- De skjønner ikke annet språk

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Frode Estil mener FIS bør vurdere å utestenge Russland som nasjon.

- Jeg synes kollektiv avstraffing bør være aktuelt. Når det er så mange saker fra én nasjon, bør man vurdere å nekte dem å stille.

- Det er veldig drastisk, men når det til stadighet dukker opp nye saker er det tydelig at de ikke skjønner et annet språk, sier Frode Estil til Nettavisen.

Onsdag kom bekreftelsen på at Alena Sidko er utestengt i to år etter å ha testet positivt på EPO i forbindelse med et nasjonalt renn i Krasnogorsk den 26. desember.

Les også: Lereim krever endringer

Fire utestengte russere
Sidko er dermed den fjerde russiske topplangrennsløperen som soner karantene for doping.

Fra før sto Jevgeni Dementiev, Julia Tsjepalova og Natalia Matveeva på lista.

I tillegg er Ivan Alypos startlisens midlertidig inndratt på grunn av unormalt store variasjoner i blodprofilen, mens Sergej Sjiriajev og Irina Khazova akkurat er tilbake fra dopingutestengelse.

Fra før finnes en rekke dopingdommer fra sent 90-tall og tidlig 2000-tall.

Frode Estil får langt på vei støtte fra andre tidligere norske skistjerner.

- Kanskje nødvendig
- Her mener jeg man må se på alle former for sanksjoner. Kanskje er et sånt middel nødvendig, sier Kristen Skjeldal.

- Hvis dette ikke bedrer seg, bør man vurdere sanksjoner mot en nasjon. Det har også FIS-president Gian-Franco Kasper åpnet muligheten for. En mulig sanksjon er å stenge nasjoner ute fra konkurranse, men det er et veldig langt skritt å gå, sier Vegard Ulvang – som samtidig ser positivt på at det er russiske dopingjegere som har avslørt Sidko.

Skeptiske til livstid
Den tidligere svenske toppløperen Torgny Mogren, som tok to VM-gull på femmil, er så lei av dopingsaker at han mener det bør innføres livstidsutestengelse.

Det mener både Frode Estil, Kristen Skjeldal og Vegard Ulvang er i overkant drastisk, men alle tre synes strengere straffer må vurderes.

- Hvis man har bombesikre testmetoder, så man er sikker på at uskyldige ikke blir tatt, støtter jeg strengere straff. To år er for lite, sier Estil.

- Jeg er litt skeptisk til livstid. Man kan tenke seg tilfeller der unge utøvere uvitende blir blandet inn i noe, og da er det for galt at de ikke skal få en ny sjanse. Det vil også være sørgelig hvis uskyldige blir dømt. Men strengere straffer bør vurderes, kanskje fire eller seks års utestengelse. Det bør være rom for skjønn, sier Skjeldal.

Fortjener ny sjanse
- Man bør ha en gradert straffutmåling, og man bør vurdere enda strengere straffer enn det som praktiseres i dag. Jeg er ikke tilhenger av livtidsstraff, med mindre det dreier seg om gjentakelse. Alle fortjener en ny sjanse, men kanskje ikke flere sjanser, sier Ulvang.

Både Frode Estil og Kristen Skjeldal har opplevd å få OL-mealjer i posten, etter at tyskspanske Johan Mühlegg ble dømt og disket.

Begge har nok likevel fortsatt grunn til å føle seg snytt. Jevgeni Dementiev, som tok gull foran Frode Estil på tremila i Torino, er siden blitt tatt for doping. Før jul ble også østerrikeren Christian Hoffmann utestengt. Hoffmann overtok gullet Mühlegg ble disket fra på tremila i Salt Lake City – der Skjeldal rykket opp til bronse.

Trolig burde både Hoffmann og hans landsmann Mikhail Botvinov, som står som sølvvinner, vært disket.

I så fall hadde Kristen Skjeldal vært olympisk mester, også individuelt.

Demotiverende
- Jeg husker hvor demotiverende det var da dopingskandalene i Salt Lake ble rullet opp i 2002. Nå orker jeg ikke mer, tenkte jeg, men Vegard Ulvang overtalte meg til å fortsette – som et positivt forbilde.

- Nå tenker jeg ikke så mye på det, bortsett fra når jeg blir minnet på det. Men jeg er jo ikke den eneste, det er mange – både nordmenn og utlendinger – som har gått glipp av medaljer fordi andre har vært dopet. Felles skjebne, felles trøst, er det ikke det de sier, sier Skjeldal til Nettavisen.

- Da jeg var aktiv, hadde jeg vel av og til sterke mistanker. Men som aktiv prøver du å lure din egen underbevissthet. Du velger å tro at alle konkurrerer på like vilkår, sier Frode Estil.

Å revidere resultatlister i ettertid, ser han ikke det helt store poenget med.

- Det OL-gullet jeg fikk i posten har aldri gitt meg noen gullglede. Jeg føler ikke behov for å få flere gullmedaljer i posten, fastslår Frode Estil.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag