*Nettavisen* Sport.

- Den klokeste som har vunnet i Roubaix

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Thor Hushovd mener han har alt å lære av Peter Van Petegem.

10.03.11 14:04

Det er Tirreno-Adriatico som står på døren, men Garmin-Cervélo og Thor Hushovd har allerede løftet øynene mot monumentalklassikerne.

Først ut er Milano-Sanremo, deretter følger Flandern rundt og Paris-Roubaix, før nordmannen hopper av klassikertoget og setter kursen mot California rundt.

Allerede i helga kjørte blant annet Hushovd, Johan Van Summeren og Peter Van Petegem gjennom Roubaix-avslutningen sammen.

- Styrker sjansene mine
Van Petegem er hentet inn som korttidsløsning i laget etter at Matthew White mistet jobben som sportsdirektør etter Tour Down Under.

Hushovd tror ikke at direktørbyttet slår negativt ut for Garmin-Cervélo.

- Jeg tror det blir veldig bra. Van Petegem var en meget klok rytter. Han vet hva det dreier seg om, og er flink på de viktigste detaljene. Han er nok den klokeste som noen gang har vunnet Paris-Roubaix, sier Hushovd til procycling.no.

- Hva gjorde ham så spesiell som rytter?

- Han kjørte smart hele veien. Han brukte lite krefter underveis og satt billig i feltet. Han gikk bare fram når det virkelig måtte gjøres. Jeg tror at det styrker mine egne sjanser at jeg nå får innspill fra ham, svarer Hushovd.

En unik kombinasjon
Van Petegem vant både Flandern rundt og Paris-Roubaix i 2003.

Mellom 1992 og 2003 kjørte han profesjonelt for blant annet PDM, Lotto, TVM og Quick Step. Brosteinsspesialisten vant også i Flandern i 1999, og tok med seg to seirer i Tredagers i De Panne og tre seirer under Het Volk.

Hushovd mener svært få ryttere har klart å komme opp på samme taktisk nivå som belgieren etter at han la opp i 2007.

- Det er ikke mange som vet hvor man bør sitte i feltet til enhver tid. Det er nesten ingen som skjønner det. Du må kjenne løypa, du må vite hvor vinden kommer fra, du må vite hvor du bør plassere deg foran neste sving, du må vite om det er trær i den svingen. Alle disse tingene er med på å avgjøre om du har nok krefter igjen når rittet avgjøres.

- Hvem er nærmest Van Petegem i klasse av dem som er aktive i dag?

- Andreas Klier. Jeg tror vi har en optimal løsning i ham og Van Petegem, svarer Hushovd – før han påpeker:

- Men på den store dagen, er det beina som avgjør. Det hjelper ikke å vite hvor bratt bakken er, dersom du ikke klarer å henge på oppover den.

Stoler på Knaven og De Jongh
Juan Antonio Flecha (Team Sky) er en annen som vet hva det koster for å være med i første gruppe under momentene.

Til tross for at spanjolen ikke har vært dårligere enn nummer 13. i Paris-Roubaix siden 2004, har han ennå ikke maktet å vinne rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Flecha er enig i at Van Petegem vet alt som er å vite foran de store brosteinsklassikerne, men mener også at Sky-laget er godt forspent på rutinefronten:

- Vi har ryttere som Matthew Hayman, Kurt Asle Arvesen, Jeremy Hunt og meg selv, sier Flecha til procycling.no.

- Men vi har også sportsdirektører som Servais Knaven og Steven de Jongh. De Jongh er helt utrolig. Han kan fortelle deg når det lønner seg å angripe, og når det vil skade konkurrentene mest. Han vet hvilke partier som er vindutsatt og når sidevinden setter inn. Det er slikt som skaper den nødvendige roen i mannskapet, mener Flecha.

Mannen bak Boonen?
De Jongh var opprinnelig sprinter i blant annet TMV og Rabobank. Han tok over 50 seirer i løpet av karrieren, deriblant under E3 Pris Vlaanderen og Kuurne-Brussel-Kuurne. I løpet av tre sesonger i Quick Step, fylte han stort sett en rolle som hjelperytter.

Den nåværende Sky-direktøren var en viktig brikke for lagets superstjerne, Tom Boonen.

Boonen tok tredjeplassen i Paris-Roubaix allerede i 2003-sesongen. Med De Jongh i lagets rekker, vant han blant annet i Roubaix to ganger og hentet hjem Flandern rundt-trofeet (for andre gang i karrieren). Deretter ble 37-åringen hentet rett til direktørstolen i det britiske laget.

- Det er alltid noen som står bak de største rytterne. For Boonens del var den mannen Steven De Jongh. Han roet ned rytterne rundt seg og visste alt det er å vite om rittene. Det er helt utrolig, forteller Flecha.

Delt ansvar
Både Garmin og Sky har åpnet sesongen fryktinngytende. Foreløpig står det 7-5 i antall seirer mellom de to lagene.

Men det er selvsagt mange andre lag som vil melde seg på i de kommende ukene. Leopard-Trek, BMC Racing, Rabobank, Quick Step, Lotto, HTC-Columbia, Team Katjusja og flere andre har alle som mål å innta den øverste plassen på podiet.

For Hushovds del dreier alt seg om å bygge form for det som skal skje mellom 19. mars og 10. april.

- Jeg tror jeg trenger tre-fire etapper i Tirreno-Adriatico, men i løpet av dette rittet vil formen komme. Dersom jeg får en sjanse, tar jeg den - men det dreier seg først og fremst om å bygge opp en formtopp mot Milano-Sanremo.

- Den henger fortsatt høyt i kurs hos deg?

- Ja, jeg regner den fortsatt som en av de rittene jeg har aller mest lyst til å vinne.

- Foran Kuurne-Brussel-Kuurne og Omloop Het Nieuwsblad ble kapteinsansvaret fordelt mellom deg og Tyler Farrar, får vi se det samme igjen under de store klassikerne?

- Vi har i hvert fall den muligheten. Under Tirreno kan jeg styre med mitt, og la Tyler få sjansen. Når vi nærmer oss klassikerne i Belgia, får vi se hvem som har storformen inne. Både Heinrich (Haussler) og Tyler er gode nok til å vinne ett av de rittene, mener Hushovd.

Og i bakhånd har man også Van Petegem. Jokeren i Garmin-Cervélo-stokken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.