- Derfor tar Vålerenga gull

JORDAL AMFI (TV 2 Nettavisen): Tommy Marthinsen er sikker på at Vålerenga vinner NM-gull denne sesongen. Her forteller han hvorfor.

20.01.05 12:38

Tommy Marthinsen (28) er en av veteranene i Vålerenga. Han har vunnet tre NM-gull, seriemesterskap i Tyskland og har 16 OL- og VM-landskamper for Norge. Fredag svarer han på spørsmål fra leserne (send inn spørsmål her). I dag svarer han på spørsmål fra TV 2 Nettavisen.

Når begynte du å spille ishockey?
- Her i Vålerenga da jeg var fem år gammel. Jeg startet faktisk samme dag som Kenneth Larsen og Morten Fjeld. Vi spilte også i rekke sammen inntil for to år siden.

Hvordan er hockeymiljøet?
- Det er spesielt. Det er en stor del av hvorfor jeg gjør dette. Årets lag er helt unikt, spesielt etter at vi fikk inn disse kanadierne. Det er det jeg tror vi vinner gullet på!

Hva er den beste prestasjonen du har gjort?
- Det må være her på Jordal, mot TIK i 2001, da jeg scoret fem mål i én kamp. Dagen etter scoret jeg fire mål. Ni mål på to kamper – det var moro!

Hva er høydepunktet i karrieren din?
- Ingenting slår det første gullet jeg vant med Vålerenga. Jeg ble hedret som årets spiller den dagen, og vant NM-gull på kvelden, foran 5000 fans. Det var stort!

Hvordan er forholdet til faren din (Jim Marthinsen, keeperlegende og keepertrener i Vålerenga)?
- Det er jo spesielt. Han er veldig ungdommelig. Men jeg er glad han ikke er hovedtreneren min. Nå er det greit, jeg har jo vært her i fem år (uten ham), og alle vet hvordan jeg er. Jeg vil ikke at folk skal tro at jeg får spille powerplay bare fordi faren min er trener. Så lenge han ikke står i boksen (som hovedtrener), men har keeperne, så går det greit. Jeg kommer ikke til å spille under ham. Og det vet Vålerenga.

Hvor mye trener du?
- Det blir halvannen time hver dag. Det er vanskelig å trene mer når du jobber åtte timer hver dag. Vi oppfører oss som proffer, men trener som amatører.

Hva er den verste skaden du har hatt?
- Det verste var hjertet (Marthinsens hjerte stoppet i 12 sekunder sommeren 2000, og han fikk operert inn en chip), men det er medfødt. Den verste skaden jeg har hatt, er skulderskaden som holdt meg ute i ett år. Jeg måtte skjære vekk to centimeter av et bein. Og så har jeg hatt 13 hjernerystelser. Hver gang jeg får hjernerystelse nå, er synet ødelagt i to dager.

Er det verdt det?
- Uten tvil! Vi tjener lite penger og ofrer hver helg. Men å gå ut på Jordal foran 3500 mennesker gjør det verdt det. Jeg spiller for drakta, ikke for meg selv. Og jeg kommer til å spille helt til banemannskapet kaster meg ut.

Er det noe du angrer på?
- Det jeg angrer mest på, er den treningskulturen jeg hadde da jeg var 14-18 år. Jeg rørte ikke en vektstang. Når jeg ser NHL-spillerne som er her i Norge nå, ser jeg at det ikke er så langt opp som jeg trodde. Kanskje kunne jeg nådd lenger. Men Vålerenga hadde rett og slett et dårlig opplegg den gang. Det er mye bedre nå.

Du tok armhevinger mens pucken var i spill mot Stjernen, og fikk kjeft av Rene Hansen i Stjernen. Hvorfor var det så galt, det du gjorde?
- Det er litt rett det Rene sier. Men jeg hadde ingen baktanker, det var noe jeg hadde internt med coachen. Jeg har egentlig spilt min beste sesong noen gang, men plukker ikke poeng, selv om jeg har hatt veldig mange sjanser. Vi ledet 11-0, og jeg hadde null mål og null assists og så fikk jeg den sjansen. Det var en større prestasjon å bomme enn det hadde vært å score. Jeg hånet jo meg selv, egentlig. Det hadde vært verre om jeg hadde satt pucken, og så gjort det.

Hva er dine styrker og svakheter som spiller?
- Styrken er stor arbeidskapasitet. Jeg skater mye, og kriger mye. Svakheten er styrken min. Men i sommer skal jeg trene styrke. Jeg har bedt Stubdal om et treningsopplegg, og skal bruke mye tid på Toppidrettsenteret.

Hvor viktig er det for Norge å rykke opp fra B-VM?
- Veldig, veldig viktig. Det utvider økonomien og mediaomtalen. Kanskje vi kan bli kjøpt fri fra jobbene våre, og få trent mer, slik at vi også kan klare å holde oss i A-VM. Det blir viktig at keeperne våre er gode hvis vi skal klare å rykke opp.

Hva slags musikk hører du på?
- Coldplay. Er kjempefan av Coldplay. Jeg liker også Travis, Oasis, Pink Floyd. Alt du ikke kan danse til.

Har du tid til noen hobbyer?
- Jeg spiller mye golf om sommeren. Har 21,2 i handicap. Men jeg har ikke spilt så mye de to siste årene.

Hva leser du?
- Aviser. Aften Aften er favoritten. Den er om Oslo. Og så leser jeg utrolig mye tekst-tv.

Blir du aldri lei av ishockey?
- Nei. Jeg er litt for slapp med styrketrening, men gi meg en puck og litt isflate, så kan jeg spille i tre timer hver dag. Jeg elsker det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.