Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er egentrening som skal til

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Slik ble Mats Møller Dæhli best.

MOLDE - BRANN 2-0:

MOLDE (Nettavisen): Han er bare 18 år og har knapt bodd i Norge de siste tre årene. Likevel regnes Mats Møller Dæhli som landets kanskje største fotballtalent.

I 2010 ble han i VG utropt av TV2-ekspert Morten Langli som det største talentet i Norge noensinne.

I sommer gikk Oslo-gutten fra selveste Manchester United til Molde. Mot Brann på lørdag fikk han sine første Tippeliga-minutter da han ble byttet inn etter pause. Magne Hoseth, Møller Dæhlis erfarne midtbanekollega, er imponert over unggutten.

- Han spiller på seg selvtillit i dag. Han gjør veldig mye bra med ballen, og er flink til å vinne den tilbake. Mats kommer til å bli en kanonsignering, og han har en stor fremtid, sier Magne Hoseth til Nettavisen.

Årets akademispiller
Mats Møller Dæhli ble kåret til årets akademispiller i Manchester United i 2012. Det er en pris som blant andre Ryan Giggs, Paul Scholes og Danny Welbeck også har vunnet. Ifølge Magne Hoseth er det pasningsspillet som er Møller Dæhlis store styrke.

- Han er veldig kreativ når han har ballen. Dessuten har han masse ungt pågangsmot, og det kommer frem i spillestilen hans. Mats er smart med ballen og har gode pasninger. Dette er definitivt en spiller for fremtiden, forteller Hoseth til Nettavisen.

Unorsk
Nordmøringen Hoseth tror matchingen Mats Møller Dæhli har fått i Manchester United har bidratt positivt til utviklingen hans.

- Han er nok litt unorsk i spillestilen, men så har han jo spilt i England. Der spilte han mot de beste spillerne i sin aldersklasse i Europa, og da er det klart at man lærer veldig mye. Det går fort både i hodet og beina hans, avslutter Magne Hoseth til Nettavisen.

MOLDE SLO BRANN: Magne Hoseth fikk ikke med seg utvisningen

Erik Huseklepp er en annen spiller som gjerne karakteriseres som litt unorsk i spillestilen. Han trekker frem fotballhurtigheten som en av 18-åringens hovedstyrker.

- Han hadde noen små detaljer som var bra. Jeg har ikke sett han så mye, men han kan bli bra. Jeg vil si at han er litt unorsk i spillestilen, men vi er nok litt ulike, vi to. Han er en god pasningspiller som slår gode pasninger og som er kvikk i bevegelsene, forteller Erik Huseklepp til Nettavisen.

Fra Manchester United
Det finnes mange koblinger mellom Molde Fotballklubb og Manchester United. Assistenttrener Mark Dempsey og keepertrener Richard Hartis har begge en fortid i klubben. Det samme har Etzaz Hussain og Magnus Wolff Eikrem. Sistnevnte ble for øvrig solgt til nederlandske Heerenveen tidligere i sommer.

Men den viktigste koblingen er selvsagt Molde-manager Ole Gunnar Solskjær. Kristiansunderen, som scoret det målet for Manchester United mot Bayern München i 1999, har i tillegg til spillerkarrieren også vært reservelagstrener i storklubben.

At Solskjær er manager i Molde var trolig viktig for Mats Møller Dæhlis avgjørelse om å ta turen fra Manchester til Romsdal.

Fem nysigneringer
Mot Brann spilte Molde de siste 20 minuttene med alle sommerens nysigneringer på banen. Per Egil Flo, Tommy Høiland, Fredrik Gulbrandsen, Vegard Forren og Mats Møller Dæhli har alle blitt hentet til klubben i løpet av den siste tiden.

- Jeg liker å gi spillerne spilletid tidlig for å vise at vi tror på dem, og for at de skal bli vant til å spille med våre spillere. Det betyr ikke at jeg er misfornøyd med de jeg ikke satte innpå. De som ikke spiller, og dette sier jeg til dem også, må ikke miste selvtillit av det, for dette gjør vi sammen, sier Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Da Mats Møller Dæhli kom inn for Daniel Chima Chukwu etter pause, fikk midtbanespilleren, som for øvrig er sønnen til VG-kommentator Truls Dæhli, sine første minutter på senior-nivå. Det er en tilpasning som må gjøres, mener Solskjær.

- Mats kan bli veldig god. Dette var de første 45 minuttene med A-lagsfotball, og det er viktig at han blir varm i trøyen og blir vant til hvordan vi spiller. Vi ser at han har kvaliteter som kan låse opp mange stengte dører når det er lag som legger seg lavt og gjør det trangt for oss, forteller Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

- Mye egentrening og repetisjon
Den tidligere Manchester United-spissen er enig i Magne Hoseths- og Erik Huseklepps vurderinger av midtbanespilleren.

- Han er smart og teknisk god. I dag hadde han to-tre fikse detaljer. Mats har fantastisk god nærteknikk og han er kjapp i tyngdeoverføringen. Det gjør at han er vanskelig å spille mot. Dessuten er han kjapp på de første meterne. Vi skal få mye glede av han, sier Solskjær.

Sammenlignet med de beste ligaene i Europa ligger trolig Tippeligaen i bakleksen når det gjelder spillernes teknikk og ballbehandling. På spørsmål om hvordan Mats Møller Dæhli har fått så god teknikk, trekker Ole Gunnar Solskjær frem tålmodighet og hardt arbeid som nøkkelen.

- Han har trent mye. Mats har brukt utrolig mange timer i parken i London og parken i Oslo. I tillegg har han trent for seg selv. Det er egentrening som skal til. Den teknikken hans har han fått ved repetisjon, repetisjon, repetisjon. Nå handler det om å få brukt det i kamp, avslutter Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!