- Den er veldig ødeleggende

Foto: Berit Roald (Scanpix)

Petter Northug får en bursdagsgave han absolutt ikke vil ha.

30.12.10 19:15

GARDERMOEN (Nettavisen): 6. januar fyller Petter Northug 25 år. Den dagen står en 35 km lang jaktstart fra Cortina til Toblach på programmet i Tour de Ski. En bursdagshilsen fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) som Northug setter veldig liten pris på.

- Den etappen er veldig ødeleggende, sier Northug til Nettavisen.

- En så lang jaktstart gjør at feltet kommer til å samle seg veldig. Alt man får med seg av bonussekunder før det løpet, er nesten bortkastet, sier Northug.

Han vet hva han snakker om. I fjor dominerte han totalt innledningsvis, og hadde tre etappeseirer og en andreplass etter fem etapper. Northug spurtet også for innlagte bonussekunder. Men betalingen var heller bedrøvelig. For Lukas Bauer lå bak og sparte krefter, knappet inn luka i jaktstartene – og gikk i mål som suveren vinner etter åtte etapper.

Les også: Fikk Northug som fortjent?

- Viktig å ha overskudd
I år er det flere bonussekunder å hente underveis. Likevel tror Northug altså det vil være tilnærmet samlet felt etter jaktstarten fra Cortina til Toblach, som er den sjette av åtte etapper.

Det betyr at det meste blir avgjort på de to etappene i Val di Fiemme: 20 km klassisk fellesstart og den beryktede klatreetappen.

For Petter Northug blir det en kontinuerlig vurdering hvor mye ekstra krefter han skal investere i å skaffe seg bonussekunder underveis.

- Man må henge med fra start. Man må være med i tetgruppa hele veien. Og når jeg har muligheten, kommer jeg til å satse på så mange bonussekunder som mulig. Jeg har pugget reglene, studert etappene og funnet ut hvor det er sekunder å hente.

- Men det er viktig å ha igjen så mye overskudd som mulig, understreker Northug.

- Ei ukes forsprang på Bauer
Han tror årets utgave, som er den femte i rekken, blir en meget jevn affære. Som de fleste andre, regner han Alexander Legkov, Lukas Bauer og Dario Cologna som de fremste utfordrerne.

- Det er veldig åpent, og det har det egentlig alltid vært. Det er spennende. Jeg tror Bauer har lyst til å vinne igjen – jeg har inntrykk av at Tour de Ski henger høyere for ham enn VM-gull, sier Northug.

Mens Northug og Cologna er de mest allsidige, har sannsynligvis Legkov og Bauer et ekstra gir i den avsluttende monsterbakken. Det blir en kamp mellom to komplette allroundere og to løpere med ekstrem utholdenhetskapasitet.

Petter Northug vil helst ha et forsprang på alle sammen før avslutningsetappen.

- Jeg trenger ei ukes forsprang på Lukas Bauer, sier Northug – halvt på fleip, halvt på alvor.

Rykter om rå form
Men alt handler naturligvis om hvem som får formkurven til å peke riktig vei.

- Blir det ei gruppe med oss og kanskje Marcus Hellner, og jeg finner rytmen, så tror jeg det skal være mulig å henge med hele veien opp.Jeg kan ikke tro at de andre er mye bedre enn meg. Jeg må tro at jeg kan slå dem, fastslår Northug.

Mest opptatt er han naturligvis av sin egen form. Og den er på stigende etter en trøblete forsesong.

Ryktene har gått fra Trøndelag om meget lovende treningsøkter, og Northug legger ikke skjul på at han er optimistisk.

- Nå begynner det å føles bra. Jeg er fornøyd med at rennene i Davos og La Clusaz gikk såpass bra med ikke altfor god form. Nå føles det mye bedre enn da jeg reiste til Davos. Jeg har fått en effekt av høydeoppholdet, og håper effekten varer så lenge som mulig, sier han.

- Det blir krig
I så fall blir trønderen stri å ha med å gjøre. For en seier i Tour de Ski er det eneste han mangler.

- Målet de siste årene har vært å klatre øverst på pallen. Skal man klare det, må man ha stang inn. Man kan ikke ha en dårlig dag, i hvert fall ikke på et distanserenn.

- Det blir en krig, og jeg er forberedt på det. Jeg er enda mer motivert enn før og gleder meg skikkelig til å komme i gang, sier Petter Northug.

Det starter altså med prolog i Oberhof på nyttårsaften.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.