*Nettavisen* Sport.

- Derfor hater vi Vålerenga

- Ingen unner oss gullet, sier Kjetil Rekdal. Men hvorfor er det egentlig sånn? TV 2 Nettavisen har tatt en prat med de største supporterklubbene.

28.10.05 10:20

En rask ringerunde til eliteserieklubbenes supporterklubber to runder før slutt avslørte at kun Aalesund ønsket Vålerenga-gull. Men hvorfor misliker alle Oslo-klubben?

TV 2 Nettavisen har tatt en prat med Lyn-, RBK-, Brann- og Lillestrøm-fansen.

- Vi er forskjellige
- Det finnes mange grunner til at vi hater Vålerenga, men det ligger mye i en grunnleggende kulturforskjell. Vi er forskjellige type mennesker, sier Lyn-fansens leder, Magnus Wattne, til TV 2 Nettavisen.

Og forklarer:

- De synger om øl, vold og skamslåtte bønder. Vi synger om sex, vin og masse, masse penger. De snakker om å dø for Enga. Vi snakker om å leve for Lyn. Så er det selvsagt episoder, kamper og historier, men de er forskjellige fra person til person, sier han.

- Hvor ille blir det i helga hvis Vålerenga tar gull?

- Det vil nok ikke legge en demper på bronsefesten vår, men det vil da bli en vinter hvor vi må svelge en del skriverier og overskrifter vi gjerne skulle vært foruten, sier Wattne.

- Totalt ødelagt med VIF-gull
Men hva med Brann-fansen?

- Det bygget seg opp et forhold mellom oss og Klanen på 90-tallet som ikke var så bra. Det drar man med seg. Det er jo også de to største byene, og begge vil være den beste fansen. I tillegg har jo Vålerenga en spillerstall som kun en mor kan like. Akkurat nå har de også en spillestil vi ikke er spesielt glad i, sier Brann-fansens leder, Henk Ekerhovd, til TV 2 Nettavisen.

- Skulle Vålerenga ta seriegullet, vil sesongen være totalt ødelagt. Vinner Start, kan det redde litt av stumpene, legger han til.

- Har to drømmer
Rosenborg-fansen mener at Klanens, ifølge dem, noe ufortjente posisjon som Norges beste supportere, er med på å skape frontene.

- VIF-fansen er hypet opp i forhold til hva de egentlig presterer i store perioder. De skal være så fantastiske supportere, men det var temmelig stille på Ullevaal da de møtte oss i helga, sier RBK-kjernens leder, John Inge Korsgat, til TV 2 Nettavisen.

- I tillegg har de klart å samle alle de spillertypene man minst liker. Det ble ikke noe bedre av at de hentet Morten Berre, Bernt Hulsker, Magne Hoset og Steffen Iversen. Det forsterket bare ønsket om at de mislykkes, fortsetter han.

Men:

- Det er Molde vi håper rykker ned. Vålerenga kan egentlig holde seg. Uansett så er det to muligheter for at lørdagen blir en gledens dag. Det ene er at Start blir mestere. Det andre er at Molde rykker ned. Og vi kan jo få til alt også. Tenk om Start taper 0-1 for Fredrikstad, mens Vålerenga ikke gjør det bedre mot Odd og Molde taper mot Lillestrøm, sier Korsgat drømmende.

- Snøt oss for et gull
Ifølge Lillestrøm-fansen har hatet mellom klubbene vært der i lang, lang tid.

- Onkelen min spilte på Lillestrøm på 50-tallet. Allerede da sa man at Vålerenga var noen ufordragelige drittsekker, men det ble vel ikke hat før de ødela et seriemesterskap for oss på slutten av 70-tallet, sier LSK-fansens leder, Petter W. Olafsson.

Året var 1978. Lillestrøm måtte bare slå Vålerenga i siste runde for å bli mestere. Det gikk ikke. Oslo-klubben vant 3-1 på Åråsen, og Start tok seriegullet.

- Og så er vi jo naboer da. Og det er de to største supporterklubbene i Norge, sier Olafsson i et forsøk på å forklare.

Vålerengas forklaring
TV 2 Nettavisen har tatt en prat med Vålerengas trener og direktør om all kritikken og hatet. Kjetil Rekdal og Kjetil Siem mener det handler om frykt, men er ikke enig i at det nødvendigvis er hat.

- Vi begynner å få stor respekt fordi vi er blitt så gode. Det er mange som frykter at vi skal bli lag nummer én i Norge. Jeg tror ikke Rosenborg frykter det. De har bare godt av konkurransen. Men vi har fans som ikke liker Vålerenga i Lillestrøm, Bergen, Lyn og rundt om i Norge. De ser Vålerenga som erkerival nummer én. Det opplever vi jo også når vi spiller på bortebane. Av og til er det en intens hatsk stemning. Men for oss er ikke det noe problem. Det er bare motivasjon, sier Rekdal til TV 2 Nettavisen.

Han bruker av og til "alle-er-mot-oss" for å tenne spillerne.

- Dert kan hende, men i 99 prosent av tilfellene har vi kun fokus på oss selv, sier han.

VIF-direktør Kjetil Siem misliker bruken av ordet hat.

- Jeg er helt uenig i at det er snakk om hat. Det er snakk om engasjement. Men vi er en hovedstadsklubb, og hovbedstadsklubber blir forbundet med andre typer følelser også. Sånn er det i hele Europa. Se på Madrid. Det er snakk om politiske ting. Fordelingspolitikk. Og det er rett og rimelig. Men det er flere fordeler med det enn ulemper. Vi er vant til at det er trøkk. Det er en fordel når vi møter lag som Club Brugge og Newcastle, sier Siem.

- Men jeg hater våte sokker også...
Supporterlederne snakker uansett om hat - selv om alle mener at begrepet er utvannet.

- Det ligger vel mer ord enn mening i hatet, selv om det for noen kanskje har gått mer over til mening i løpet av årene, sier Brann-fansens leder.

- Jeg vil vel heller si at det er snakk om sterk misliking, sier RBK-fansens leder.

- Hatet er selvfølgelig utvannet, men vi unner dem ingenting. Vi er ikke glad i dem, sier LSK-fansens leder.

- Jeg bruker ordet hat, men jeg hater også vinteren og våte sokker. Jeg synes ikke lenger at begrepet er så veldig ondsinnet, sier Lyn-fansens leder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.