RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er en skandale

Foto: NTB scanpix
Ser du hva som irriterer tippeligaprofilene?

STAVANGER/ OSLO / TRONDHEIM (Nettavisen): Det var i Nettavisen-serien Taktikkpraten at Viking-trener Kjell Jonevret kom med en oppfordring til dem som sitter på makten i norsk fotball.

Den svenske treneren har nemlig sett seg lei av man stadig må forholde seg til ulike kunstgressunderlag og ulike kampballer i Tippeligaen.

- Man bør ha likt kunstgress og samme kampball, sa Kjell Jonevret til Nettavisen.

- Jeg synes det er en skandale at vi spiller med ulike baller. Se på ligaene ute i verden, der har man samme ball. Én ball kan være tung som en medisinball, mens en annen ball kan være kjempelett. Nei, der er jeg ikke til å rikke. Samme ball, samme kunstgress, fortsatte Jonevret.

- I en perfekt verden
Rosenborg-trener Per Joar Hansen tror ikke den svenske treneren får viljen sin med det første.

- I en perfekt verden er det sånn at alle kunstgresslag har samme type kunstgress og at man spiller med lik type ball hver helg. Men vi vet at det ikke er monopol. Det finnes flere kunstgressleverandører ute i verden og flere som produserer fotballer. Det har med marked å gjøre, men jeg skjønner hva Jonevret mener, sier Hansen til Nettavisen.

Jonevret får imidlertid støtte av Strømsgodset-trener Ronny Deila.

- Ja, det kan jeg være enig i. Lik ball og lik bane er positivt. Det begynner å bli sånn også, når det gjelder kunstgress. Like typer tror jeg de fleste har nå, men det er det at matta blir slitt. Da må vi ha regler for når den skal byttes ut. Men ja, jeg følger Jonevret på dette, sier Deila til Nettavisen.

- Bør ikke like matchballer være ganske enkelt å få til?

- Politikk er ikke lett. Dette må du spørre dem i forbundet om. Det høres i hvert fall enkelt ut for meg, sier Deila.

- Klubbene må ønske det
Men ikke fullt så lett, skal vi tro NISO-leder Joachim Waltin. Han er enig med dem som ønsker like forhold, og forteller at tippeligaspillerne stadig gir tilbakemeldinger om hva slags kampball som benyttes.

Likevel; det er pengene som rår når avgjørelsen skal tas.

- Vi har tatt det opp tidligere, og spillerne er opptatt av det. Vi hadde forhandlinger med klubbene i 2011, men i etterkant ble konklusjonen at klubbenes markedsavdelinger trodde de ville tape penger på en slik løsning. Alle som jobbet med sport i klubbene synes det er en god idé med standardball, men markedsavdelingene var uenige, sier Walltin.

- Vi synes det er synd at vi ikke kom noen vei, men det må først og fremst være vilje fra klubbene selv til å innføre det, fortsetter NISO-sjefen.

Walltin forteller at flere land som er sammenlignbare med Norge har gått over til å bruke standardball, og at han ikke tror inntektstapet ville vært veldig stort hvis man innførte det i Norge.

- Spillerne har blitt spurt om hva de ønsker, og de vil ha standardball. Selv om ikke den beste ballen hadde blitt brukt som standardball, foretrekker de en slik løsning fremfor å bruke ulike baller hver helg, sier han.

RBK-spiller Alexander Søderlund håper det kommer en løsning.

- Det er ikke mange ligaer som ikke har standardballer. Til og med Serie C i Italia har en egen ball, så vi burde få det til her, sier han til Nettavisen.

- Det kan være enormt stor forskjell på ulike baller, legger han til.

- Helt grusom bane
Også de ulike kunstgressbanene irriterte Kjell Jonevret da Nettavisen var i Stavanger og intervjuet svensken.

- Uansett hva man gjør, bør man enes om én type kunstgress. De kan være veldig ulike, og for eksempel i Hønefoss har de en kunstgressmatte som er helt grusom, sa Jonevret.

NISO-lederen nikker anerkjennende da Nettavisen forteller om Jonevrets synspunkt.

- Jeg støtter ham i det, sier Waltin.

- Det er veldig stor forskjell på kunstgressunderlagene i Norge. Vi innhenter rapporter fra bortelagets kaptein i hver kamp for å sjekke kvaliteten på underlagene, og tilbakemeldingen er at mange er for dårlige. En ting er at det er forskjellige typer, men det bør stilles krav om at de skiftes oftere enn i dag, fortsetter NISO-sjefen.

Han er også enig med Jonevret i at underlaget på Aka Arena i Hønefoss er under enhver kritikk.

- Den banen Hønefoss spiller på, burde ikke ha vært lov. Det er i beste fall et breddeanlegg som ikke har noe i toppfotballen å gjøre, sier Walltin.

- Man må tenke toppidrett
Nylig kom det frem at Molde trolig skal spille hjemmekampene sine på kunstgress fra neste sesong. De føyer seg inn i rekken av lag som skifter underlag, for i Norge har 17 av 32 lag i de to øverste divisjonene kunstgress.

Walltin advarer mot trenden.

- Det handler om prioritering. Det er ingen tvil om at det er bra for breddefotballen, men man må tenke toppidrett også. Det er også vanskelig å bytte tilbake til gress, og det er ingen i Norge som har gjort det ennå. Det kan også se ut som et resultat av latskap at det blir lagt kunstgress. Jeg forstår hvorfor man gjør det i Nord-Norge, men når de klarer å ha blant landets beste gressmatter i Midt-Norge og på Lerkendal, bør det gå an hos de fleste andre, sier han.

- Og de som sier at det er bedre økonomisk å innføre kunstgress, tar nok ikke med i regnestykket at banene skal skiftes ut raskere enn man tror.

Walltin forteller samtidig at sist NISO spurte spillerne om hva de foretrekker, svarte rundt 75 prosent av tippeligaspillerne at de foretrekker naturgress.

- Nå har det vært slik at man hører på spillerne og tar dem med på råd, men respekterer dem ikke og legger kunstgress likevel, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere