RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det blir et helvete

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Giro d’Italia inntar de spektakulære Dolomittene.

- Det blir en meget hard etappe. Jeg har vært inne og sett på Steephill.tv (en sykkelnettside). Etappen har 5200 høydemeter. Det blir en dag hvor man virkelig skal ha hodet med seg.

- Det blir en etappe hvor mange kan komme i problemer, advarer danske Alex Rasmussen via feltet.dk.

For de arme girodeltakerne er det ingen bønn – fra start. Rytterne kastes rett ut i det med stigning opp til byen Terento på 1218 meters høyde.

- De første ni kilometerne blir et helvete, innrømmer Ramsussen.

Innbytterpuls kan få et helt nytt begrep.

Det som venter er verre
Men det er ingenting mot det som venter. Den første stigningen er ikke engang kategorisert, men rytterne skal over to annenkategorier og to førstekategorier i løpet av den 186 kilometer lange arbeidsdagen.

Man er på toppen av Passo Valparola etter 71,6 kilometers sykling. Toppen rager 2.197 meter over havet, og hele klatringen er 14,1 kilometer lang.

I snitt stiger den 5,5 prosent, og de tyngste partiene stiger 13 prosent. Det er vel relativt trygt å anta at det dannes en utbrytergruppe innen man ankommer Valparola-stigningen.

Deretter venter en heftig utforkjøring nedover mot Passo Duran. Som førstekategori er den naturlig nok brattere enn Valparola.

Passo Duran er 12,1 kilometer og stiger 8,1 prosent i snitt (14 prosent på det verste).

På toppen her, i 1601 meter høyde, er man bare 20,9 kilometer unna neste fjelltopp: Forcella Staulanza.

Ingen hvileskjær
Annenkategorien er 12,3 kilometer lang, noe som ikke gir lange hvilepausen etter Passo Duran.

Den stiger 6,9 prosent i snitt og 11 prosent på det meste. Herfra igjen er det kun 19,5 kilometer til toppen av Passo Giau – og det sier seg selv at en eller flere av de store sammenlagtkanonene kommer til å få det tøft her.

Værmeldingen indikerer også at den 17. etappen i årets Giro d’Italia blir en bløt affære, noe som vil gjøre alt enda mer interessant.

Passo Giau (9.9 km, 9,3 prosent i snitt) dukket også opp under 2011-versjonen av rittet. Da var målgang lagt til Gardeccia Val di Fassa.

Her ankom Mikel Nieve solo og tok sin første etappeseier i det italienske rittet. Bak ham fulgte Stefano Garzelli, Alberto Contador og Michele Scarponi.

Avluttes i tidligere OL-by
RCS Sport har valgt en annen avslutning denne gangen.

Målby er det legendariske skistedet Cortina d’Ampezzo (vertsby for Vinter-OL i 1956). På vei inn i bykjernen møter rytterne et par mindre bakker og faktisk også et brosteinsparti. Utforkjøringen er 18 kilometer lang og er en teknisk affære, noe som åpner opp for at en rytter med god sykkelbeherskelse kan kjøre inn noe av det tapte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MANNEN Å SLÅ: Joaquin Rodriguez leder årets Giro d'Italia. Her er han avbildet under fjorårets besøk på toppen av Passo Giau. Bak ham følger David Arroyo.
MANNEN Å SLÅ: Joaquin Rodriguez leder årets Giro d'Italia. Her er han avbildet under fjorårets besøk på toppen av Passo Giau. Bak ham følger David Arroyo.

Det store spørsmålet er likevel hvem av storkanonene som får det ublide møtet med veggen oppover Dolomittene. I den andre enden av skalaen blir det også interessant om noen ryttere ryker ut i forhold til den oppsatte tidsgrensen.

Joaquim Rodriguez (Katsjusja) leder rittet før dagens etappe. Nordmennen Alexander Kristoff (Katjusja) og Gabriel Rasch (FDJ-BigMat) er de eneste gjenværende nordmennene i rittet.

Sammenlagt:
1. Joaquin Rodriguez Oliver (Katjusja Team) 69.22,04
2. Ryder Hesjedal (Garmin - Barracuda) +30
3. Ivan Basso (Liquigas - Cannondale) +1,22
4. Paolo Tiralongo (Astana Pro Team) +1,26
5. Roman Kreuziger (Astana Pro Team) +1,27
6. Michele Scarponi (Lampre - ISD) +1,36
7. Benat Intxausti (Movistar Team) +1,42
8. Sergio Luis Henao Montoya (Sky Procycling) +1,52
9. Dario Cataldo (Omega Pharma - Quickstep) +2,12
10. Sandy Casar (Equipe Cycliste FDJ - BigMat) +2,13
(..)
158. Alexander Kristoff (Katjusja Team) +2.46,15
162. Gabriel Rasch (Equipe Cycliste FDJ - BigMat) +2.52,59

Her finner du komplette resultater!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere