RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Denne skaden viser hvorfor proffboksing er forbudt

Foto: AP Photo/Scanpix Sweden/Maja Suslin
- Usmakelig og et lavmål å bruke en enkelthendelse som grunnlag for debatt, mener FrP.

Det var under en boksekamp mellom Frida Wallberg og Diana Prazak fredag at førstnevnte ble slått i bakken to ganger, før dommeren avbrøt oppgjøret.

Den svenske bokseren, som har blitt lansert som en mulig Cecilia Brækhus-motstander, kom seg opp for egen maskin, men gikk kort tid etter ned for telling igjen.

Skadene var så alvorlig at Wallberg ble hasteoperert ved Karlolinska sjukehuset, der det ble klart at hun hadde hjerneblødning, som hun ble operert for i natt.

- Hun er operert. De har åpnet hjernen hennes for å drenere ut blod. Frida ligger i respirator. Hun må ha hjelp til å puste fordi hun er lagt i et kunstig koma. Det kan være legene prøver å vekke henne i løpet av lørdagen, skriver kjæresten Robert Stridsberg i en pressemelding, ifølge Aftonbladet.

Særnorsk proffboksingsforbud
Den alvorlige episoden har umiddelbart sørget for et nytt kapittel i debatten rundt det norske forbudet mot proffboksing, som ble innført i 1981.

Arbeiderpartiet mener den stygge hodeskaden er grunn god nok for å opprettholde forbudet.

- Denne skaden dokumenterer de store farene i denne idretten, og viser at proffboksing kan være svært helseskadelig og dermed bør forbli forbudt, sier Gunn Karin Gjul (Ap), leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget til Nettavisen.

Hun vil for all del unngå tilsvarende ulykker i Norge.

- Skader som dette kan få både akutte og langsiktige konsekvenser, og er ikke noe jeg ønsker å se på norsk jord.

- Lavmål
Fremskrittspartiets Mette Hanekamhaug har tidligere gått ut i Nettavisen, og tatt til orde for å legalisere proffboksing.

Hennes kollega Øyvind Korsberg, har også involvert seg sterkt i debatten. Han fnyser av Arbeiderpartipolitikerens utspill.

- Jeg synes det blir et lavmål å basere debatten på en enkelthendelse som denne. Vi ser dessverre at det skjer dødsulykker i både sykkelritt og kajakkurs senest i dag, og skal man følge hennes retorikk må man dermed forby dette også, sier Korsberg til Nettavisen.

- Så lenge man ikke har fått noen rapporter på hva som gikk galt underveis i denne boksekampen, skal vi være svært forsiktig med å konkludere. Men det kan for eksempel hende at kamplederen burde stoppet kampen tidligere, og dermed mener jeg det er usmakelig å bruke en enkeltepisode som denne for å bygge opp under debatten, fortsetter Korsberg.

Han er klar på at debatten om å legalisere proffboksing så absolutt vil fortsette videre.

- Vi er et av tre land som har dette forbudet. De to andre er Nord-Korea og Iran. Vi i FrP ønsker å oppheve forbudet, men samtidig å få på plass et streng regelverk som gjør at det blir forsvarlig å drive med proffboksing også i Norge, avslutter han.

P.S: Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere denne enkeltsaken, men viser til at det er rett å opprettholde forbudet av medisinske og etiske grunner.

Se video av den omtalte episoden her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere