*Nettavisen* Sport.

- De trodde jeg var spik spenna gæren

Foto: Håvard Solerød (www.procycling.no)

Rittlederen flyttet norgesmesterskapet til Polen.

10.02.13 15:39

Årets norgesmesterskap i banesykling kjøres i Polen 22. til 24. februar.

Rolf Morgan Hansen er rittleder for arrangementet, og er fornøyd med å få NM ut av Norge.

- Det er veldig bra at vi kjører NM på en skikkelig velodrom i år. Endelig blir det et ordentlig arrangement, og vi arrangerer tilnærmet fullt VM-program, sier han til procycling.no

Mange øvelser
I tidligere norgesmesterskap har det ikke blitt arrangert fellesstart med tre eller flere utøvere samtidig på banen.

Det blir det endring på når mesterskapet er lagt til Polen, og BGZ Arena i Warszawa. Der kan syklistene bryne seg på de samme øvelsene som verdens beste banesyklister kjører i OL og VM.

- Jeg håper virkelig at det kan bli en fast ordning å legge norgesmesterskapet til en innendørs velodrom, selv om det betyr at vi ikke kan arrangere i Norge akkurat nå. Forholdene er mye bedre for rytterne i Polen, det er to helt forskjellige verdener , forklarer Hansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Sykkelforbundet er med
Å flytte et norgesmesterskap til Polen innebærer ekstra utgifter.

- Forbundet har garantert for arrangementet, og dekker underskuddet om vi går i minus. Det er hyggelig, for vi har slitt med å få sponsorer med på lasset. Det har vært en turbulent høst og vinter for sykkelsporten med tanke på dopingskandalene, og det har vi merket, forteller Hansen.

Ingen velodrom i Norge
Rittlederen forteller at han har forsøkt å få NM til en velodrom av høy standard i flere år. I Norge jobber sykkelforbundet med å få bygget én innendørs velodrom, men det er fortsatt i planleggingsfasen.

- De trodde jeg var spik spenna gæren da jeg ønsket å flytte NM ut av Norge. Men jeg tror det gjør interessen for banesykling større blant norske syklister. Nå får de kjøre et mesterskap på en bane av internasjonal standard, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Ønsker å bli større
Det er 31 påmeldte til baneøvelsene i Polen, og det er junior- og seniorklassen i begge kjønn som skal gjøre opp om norgesmestertitlene.

- 31 påmeldte er en ok start, men jeg håpet på flere. Jeg trodde vi skulle få 50 ryttere på start, det ville vært bra. Men jeg er sikker på at et slikt arrangement kommer til å bli mer og mer populært om vi får dette som en fast begivenhet hvert år, forteller Hansen.

Hvorfor er ikke flere påmeldt?

- Dessverre krasjer mesterskapet med treningssamlinger på landeveien til et par klubber. I tillegg virker banesykling å være undervurdert i Norge. Det er jo kjempegod trening for landeveissyklister, bare se på Storbritannia og Australia, og systemene de har der, forklarer rittlederen.

Superstjerner fra banen
Superstjerner som Bradley Wiggins og Mark Cavendish er verdensmestrer i banesykling, og de fleste landeveistalentene i Australia og Storbritannia har bakgrunn fra banesykling.

Under kan du se video av Wiggins' gulløp på 4000 meter i VM på bane i 2008.

HTML EMBED

- Det er ikke tvil om at banesykling er viktig for å bli en god landeveissyklist, og vi har mange talenter i Norge, sier Hansen.

Knut Knudsen var en av verdens beste banesyklister på 1970-tallet. Han tok olympisk gull i 1972, og rittlederens mål med banesatsingen i Norge er å få nordmenn opp i verdenstoppen i banesykling.

- Det finnes ingen grunn til at Norge ikke skal ha noen i verdenstoppen. Vi har mange talenter, men vi må få dem til å satse på banen. Første skritt på veien er å bygge en innendørs velodrom i Norge, slik at de får topp forhold, utdyper rittlederen for norgesmesterskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.