RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: vif.no/Stian Lysberg Solum/Scanpix

- Det er en katastrofe

Sist oppdatert:
Her blir barn og unge avvist av idrettsklubbene fordi det ikke er plass til dem.

Rotter som piler over isen der ivrige barneskøyter skal lære seg å spille ishockey. Ungdom som blir stuet sammen for å spille basketball. Unge mennesker som ikke får drive med idrett fordi det rett og slett ikke er plass til dem.

Det er resultatet av et idrettsløfte som stadig lar vente på seg.

Mandag offentliggjorde regjeringen statsbudsjettet for 2013. Idrettsforbundet har blitt lovet hele 64 prosent av tippemidlene i 2015, men må foreløpig nøye seg med 47,9 prosent. Det er en økning på 2,4 prosent fra i dag, noe som bare så vidt kompenserer for pris- og lønnsveksten.

Les også:

Det går spesielt utover barn og unge som ønsker å drive med idrett. Uten økonomiske midler har ikke Idrettsforbundet mulighet til å utbedre den sprengte anleggskapasiteten i Oslo og andre storbyer.

- Vi er avhengig av en endring i tippenøkkelen for å kunne bygge flere haller. Vi er skuffet over at denne ikke kommer. Økningen på 2,4 prosent er ikke nok til å snu pila, sier idrettspresident Børre Rognlien til Nettavisen.

- Vi jobber blant annet for at det skal være minimum én time fysisk aktivitet hver dag for alle skoletrinn. Anleggsmangelen er en av grunnene til at dette tar tid å gjennomføre. I tillegg blir barn avvist av idrettslag fordi det ikke er plass til dem. Dette er et stort samfunnsøkonomisk problem.

- Må si nei til barn som ønsker å spille for oss
Nettavisen kjenner til flere skrekkhistorier fra Oslo-området.

Badebasseng står tørre, og det er ikke nok plass til alle som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

På Bøler disponerer idrettsklubben én hall, som deles mellom flere idretter. Basketballaget har vokst siden i fjor, men har likevel to timer færre treningstimer i uken på grunn av sprengt kapasitet. Dermed blir 60 spillere stuet sammen og må dele på to timer i uka.

Jordal Amfi kalles gjerne «Oslos stolthet», men anlegget, som også er Norges landslagsarena, nærmer seg falleferdig, og hjemsøkes av både mus og rotter.

Mer fra Nettavisen:

Sportslig leder i Vålerenga Ishockeys breddesatsing, Stig Johansen, forteller om håpløse tilstander for klubbens barne- og ungdomslag.

- Det er en kjent sak at situasjonen i Jordal ikke er optimal, med rotter og sprengt kapasitet. Vi må dele istid med fire andre ishockeylag, to isdanslag og ett kjelkehockeylag. Vi blir nødt til å kjøpe oss treningstid andre steder i Oslo, og noen av oss legger selv kunstis utendørs på vinteren.

- Den sprengte kapasiteten går ut over treningstilbudet vårt. Når lagene spiller hjemmekamper i helgene, regnes dette som treningstid, og man får dermed én mindre trening den uken. I tillegg må vi dessverre si nei til barn som ønsker å spille for Vålerenga, på grunn av kapasiteten. Fra U13 og opp har vi ikke mulighet til å stille to lag, og må derfor henvise spillere til andre klubber og håpe de får plass der, forteller Johansen.

- Det er en katastrofe
President i Norges Ishockeyforbund, Ole-Jacob Libæk, kaller anleggssituasjonen en katastrofe.

- Vi har 43 ishaller i Norge. I Sverige og Finland kan du gange dette med ti. Dermed har de også ti ganger flere spillere. Det er et under at vi er i verdenstoppen i ishockey. Vi mangler haller for tolv milliarder kroner. I Oslo er det fem isflater. Det skulle ha vært 40. Det er helt forferdelig, sier en oppgitt Libæk til Nettavisen.

- Vi har jobbet med dette i mange år, men av merkelige grunner vil ikke Idrettsforbundet snakke om det, så politikerne vet heller ikke hvor ille det står til.

Idrettspresident Rognlien er uenig i at det er Idrettsforbundet sin feil at det skorter voldsomt på kapasiteten.

- Jeg er helt uenig i det han sier. Vi kommuniserer anleggsmangelen høyt og tydelig til politikerne hele tiden. Det er stor forskjell på de forskjellige forbundene og kommunene. Mangelen er størst i storbyene.

Libæk mener at det kun er noen få, privilegerte idretter som kan tilby sine utøvere tilstrekkelig treningstid.

- Ishockey er ikke alene om å mangle anlegg. I Norge er det kun ski, fotball og golf som har tilstrekkelig boltringsplass. Alle andre sliter.

Håndballen reddes av frafall
Håndballpresident Karl-Arne Johannesen bekrefter at også håndballagene sliter.

- Vi har veldig liten kapasitet og reddes faktisk av frafallet i håndballen. Hadde det ikke vært for at færre vil spille håndball, hadde det vært lange køer i alle anleggene våre. Spesielt i storbyene. Jeg kjenner likevel til mange historier der barn og ungdom ikke får spille håndball fordi det rett og slett ikke er plass til dem.

Johannesen er oppgitt over at det ikke bevilges mer penger til fysisk aktivitet for barn og unge.

- Barn og unge driver mest med egenorganisert, fysisk aktivitet, men med så få idrettshaller må vi utnytte hver eneste time, og vi kan ikke sette av tid til at ungdom kan komme innom spontant. Det er meget trist. Med en så stor oljesekk burde mer brukes på infrastruktur. Det klages stadig på at barn ikke er i nok fysisk aktivitet, og da må flere idrettsanlegg være en ypperlig investering i våre barn og barnebarn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere