*Nettavisen* Sport.

- Det er en tragedie for Petter

Jacob Lund (innfelt) mener saken er uheldig for Petter Northug, dersom det skulle vise seg at han er involvert. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Sponsorekspert mener Northugs markedsverdi vil være svekket.

Søndag ble det klart at Petter Northugs bil var involvert i en trafikkulykke i Trondheim.

Finansmann og merkevarebygger i Sponsorconsult, Jacob Lund, har gjennom en årrekke jobbet med sponsoravtaler innen sport, og han er ikke i tvil om hva denne saken vil si for Petter Northug, dersom han har vært involvert i ulykken.

Han ønsker i utgangspunktet ikke å uttale seg om denne saken, før noe mer konkrete detaljer har kommet frem, men uttaler seg på et generelt grunnlag og med et stort forbehold.

- Hvis det er Northug, så er det dypt beklagelig for ham selv og hele teamet hans. Og jeg er veldig glad jeg ikke er i Coops sko nå, for de får en utfordring, sier Lund til Nettavisen.

Coop-avtalen
For omtrent akkurat et år siden ble det klart at Northug brøt ut av langrennslandslaget og at han hadde inngått en sponsoravtale med Coop, som sikret ham inntekter til å begynne sitt eget privatlag.

- De har jo satset på ham som en profil som skal selge Coop, og dette er ikke bra for verken Petter eller Coop, for å si det som det er, sier Lund, og tar samtidig et ettertrykkelig hvis i saken, om Northug skulle være involvert eller ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

I HARDT VÆR: Petter Northugs bil var involvert i en kraftig ulykke søndag morgen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Men han er ikke i tvil om at denne saken er kjedelig for Northug, uansett utfall.

- Det er en tragedie for Petter. Man kan mene mye om at han brøt fra landslaget, men jeg er veldig glad jeg ikke er i Coops sko nå.

Han kjenner ikke godt nok til innholdet i sponsoravtalen mellom Northug og det norske dagligvareselskapet til å si hvilke muligheter partene har i denne saken.

- Vanligvis er det slik at man har en exit i sponsoravtalen hvis vedkommende blir tatt i doping. Dette er ikke dop, og jeg kjenner ikke godt nok til hvilken exit Coop har i sin avtale med Petter. Det kan godt hende de ikke har noen exit i avtalen, sier han.

Han forteller dersom selskapet ikke har en slik exit-klausul i avtalen, så vil ikke Northug bli økonomisk skadelidende som følge av denne saken.

- Men det spørs hva dette vil si for det sportslige for Petter, og dette er veldig dårlig for norsk idrett.

Markedsverdien
- Tror du dette vil svekke markedsverdien til Northug?

- Jeg tror det vil det, definitivt. Man kan gjøre noen «sprell» som idrettsutøver, men da må du levere gode prestasjoner i tillegg, for da tilgir folk deg, forteller Lund.

Northugs første sesong i privatlag ble ingen suksess, og den norske langrennsyndlingen var direkte svak under Sotsji-OL.

- Petter har hatt en nedtur. Sesongen under det nye teamet var ingen suksess for ham, verken før, under eller etter OL. Men hvis dette stemmer, at det er han, så blir ikke saken det spor bedre for ham. Det er tolv måneder siden han inngikk avtalen med Coop, og det har vært tolv måneder preget av utenomsportslige ting, enn om av sportslige ting.

- Det er klart markedsverdien er avhengig av at han leverer sportslig, ikke bare utenomsportslig, slår Lund fast.

- Vil Petter være «død» på sponsormarkedet dersom han skulle bli straffet?

- Han vil ikke være «død» på sponsormarkedet, dette fordi han er jævlig god på ski. Han har i alle fall vært det. Og han er bare 28 år gammel. Jeg vil være ærlig med Petter og si at jeg ønsker ham alt vel, men det er et lys i den andre enden av tunellen. Og jeg håper og tror ikke det er et motgående tog, sier Lund.

Sponsoreksperten mener Northug har en stil, appell, væremåte til å sjarmere et stort publikum, men han tror denne saken vil være veldig uheldig for både Northug og for Coop.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag