*Nettavisen* Sport.

- Det beste er om Bystrøm vinner

Foto: Kjell Alsvik

Sykdomsplagete Kristian Dyrnes har kun fokus på én mann.

28.09.12 11:42

Det skiller 449 poeng mellom Kristian Dyrnes (Team Øster Hus-Ridley) og Reidar Borgersen (Joker Merida) foran norgescupavslutningen i Skien.

Dermed må vestlendingen bli nummer 11 (162 poeng) eller bedre, dersom Borgersen vinner rittet (600 poeng). Mens en 35.-plass (32 poeng) eller bedre holder dersom rytteren fra Krokstadelva skulle bli nummer to (480 poeng).

Alle andre plasseringer på de to vil gjøre at Dyrnes stikker av med pokalen etter lørdagens fellesstart.

- For meg er det aller viktigste å sikre sammenlagten. Sven Erik Bystrøm ligger godt an og vi kommer til å forsøke å få ham opp på pallen. Derfor er det bedre at han vinner enn jeg. Jeg må se an litt hvordan formen min er, forteller Dyrnes til procycling.no.

Jackpot på hjemmebane
Øster Hus-laget har prioritert norgescupen høyt denne sesongen. Det startet med at Dyrnes spurtslo Marius André Hafsås (Ringeriks Kraft-Look) og Adrian Gjølberg (Joker Merida) under åpningen på hjemmebane i Sandnes.

20-åringen, som selvsagt har fått kallenavnet «Dyret» av lagkompisene, fulgte opp med fjerdeplass på Eidsvoll, der Reidar Borgersen gikk til topps. I forkant av sesongen var det ingen automatikk i at vestlendingene skulle satse på ungguttens sjanser.

I starten av juni satset Øster Hus-laget likevel tungt på Dyrnes og ved hjelp av opptrekk fra Bystrøm, inkasserte han nye 600 poeng under NC-rittet Hero arrangerte i Oslo.

Få ritt etter NM
Etter NM i Bergen sa det imidlertid stopp for Dyrnes. Han har siden slitt med halsproblemer som har gjort høstsesongen langt tyngre enn han hadde forventet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen

Bedre gikk det ikke da store deler av Øster Hus-toget (og flere andre lag) var involvert i en stor velt under Østfold tredagers i starten av denne måneden. Dyrnes hadde håpet å styrke sammenlagtledelsen i cupen, men måtte i stedet slite seg i mål til en 38.-plass.

- Denne høsten har det vært en slags støtte for meg at jeg ser ut til å dra i land norgescupen. Det er kjekt å gjøre det godt i ritt på hjemmebane, selv om det selvsagt veier tyngst med internasjonale seirer.

- Hvor mye har du fått konkurrert etter NM?

- Det var vel egentlig det siste skikkelige rittet mitt. Jeg forsøkte meg i et fransk etapperitt, men endte opp med å bryte. I tillegg kjørte jeg NC-rittet i Halden. Men jeg måtte si ifra med EM-plassen, og heller fokusere på at jeg skulle komme til bunns i halsproblemene jeg har slitt med, forteller han.

Frykter Borgersen
Lørdag kjører Øster Hus naturlig nok for å sikre sammenlagtseieren i Skien. Og da rettes alles øyne mot kjøresterke Reidar Bohlin Borgersen.

- Vi er nødt til å passe på ham, ja. Reidar er veldig sterk, så det er ikke utenkelig at han kan vinne et ritt av denne typen. Han kjørte jo nettopp tempo-VM også, så jeg regner med at formen hans er ganske bra, sier Dyrnes.

Tredjemann i sammendraget er Sondre Holst Enger. Plussbank-rytteren har også slitt med helsa den siste tiden etter at han fikk konstatert kyssesyke i midten av august. 18-åringen stiller følgelig ikke start i Skien.

Max Emil Kørner (Ringeriks-Kraft Look), Sindre Skjørstad Lunke (TVK), Jon Einar Bergsland (One Co-Mesterhus) og Sven Erik Bystrøm (Øster Hus-Ridley) kan alle kjøre seg opp på podiet i løpet av helga, men det er altså kun Borgersen som kan gjøre noe med Dyrnes.

- Mer status å vinne
Morten Hegreberg var med på å styre guttene sine til triumf i fjor, og synes det er viktig i løpet av de hjemlige rittene i norgescupen.

- Norgescupen har fått litt mer status og har blitt frontet mer via media denne sesongen, derfor er rittene også viktig for vår posisjon som et av landets beste sykkellag. Det er selvsagt også viktig for de som arrangerer rittene, at de vet de får gode lag på start og at vi prioriterer disse løpene. Dersom norsk sykkelsport skal vokse, og rittene skal fortsette å bli arrangert, er det viktig å ha med flest mulig av de beste rytterne med, mener Hegreberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kjell Alsvik

For vestlendingenes del var det bare rittet i Trondheim som kolliderte med det internasjonale programmet laget kjører. Da valgte Øster Hus å prioritere Vuelta Ciclista Leon i Spania i stedet.

- Med unntak av det ene rittet, har vi stilt mannssterke opp på resten. Det viser også ledelsen vi har i cupen, og at Bystrøm lukter på en pallplass sammenlagt, påpeker han overfor procycling.no.

Norgescup sammenlagt* etter 5 av 6 ritt:
1. Kristian Dyrnes (Team Øster Hus-Ridley) 1589 poeng
2. Reidar Bohlin Borgersen (Joker Merida) 1140
3 . Sondre Holst Enger (Plussbank BMC) 1110
4. Max Emil Kørner (Ringeriks-Kraft Look) 910
5. Sindre Skjørstad Lunke (TVK) 902
6. Jon Einar Bergsland (OneCo Mesterhus) 900
7. Sven Erik Bystrøm (Øster Hus-Ridley) 891

* Rytterne har muligheten til å stryke sitt svakeste resultat, det er altså fem av seks ritt som teller

Tidligere vinnere:
2011: Sven Erik Bystrøm vant foran Vegard Robinson Bugge og Lorents Ola Aasvold.
2010: Lorents Ola Aasvold vant foran Johan Fredrik Ziesler og Adrian Gjølberg

Blant kvinnene har Cecilie Gotaas Johnsen (CK Victoria/Team Hitec Products) allerede avgjort cupen til hennes fordel. Linn Torp og Bjørg Eva Jensen duellerer om andreplassen.

I juniorklassen leder Sivert Fandrem (Lillehammer CK) med sine 1632, Petter Theodorsen (Glåmdal SK) har 1554 på andreplass, mens Henrik Evensen (Eidsvoll SK) er nummer tre med 1470 poeng.

Hos jentene har Larisa Kristiansen (Grenland SK) vunnet de to siste rittene, og leder sammenlagt. Tiril Hole Mohr (Stavanger SK) er på plassen bak, mens Karoline Røste Omdahl (Raufoss & Gjøvik SK) har grepet om tredjeplassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.