- Det blir vanskeligere å vinne i år

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ole Gunnar Solskjær frykter konkurransen fra Trondheim.

14.03.13 13:26

MOLDE (Nettavisen): Molde har allerede solgt spillere for nærmere 40 millioner kroner så langt i år. De regjerende seriemesterne har mistet landslagsstopper Vegard Forren til Premier League, og spissen Davy Claude Angan til Kina.

For gulljagende Rosenborg har spillere kommet inn, i stedet for å gå ut. Danskene Nicki Bille Nielsen, Tobias Mikkelsen og Mike Jensen er alle tre hentet inn for å plassere den tradisjonsrike trondeimsklubben tilbake på toppen av Tippeliga-tabellen.

- Rosenborg har satset stort. De har vært nummer tre to år på rad nå. Med det de har hentet inn av spillere, så blir de selvfølgelig en konkurrent, forteller Molde-manager Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

Men trønderne er ikke de eneste Solskjær frykter i årets sesong. Flere klubber enn på lenge virker å ha ambisjoner om å gå til topps i serien.

- Strømsgodset var veldig gode i fjor, og de vil ta det neste steget. Tromsø har hentet inn en ny trener fra England (Jonathan Hill, red. anm.), og gjort Agnar (Christensen) til sjef, så det blir spennende å følge med dem, sier Solskjær.

Usikker på Vålerenga
Ifølge Solskjær er det ikke bare fjorårets fire beste lag som vil være med når en ny Tippeliga-sesong sparkes i gang. To tidligere Molde-favoritter leder denne sesongens outsidere, mener kristiansunderen.

- Kjetil (Rekdal) sier at det kanskje er litt for tidlig for Vålerenga, men vi får se. Viking var i fjor det laget som tok flest poeng på høsten. Hvis de starter bra, som vi skal prøve å sørge for at de ikke gjør, kan de selvfølgelig henge med i toppen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I fjor vant Molde serien med fire poeng ned til Strømsgodset. Året før var det fem poeng ned til sølvvinner Tromsø da siste runde var ferdigspilt. I år blir det enda tettere, ifølge den tidligere Manchester United-proffen.

- Jeg tror Tippeligaen blir jevnere. Nivået vårt må heves, og vi må være bedre enn i fjor for å vinne i år. Det blir vanskeligere å vinne ligagull i år.

Forren-erstatter på plass
Et reservepreget Molde tapte i vinter hele 5-0 mot fylkesrival Kristiansunds BK, som i år skal spille i Adeccoligaen. Å fylle tomrommet etter Vegard Forren kan bli vanskelig, men Molde har allerede erstatteren på plass, forteller Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

- Even Hovland ble hentet inn for å erstatte Forren i fjor. Men så ble Vegard et år lengre. Nå er Hovland tilbake fra skade, og Kristoffer Paulsen Vatshaug, Magnar Ødegaard og Børre Steenslid er også våre stoppere. Vi har mange å ta av, sier Molde-manageren.

At Solskjær har høye ambisjoner for Molde, har vært klart fra dag én. Selv etter to strake seriegull, ser han ingen grunn til å hvile på laurbærene. Den tidligere superspissen er giret på mer.

- Vi håper hele tiden at vi skal bli bedre, og vi håper selvfølgelig å vinne. Spillerne har som mål å hente inn enda flere medaljer, men det blir tøft. Hadde vi hatt en cupfinale i fjor, så hadde det vært en perfekt sesong. Vi drømmer om en cupfinale i år. Vi er ikke happy før vi spiller 49 kamper, avslutter Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Vår analyse av Molde:
Molde har en klar filosofi, både innad i organisasjonen, og på banen. Som regjerende seriemestere har de presset på seg. Det taklet de svært bra i fjor, og ingenting tyder på at ikke fremgangen skal fortsette også i år.

Med Ole Gunnar Solskjær og hans trenerteam i spissen, har moldenserne hatt en formidabel fremgang. Fokuset på detaljer har vært stort, og man har klart å skape en homogen organisasjon der alle trekker i samme retning.

Molde har en solid, ung og uredd spillerstall som stort sett er satt sammen under Solskjærs to år i klubben. Talentspeider John Vik har gjort en svært god jobb med å identifisere unge, norske spillere som kjapt har tatt steget opp på det nivået som kreves for å vinne seriegull. I tillegg har man rutine i form av Magne Hoseth, Daniel Berg Hestad og Kristoffer Paulsen Vatshaug.

Et spørsmålstegn i år er om Molde vil klare seg uten landslagsstopper Vegard Forren, som i januar ble solgt til Premier League-klubben Southampton. Trønderen var grunnmuren i fjorårets lag, og kombinerte suveren duellstyrke med en strålende venstrefot. Mange Molde-angrep startet ved Forren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som erstatter for Forren har Molde hentet inn den finske landslagsspilleren Joona Toivio. Han er ukjent for oss, men Solskjær beskriver ham som en midtstopper av internasjonal klasse, både med og uten ball.

Det blir også en spennende keeperduell mellom landslagskeeper Espen Bugge Pettersen, fjorårets cupmester, nysigneringen Ørjan Håskjold Nyland og tidligere Newcastle keeper Ole Söderberg. I tillegg rår Solskjær over den talentfulle 17-åringen Ola Opheim. I stallen finnes det altså tre potensielle førstelagskeepere, og Håskjold Nyland og Søderberg er begge født i 1990. Det er lite trolig at Solskjær vil gå inn i en ny sesong med tre keepere som alle fortjener å spille fast, så man må regne med at en av dem forlater klubben på lån. Solskjær kan likevel få et luksusproblem på keepersiden alá det Sir Alex Ferguson har hatt i Manchester United denne sesongen.

Også på midtbanen ser Molde ekstremt sterke ut. Veteranene Daniel Berg Hestad og Magne Hoseth leverte begge solid i fjor, men den antatt sterkeste midtbanetrioen består nok av Magnus Wolff Eikrem (22), Etzaz Hussain (20) og Emmanuel Ekpo (25). I tillegg finnes det en del spennende unggutter, som blant annet Magnus Stamnestrø (20), Erik Hestad (17) og Andreas Hollingen (18).

På backplass er Molde veldig solide. Martin Linnes (21) var fast på høyrebacken forrige sesong, etter å ha kommet gratis fra Kongsvinger. På venstrebacken finner man Knut Olav Rindarøy, som tidligere har spilt i La Liga i Spania.

Den største utfordringen for Solskjær ligger blant de tre på topp. Davy Claude Angan ble tidligere i vinter solgt til Kina for drøye 12 millioner kroner. Klubben har hentet inn finske Lauri Dalla Valle fra Fulham. Daniel Chima Chukwu kan bli en sentral spiller denne sesongen, etter å virkelig ha vist seg som en mann å stole på utover høsten. Den sterke nigerianeren har allerede blitt linket til utlandet, men spilleren som havnet litt i skyggen av Angan, undertegnet i fjor en ny kontrakt med romsdalsklubben.

Det blir også spennende om Jo Inge Berget (22) kan fortsette utviklingen, og virkelig vise hvorfor Udinese hentet ham til Italia allerede høsten 2008. I den amerikanske landslagsspilleren Joshua Gatt har Molde en ekstremt hurtig kantspiller som til tider har imponert stort, og i Mathias Moström har man en arbeidshest av dimensjoner. Det er likevel trolig at Solskjær vil prøve å forsterke frontrekken i løpet av vinterens overgangsvindu.

3578133

Den største forskjellen for Molde i år, sammenlignet med i fjor, er konkurransen. I fjor ga både Strømsgodset og Rosenborg romsdalingene kamp til døren, og i år er det enda flere lag som satser på medalje, blant annet Kjetil Rekdals Vålerenga. Cupen vil også være en prioritet for Molde og Ole Gunnar Solskjær. Den største utfordringen blir riktignok å kvalifisere seg til Champions League. I fjor røk man ut mot Basel, etter å ha bommet på et straffespark i siste minutt. Hadde straffesparket gått inn, ville Molde avansert til play-off.

Norske klubber er avhengig av inntektene fra Champions League-gruppespillet for å kunne oppnå langsiktig suksess, og det gjelder spesielt Molde som holder til i en mye mindre by enn for eksempel Brann, Vålerenga, Rosenborg og Viking. Færre potensielle supportere kan føre til færre inntekter fra salg av billetter og supporterutstyr. Champions League vil nok derfor være veldig høyt oppe på prioriteringslisten denne sesongen.

Hvis vi skal oppsummere, tror vi i Nettavisen at Molde tar et nytt seriegull. Stallen er solid, kanskje med unntak av i angrepsrekken, der det kan stilles noen spørsmålstegn. Man har kontinuitet på trener-, leder- og spillersiden, og etter salgene av Vegard Forren og Davy Claude Angan vil det være penger tilgjengelig dersom man trenger å forsterke i sommer. Kampprogrammet blir tøft, men stallen er stor, og Solskjær er dyktig på rullering.

Det vil garantert komme spekulasjoner rundt Solskjær og potensielle trenerjobber i Premier League når styreformennene evaluerer sine trenere i mai, etter sesongslutt i England. Aston Villa-episoden førte til mye støy i fjor, men på banen fikk det tilsynelatende ingen innvirkning på spillerne. Det blir spennende å se hvordan dette håndteres i år. Det vil uansett være et slags tomrom dersom Solskjær forlater Molde uten å kopiere Champions League-bragden fra 1999-2000, da Molde møtte blant andre Real Madrid i gruppespillet.

Plusser:
+ Tippeligaens suverent beste keepertrio.
+ To meget spennende stoppere i Even Hovland og Magnar Ødegaard.
+ Et ekstremt kompetent trenerteam med erfaring fra Manchester United i Ole Gunnar Solskjær, Richard Hartis, Mark Dempsey og René Skovdahl.
+ Norges beste midtbaneduo i Magnus Wolff Eikrem og Etzaz Hussain.
+ Er regjerende seriemestre for andre år på rad, og vet alt om hva som behøves for å vinne.
+ Kontinuitet i alle ledd.
+ Tippeligaens mest spennende spillertropp som florer av talenter som bare vil fortsette utviklingen.

Minuser:
- Tøffere konkurranse enn i fjor.
- Stort forventningspress.
- Har ambisjoner om å kjempe på tre fronter, og vil måtte prioritere Champions League-kvalifisering i sommer.

Se opp for: Magnar Ødegaard (19)

Midtstopperen, som kom fra Sarpsborg 08 i sommer, vil få store sko å fylle, når han etter alt å dømme blir foretrukket som Vegard Forrens erstatter i midtforsvaret til Molde. Unggutten kan i tillegg bekle backplassen, men vil nok brukes som makker til Even Hovland. Har fått et halvt år på seg til å tilpasse seg treningskulturen, lagkompiser og byen. Kom for bare 500 000 kroner, og er beviset på at god spillerkartlegging kan spare deg for mye penger. Vi tror han vil ta Tippeligaen med storm.

Vårt tips: 1.plass.
Ole Gunnar Solskjær om tipset:

- Det er alltid hyggelig, det, at vi blir tippet der oppe. Forventningene har vi jo skapt selv etter to gode sesonger. Vi skal nå jobbe hardt vi for å ikke gjøre tippingen deres til skamme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.