*Nettavisen* Sport.

- Den største dagen i mitt liv

Foto: Shaun Best/REUTERS

Jevgenij Malkin kåret til sluttspillets beste spiller da Pittsburgh vant Stanley Cup.

13.06.09 10:58

DETROIT RED WINGS - PITTSBURGH PENGUINS 1-2 (3-4 sammenlagt):

Det krevde 248 dager og 106 kamper, det krevde seier i fire av de fem siste kampene mot den regjerende mesteren, det krevde brukne ben og kneskader og det krevde enorm karakter og viljestyrke.

Spillerne i Pittsburgh Penguins ga alt de hadde. Maxime Talbot scoret to mål. Marc-Andre Fleury reddet 23 skudd. Og spillerne foran ham blokkerte 20 skudd.

36 poeng
- Dette er den største dagen i mitt liv, jubler Jevgenij Malkin, den 22 år gamle russeren som ble kåret til Stanley Cup-sluttspillets beste spiller. Malkin bidro med én assist i finalen og 36 poeng totalt - det meste en spiller har produsert i sluttspillet siden Wayne Gretzky gjorde 40 i 1993.

- Vennene mine er lykkelige, og jeg er lykkelig, fortsetter den russiske helten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men Jevgenij Malkin var ikke den eneste som sto i fokus etter fredagens avgjørende finale.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Talbot ble matchvinneren
Da Maxime Talbot før kampen ble spurt om hvem som skulle bli kveldens helt, var svaret klart:

- Jeg liker å tro at det kan bli meg.

Og den kanadiske 25-åringen gjorde ingen skam på eget utsagn. Talbot scoret begge Pittsburghs mål i den andre perioden, og Jonathan Ericssons redusering i tredje periode ble aldri fulgt opp med en utligning.

Dermed vant Pittsburgh Stanley Cup med 4-3 i kamper mot Detroit Red Wings, det samme laget som beseiret Penguins i fjorårets finale.

- Angrer ingenting
Den gang forsvant Marian Hossa fra Pittsburgh til Detroit «fordi det ville gi ham en bedre sjanse til å vinne Stanley Cup». Snakk om uheldig avgjørelse - nå endte slovaken i stedet opp som taperen to år på rad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Sancya/AP

- Om jeg angrer? Jeg angrer ingenting, hevder Hossa etter den avgjørende finalekampen.

- Enten du liker det eller ikke vil det alltid ligge press på deg. Det trykker på, og det er veldig vanskelig å spille som det, sier kanskje den største taperen i årets sluttspill.

Det mener i alle fall den tidligere NHL-spilleren og nåværende ekspertkommentator, Ray Ferraro.

- Om man skal plukke ut en klar årsak til hvordan sluttspillet endte som det gjorde, må det være at Marian Hossa fikk absolutt ingenting til, mener eksperten.

«Er dette syvende kamp?»
Men ingen kan frata Penguins æren etter å ha slått fjorårsmesterne fra Detroit sammenlagt etter syv spilte kamper.

Red Wings vant de to første oppgjørene, noe som betød at Pittsburgh måtte vinne fire av de fem siste for å sikre seg Stanley Cup-troféet for første gang siden 1992.

Klikk på bildet for å forstørre.

Og selv med Red Wings som favoritter i den syvende kampen Joe Louis Arena fredag kveld (begge lagene hadde vunnet sine tre hjemmekamper), var det altså gjestene som til slutt kunne strekke armene i været.

For pingvinenes kaptein, Sidney Crosby (21), som er den yngste kapteinen som har ledet laget sitt til Stanley Cup-seier noensinne, er følelsen uvirkelig.

- Du tror bare at du drømmer, forteller Crosby.

- Du føler ikke engang at det er virkelig. Det gjenstår 16 sekunder, og du tenker: «Er dette syvende kamp i Stanley Cup?» Det er utrolig, det er en drøm som går i oppfyllelse, sier lagkapteinen.

Nå kan Crosby og de andre i Pittsburgh-leiren nyte seieren fram til oktober, når en ny NHL-sesong står for dør.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.