Gå til sidens hovedinnhold

- Det er de beste spillerne i nyere tid

Her er et norsk fotballandslag i medvind.

Mandag kveld møter det norske U21-landslaget England til en svært viktig kamp på balløya. De norske talentene kjemper om plass i U21-EM i 2013.

Før møtet med engelskmennene ligger Norge som nummer to i sin gruppe, kun to poeng bak nettopp England, og mandagens kamp er siste gruppekamp i kvalifiseringen. Skulle Norge vinne på bortebane, vil laget gå til topps i gruppe 8, og selv med poengtap mot engelskmennene kan det være håp om avansement.

På den andre siden er ikke Norge garantert EM-plass, selv med gruppeseier. Kvalifiseringen er lagt opp slik at ti gruppevinnerne, samt de fire beste toerne, spiller playoff om de ledige plassene.

Totalt er det åtte lag som får spille i hovedturneringen, og med Israel direkte kvalifisert som vertsnasjon, er det et meget smalt nåløye.

- Beste i nyere tid
Sist gang det norske U21-landslaget var i et EM-sluttspill var helt tilbake i 1998. Den gang ble det en sterk bronse på nordmennene, i en turnering som for øvrig ble vunnet av Spania.

Fotballekspert og TV-profil Lars Tjærnås mener at dagens norske U21-landslag er på nivå med 1998-generasjonen, noe som betyr at det er det beste laget på flere år.

- Ja, vi har en god generasjon sammenlignet med de siste årgangene. Etter min mening kanskje den mest spennende siden bronselaget fra 1998, sier han til Nettavisen.

- De er ikke nødvendigvis større talenter alene, men norsk fotball har vært i en situasjon noen sesonger hvor mange unge spillere har fått god matching tidlig. Det høster vi fruktene av nå, fortsetter han.

Fotballeksperten mener regelmessig matching på høyt nivå er både alfa og omega for å utvikle flere kvalitetsspillere. Der får han god støtte av landslagssjef Per Joar Hansen.

- Det er vanskelig å sammenligne, men den generasjonen vi har i dag er nok den beste i nyere tid. Selv om det ikke er så lett å vurdere de ulike kullene mot hverandre, sier han til Nettavisen.

- Vi har spillere som er toneangivende i Tippeligaen og andre som er nær startplass i sine klubber i utlandet. Det er spillere som har kommet langt i ung alder, sier treneren videre.

Dengte Belgia
Da Norge nylig slo Belgia med 3-0 på bortebane, stilte Hansen med sju utenlandsproffer fra start. I tillegg spilte Jo Inge Berge, som tidligere har hatt et opphold i italienske Udinese.

- Belgia er en nasjon som har fått mye skryt for spillerutvikling. Selv om de fikk en mann utvist etter 26 minutter, så var det et lag vi uansett hadde slått den dagen, sier Hansen.

- Jeg kan med hånden på hjertet si at vi ikke var dem underlegne på noe som helst vis i den kampen, fortsetter landslagssjefen.

Det at norsk fotball har vært nede i en bølgedal de siste årene, og at nivået på Tippeligaen ikke er like høyt som tidligere, kan faktisk være en årsak til denne positive utviklingen.

- Per i dag har vi rundt 40-45 spillere på aldersbestemte landslag som spiller i Tippeligaen, og det er et høyt tall. De får kjenne på konkurransefotball i ung alder, sier Hansen.

- Vi har også unggutter som har reist til utlandet som 16-åringer og klort seg fast der i tøffe miljøer. Vi har en fin blanding av spillere på U21-nivå i Norge nå, sier han.

Landslagssjefen er også optimist med tanke på møtet med engelskmennene. Han påpeker at Norge er i en veldig god situasjon før kampen.

- Det er selvfølgelig en tøff oppgave, de har et lag bestående av stort sett Premier League-spillere. Men det er inspirerende å måle krefter mot slike spillere, sier han.

- England er i en slik situasjon at de har alt å tape og ingenting å vinne, for oss er det motsatt. Vi har alt å vinne og ingenting å tape. Det er bare å krumme nakken og gå på, sier treneren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Et problem
Siden et norsk U21-lag sist var med i EM har det blitt spilt sju mesterskap uten våre nest beste menn. Både i 2000 og i 2004 var Norge nær ved å kvalifisere seg, men røk i playoff.

I kvalifiseringen til U21-EM i 2000 kapret Norge 22 poeng i sin gruppe og ble nummer to. I playoffkampen mot Spania ble det imidlertid et knusende 7-1 tap over to kamper.

Til turneringen fire år senere hadde Norge tatt 19 poeng i gruppespillet og vunnet sin gruppe. I playoffkampen ble det et knepent 5-4-tap for Serbia og Montenegro.

Siden 2004 har Norge aldri vært bedre enn nummer tre i en kvalifiseringsgruppe, og slik sett ikke gått videre til playoffrunden. Årets U21-landslag kan dermed bryte en dårlig trend.

I årene Norge har vært utenfor det gode selskap har nasjoner som Nederland, Tyskland, Spania, Italia, Tsjekkia, Serbia, Sveits og Frankrike kjempet om det gjeve EM-gullet.

- Problemet til norsk fotball har i mange år vært at andre nasjoner har utviklet spillere i et enda høyere tempo enn Norge, og dermed har avstanden til de beste økt, sier Lars Tjærnås.

Per Joar Hansen mener det er mange faktorer som er grunnen til dette

- Det skillet har vært der i alle år. Det har med kultur, folketall og den jobben som har blitt gjort tidligere å gjøre. Men de fire-fem siste årene har vi sett framgang, sier treneren.

- Helt avgjørende
Tjærnås mener at det å nå et U21-sluttspill er svært viktig for den videre utviklingen av spillere i Norge, og at det ville være stor gevinst om Norge kommer seg til EM i 2013.

- Den erfaringen et sluttspill gir kan du bruke ti år på å prate om, uten at det gir samme effekt. Det er avgjørende for landslagsfotballen at den kommende generasjonen får møte de beste.

- Det er også avgjørende og viktig for norsk klubbfotball at vi har fått med to lag i Europa League denne sesongen (Molde og Rosenborg red. anmerk.), fortsetter Tjærnås.

Hansen er stolt av det hans menn har prestert så langt i sin gruppe, uavhengig av hvordan det går mandag, og minner om følgende:

- Vi var bare rangert som nummer 36 på U21-nivå tilbake i 2011. På bakgrunn av det har vi vist at vi nå er et lag på vei oppover, sier han.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget