RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er brutale greier

Foto: Kaja Marie Snare
Sist oppdatert:
Langrennsløperne og skiskytterne prøvde seg på en skikkelig klatreetappe á la Tour de France.

Lysebotn (Nettavisen): Marit Bjørgen og Martin Jonsrud Sundby sørget for norsk jubel i den sju kilometer lange bakken opp fra Lysebotn torsdag.

Rulleskiløpet, som er en del av Blink Skifestival i Sandnes, trekker flere hundre mennesker ut i den knalltøffe løypa, og skaper en stemning lett gjenkjennelig med TV-bildene fra Tour de France. Et herlig hav av campingstoler, norske flagg, jubel og kritt i asfalten møter de utslitte løperne på vei mot toppen.

- I fjor rakk jeg ikke å komme fordi jeg var i Frankrike og så Tour de France. Jeg er utrolig glad jeg tok turen i år - det er vanvittig god stemning i løypa, sier Bjørgen, som vant kvinneklassen foran langrennsvenninne og regjerende mester, Heidi Weng, og den finske skiskytteren Kaisa Makarainen.

Jonsrud Sundby kom på tredjeplass for ett år siden. I år tok han revansje, og vant foran franske Jean Marc Gaillard, som ble nummer én i fjor, og skiskytter Tajei Bø.

- Jeg bestemt meg for å ta Gaillard, sier Jonsrud Sundby, som lot seg rive med av tilskuerne som heiet fram de sltine rulleskiene.

- Det er helt rått med dette været og den fantastiske stemningen. Jeg kommer igjen hit hvert år helt til jeg legger opp.

- Viktigst å slå skiskytterne
- Skiskytterne har vært så store i kjeften, at Tarjei Bø eller Emil Hegle Svendsen bør vinne, sa Bjørgen før herrene skulle ut å gå.

For Lysebotn Opp handler ikke bare om individuell seier. Det handler om langrenn versus skiskyting.

- Det viktigste var å slå skiskyttergutta. De er knallsterke, så det var artig, sier Jonsrud Sundby.

Tarjei Bø, som ble nummer tre, mener imidlertid det viktigste var at han kom på plassen over Emil Hegle Svendsen.

- Hovedmålet var jo å slå Emil. Også slo jeg jo de fleste langrennsløperne, sier Bø.

- Men jeg kommer neste år for å slå alle.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Den beste økta jeg har
Og selv om lovnadene om retur til Lysebotn neste år var mange, kunne løperne avsløre at det var grusomt hardt å komme seg opp 640 høydemeter fordelt på sju kilometer.

- Det er helt grusomt. Det er makspuls de 20 siste minuttene og melkesyre ut av ørene, forteller en gjennomsvett Jonsrud Sundby i målområdet.

- Men det er en fantastisk god økt - den beste jeg har i løpet av sommeren og høsten.

- Det er ufattelig bra trening. Vi har ikke mange slike løyper i Norge, så det er flott å få muligheten til å gå. Her skal jeg definitivt være med neste år, sier Bjørgen.

For Bø var det den første knallharde økta etter sesongen.

- Det er brutale greier. På slutten henger haka på knærne, men det er herlig å kikke opp og se stemningen, og folk som jubler og springer med deg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hekta på Tour de France
Sjur Røthe har blitt tatt ut på allround landslaget før sesongen, og med femteplassen i Lysebotn beviste 23-åringen at han kan takle vinterens tøffe Tour de Ski.

- Du får ikke hvile en eneste meter. Det er tøft, sier Røthe, som egentlig er mest opptatt av hvordan det ligger an i dagens etappe av Tour de France.

- Jeg er hekta! Med så mye nordmenn det er der nedre, er det rart det er noen igjen her.

Blink Skifestival fortsetter fredag og lørdag med 10- og 15 kilometer fellesstart, samt sprint, for langrennsløperne, og jaktstart og supersprint for skiskytterne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere