- Det er bare sånn jeg er

Foto: Simen Goffeng / Mediehuset Nettavisen

Derfor smiler Tora Berger også på de dårlige dagene.

28.02.13 10:16

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Tora Berger smiler og svarer på enda et spørsmål. I løpet av en snau time har hun svart, svart, svart og svart.

Interessen for den norske skiskytterstjernen er nemlig enorm. Kanskje ikke så rart, hun har tross alt åtte VM-gull, ett OL-gull, fem VM-sølv og fem VM-bronse i bagasjen.

Alle vil ha en bit av den blide Lesja-jenta, og en liten bit får de, alle sammen. Olympiatoppens mediesjef Halvor Lea deler med stødig hånd ut tre og tre minutter til pressefolkene.

Franske L'Equipe og tyske ARD har allerede fått sin tid. Nettavisen står som nummer ti på listen, men nå er det vår tur, og Tora er fortsatt like blid, heldigvis.

- Sånn jeg er
Tora er nemlig nesten alltid blid. Selv de gangene det ikke går så bra i sporet eller på standplass, og hun er skuffet på egne vegne.

For der sirkusdirektør Petter Northug lar injuriende flagre i både øst og vest i møtet med en mikrofon, tar Tora ofte en litt annen framgangsmåte. En mer «laid back» framgangsmåte.

- Det er bare sånn jeg er. Det er veldig få løp der man føler at alt går perfekt, det er jeg hele tiden klar over. Det er ikke alltid man lykkes, sier Berger til Nettavisen.

- Men det er klart, jeg blir skuffet innimellom, jeg også. Skuffet over egne prestasjoner. Men da tenker jeg at dette er egentlig bare et skirenn, ikke noe mer. Det er ikke verdens undergang.

Reflektert, realistisk og jordnær. Det er slik vi har lært å kjenne 31-åringen siden hun slo gjennom for alvor tidlig på 2000-tallet. Etter OL i 2014 er det imidlertid slutt for Berger.

Med et medaljeskap som sprekker hvert øyeblikk, og en tidvis sviktende motivasjon, er ikke livet som skiskytterstjerne det samme som det en gang var. Nå er andre ting også viktig.

- Når sesongen er i gang og konkurransene kommer, har jeg ikke problemer med motivasjonen, forteller Berger.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Simen Goffeng / Mediehuset Nettavisen

- Men under de skikkelig harde treningsøktene på sommeren og høsten er det litt vanskeligere å komme seg ut. Noen ganger kunne jeg tenkt meg å gjøre andre ting, forteller hun.

- Har det alltid vært slik?

- Nei, dette er nok noe som har kommet med årene. Før var jeg kjempeivrig hele tiden. Jeg er roligere nå, men det kan jo se ut til at det også har sine fordeler, svarer 31-åringen.

Treneren Tora?
Når Tora snakker om andre ting som frister, sikter hun blant annet til ektemannen Trond Teveldal og kjendishundene Tussi og Tarzan, som tålmodig venter hjemme i skisesongen.

- De vil nok få litt mer prioritet når jeg legger opp. Jeg har jo mye tid med dem nå også, når jeg er hjemme, men det blir lite i den perioden jeg er ute å reiser, forteller hun.

- Sånn er det vel for alle. Jeg synes jeg har oppnådd utrolig mye som skiskytter, og én gang må det jo ta slutt også, forteller Berger til Nettavisen.

- Hva skal du gjøre når det er slutt?

- Det har jeg ikke helt bestemt meg for. Det må jeg planlegge litt nærmere når den tid kommer, svarer 31-åringen.

Berger har høyskoleutdanning innen idrett og bred erfaring fra livet som skiskytter. Slik sett kunne det vel kanskje være aktuelt å bli trener en gang i framtiden.

- Eller hva, Tora?

- Det kan være en mulighet. Det er noe jeg må se an litt etter hvert. Jeg må finne ut hvor mett jeg er av idretten når jeg gir meg, og om jeg har motivasjonen for å bli trener, sier Berger.

- Hun tar bort presset
Én som tror Berger har masse erfaring å dele på, er landslagskollega Synnøve Solemdal. Hun mener 31-åringen så absolutt kunne gjort en god figur som trener i skiskyting.

- Ja, jeg har troen på at hun kunne blitt en god trener. Hun har den kunnskapen som trengs. Men det kommer mye an på hva hun selv vil, sier Solemdal til Nettavisen.

- Det kan jo hende hun begynner å bli litt lei av dette livet nå, hun har jo vært på farten i 15 år, legger landslagsløperen til.

- Lærer dere av Tora nå?

- Hun er utrolig viktig for oss. Det er hun som hele tiden har presset på seg, og så lenge hun presterer får vi andre ro på oss til å gjøre vårt, sier 24-åringen.

- Vi drar nytte av alt det positive hun har brukt ti år på å bygge opp. Og vi kan stjele av den erfaringen, slik at vi yngre bruker færre å på å komme oss opp på det nivået, sier hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Simen Goffeng / Mediehuset Nettavisen

Det å kopiere Tora Berger er imidlertid ikke bare, bare, innrømmer Solemdal.

- Nei, vi kan ikke bare kopiere det hun gjør. Hun ligger nesten ti år foran oss i treningsår, det må vi ha i bakhodet. Men det er mye av det hun kan lære bort som vi kan bruke nå, sier hun.

- Hovedmålet
Før den siste sommeren og høsten med hardtrening tar til, er det imidlertid en annen milepæl som står på agendaen for Berger. I år kan hun vinne verdenscupen for første gang i karrieren.

Når åtte løp gjenstår av sesongen, leder den norske jenta verdenscupen med 283 poeng på hviterussiske Darija Domratsjeva. Det skal mye til å rote bort.

- Målet for denne sesongen har hele veien vært å vinne verdenscupen, og det hadde vært artig å få det til. Det er noe jeg aldri har fått til tidligere, sier 31-åringen.

- Det er åtte individuelle løp igjen, og jeg må fullføre dem også, sier skiskytteren.

Første mulighet til å plukke nye verdenscuppoeng er i Holmenkollen denne uken. Der skal det gås både 7,5 kilometer sprint, 10 kilometer jaktstart og 12,5 kilometer fellesstart for jentene.

- Sånn som det ser ut nå, kan det bli en skikkelig folkefest, med solskinn og alt, sier Berger.

- Og du går for seier?

Svaret vi får er et typisk Tora Berger svar. Reflektert, realistisk og, ja, jordnært. Det smeller vel ikke i gangene.

- Jeg skal gjøre mitt beste. Så får vi se hvordan det blir, avslutter Berger til Nettavisen.

Mediesjef Halvor Lea ha allerede stått og viftet det internasjonale tegnet for «nå er tiden ute» en stund, og det er på tide å slippe til nestemann. Tora er fortsatt like blid. Vi smiler tilbake.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag