcastle United FC, Bayern München, Borussia Dortmund på besøk i sin hall of fame.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.