RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ødelegger for skisporten om Northugs egoisme vinner frem

Foto: NTB scanpix / Larsen, Håkon Mosvold
Sist oppdatert:
NM-arrangør kaller det en «tragedie» om forslaget godtas.

Petter Northug innrømmet nylig i TV 2-programmet «Sirkus Northug» at han løy om sykdom for å slippe å delta i ski-NM i 2011.

Onsdag gikk pappa John Northug ut og foreslo å flytte NM i de sesongene det arrangeres store skimesterskap.

- Jeg synes Norges Skiforbund seriøst skal vurdere å flytte NM. I de sesongene det er VM og OL, bør kanskje NM være etter det siste internasjonale mesterskapet, sier John Northug til Dagbladet.

Hovedpoenget hans er at NM, slik det er nå, ofte ødelegger oppkjøringen til de store og viktigste mesterskapene.

Forslaget skaper nå voldsom motbør.

- Det vil være en tragedie
Tore Nyborg var sponsoransvarlig og prosjektleder for Ski-NM på Voss i 2012, og skal være prosjektleder for NM i skiskyting i 2014. Han advarer kraftig mot pappa Northugs forslag.

- Det vil være en tragedie for langrennssporten om NM flyttes, sier Nyborg til Nettavisen.

- Det vil være en tragedie, og da tenker jeg både på interessen for arrangementet og muligheten for å skape bredde, som igjen vil påvirke muligheten for å skape nye skitopper. For en NM-arrangør vil omsetningen synke fra ni til tre millioner, vil jeg tro. NM-arrangørenes ve og vel er imidlertid ikke viktig, men skisportens fremtid. Om Northugs egoisme vinner frem, ødelegger vi for skisportens fremtid. Det er en pris vi ikke skal være villig til å betale, fortsetter han.

- Null interesse
Nyborg tror også interessen for NM i langrenn vil synke til frysepunktet om arrangementet flyttes. Han drar paralleller til skiskyting, der det arrangeres NM mot slutten av sesongen, slik John Northug ønsker for langrennssporten.

- Det er som natt og dag. NM i langrenn er en stor folkefest, og i Voss hadde vi over 30.000 tilskuere. NM i skiskyting har en brøkdel av tilskuermassen. Medietilstrømningen på Voss var også formidabel, med over 20 TV-timer på NRK og nærmere 70 skrivende pressefolk. NM i skiskyting hadde nesten null interesse i riksmedia, sier han.

Forslaget fra John Northug har allerede møtt motstand. Skipresident Erik Røste frykter at TV-kanalene vil prioritere fotball når man kommer til påsketider, og at NM derfor vil miste TV-tid og status.

- Det har Erik Røste helt rett i, og Erik Røste er en mann vi skal lytte til. Han har vært landslagstrener, manager for langrennsgutta og skipresident, han var også landslagstreneren som fikk Bjørn Dæhlie til å gå NM, så han har vært borti akkurat samme prioriteringer som Northug står overfor nå. Og du skal ikke komme til meg og si at Northug er mer spesiell enn Dæhlie, sier Nyborg.

- Forstår Northug
Han ser imidlertid hvorfor Northug & co ønsker å flytte NM til etter mesterskap.

- Jeg har forståelse for at Northug eller andre toppidrettsutøvere kommer i et dilemma der de skal prioritere egen formoppbygging opp mot et internasjonalt mesterskap, men for langrenn sin del er konsekvensene så store av å flytte NM, at de ikke kan ta hensyn til én person av hundre. Man bør heller kutte ned på antall dager enn å flytte NM, hvis belastningen blir for stor, mener Nyborg.

Nyborg skal være prosjektleder for NM i skiskyting i 2014, og trekker paralleller mellom skiskyting og langrenn. I skiskyting arrangerer de nå NM i etterkant av store mesterskap.

- I skiskyting har de beste, med Ole Einar Bjørndalen i spissen, satt foten ned for å arrangere NM i forkant av mesterskap, fordi det ødelegger oppkjøringen. Det er kanskje forståelig og rett utfra Bjørndalens ståsted, men for sportens del er det en tragedie. Hvis du ser på toppen i langrenn i Norge, har vi opp mot 80 heltidsutøvere i herreklassen. I skiskyting snakker vi om under 20 seniorer som er heltidsutøvere. NM i langrenn er så stort at det skaper så stor interesse rundt lokale utøvere at de kan skaffe seg sponsorer, sier han.

Han mener modellen langrennssporten har i dag fungerer perfekt, og ber skiskytterne følge i langrennssportens fotspor, ikke omvendt slik John Northug ønsker.

- Norges skiskytterforbund bør kopiere langrenn og dele mesterskapet i to deler. Del en kjøres før VM, og del to kjøres som nå, etter at verdenscupsesongen er slutt. Da har skiskyttersporten mulighet til å vokse, sier han.

- Hvis Ski-NM flyttes og omsetningen faller drastisk, hvilke konsekvenser får det?

- Vi skal få gjennomført arrangementene på akkurat samme, gode måte, men det som er katastrofen er langrennssportens utvikling. Vi kommer til å gå fra 70-80 til 20 heltidsutøvere i langrenn, for de får ikke lenger økonomi til å drive på fulltid.

- Har du tro på at forslaget kan bli en realitet?

- Nei. Verden består av mer enn Petter Northug, heldigvis, avslutter han.

- Blir nok ingen endringer
De utvøverne som er med på landslaget, er kontraktsforpliktet til å delta i NM. Likevel har det lenge vært en utfordring å få de beste til å stille. Langrennsjef Åge Skinstad er ikke avvisende når han hører Northugs forslag om å flytte NM.

- Når det gjelder NM i Molde neste år, blir det nok ingen endringer. Men for framtida kan det bli aktuelt å diskutere hvor mange renn som skal ligge under de ulike delene av NM. Kanskje skal det for eksempel være to renn i NM del 1 og fire i NM del 2, sier Skinstad til Dagbladet.

Neste år vil debatten garantert komme tilbake. Da arrangeres NM i Molde fra 16.-19. januar, med OL i Sotsji hakk i hæl med start 8. februar.

Siste ord er ikke sagt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere