RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ALBERTO PIZZOLI (AFP/Scanpix)

- Det er for mange renn

Sist oppdatert:
Trenerne til Petter Northug og Dario Cologna misliker utviklingen.

Torsdag skrev Nettavisen at langrenn blir kortere. Kommende sesong er det ingen femmil i verdenscupen, og bare to renn som er lenger enn to mil for herrene.

- På terminlista er det nå to-tre renn hver eneste helg, og to mindre tourer ved siden av Tour de Ski. FIS ønsker å dyrke allrounderne, de som kan hevde seg i alt, og vil unngå at belastningen for dem blir for stor. Det er tøft å gå sprint én dag og tremil dagen etter, forklarte Vegard Ulvang, som er leder for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Morten Aa Djupvik og Fredrik Aukland er trenere for verdens beste allroundere, Petter Northug og Dario Cologna. Begge støtter Ulvangs intensjoner.

Men argumentene kjøper de ikke.

Les også:Langrenn blir kortere I Kritiske femmilskonger

- Uaktuelt å gå alt
- Jeg synes det er bra at man ønsker å dyrke de beste allrounderne. Det er en god tanke som jeg absolutt støtter. Problemet er at det er for mange renn. Sånn som terminlista er nå, er det helt uaktuelt for Petter Northug å gå alt. Skal man være i form under VM, må han legge inn treningsperioder, sier Djupvik til Nettavisen.

- Problemet er ikke at det er for lange renn. Problemet er at det er for mange. Det er antallet renn som utgjør belastningen, ikke de ekstra kilometerne, fastslår Aukland.

Ettersom terminlista er relativt fersk, er ikke detaljplanene lagt. Men alt tyder på at minst tre verdenscuphelger går uten Northugs deltakelse.

- Han skal helt sikkert ikke til Liberec etter Tour de Ski, og sannsynligvis ikke til Düsseldorf før jul. Og Rybinsk kolliderer med høydesamlingen i forkant av VM, forteller Djupvik.

- Vi tenker veldig likt når det gjelder Dario, bekrefter Aukland, som synes det er synd at verdens beste løpere uteblir fra renn.

- Det er et sterkt signal når Petter og Dario må droppe flere renn. Når de beste ikke er med, reduseres interessen, sier Aukland, som mener FIS må lære av skiskyting hvis de ønsker å fortsette med konkurransehelger med mange renn. Der er det ofte tre renn i løpet av fire-fem dager. Til gjengjeld er det konkurransefri påfølgende helg.

Misliker ny tour
Stafetten i Gällivare allerede åpningshelgen er det første rennet Petter Northug kan komme til å stå over.

- Å spare Petter i stafetten kan absolutt bli et aktuelt scenario, bekrefter Djupvik.

Årsaken er det tøffe programmet i Kuusamo helgen etter, med tre renn på tre dager. De tre rennene er i tillegg koblet sammen til en minitour.

- Den touren er jeg veldig skeptisk til. Det gjør at løperne på en måte må gå tre renn i stedet for å velge ett eller to. Det innebærer en veldig tøff belastning tidlig i sesongen, og med tanke på hvor kaldt det kan være i Kuusamo, innebærer det også en helserisiko, poengterer Morten Aa Djupvik.

Tynt for spesialistene
Det er også andre årsaker til at Djupvik er skeptisk til Kuusamo-touren.

- Jeg synes Tour de Ski er helt topp, og det samme med finaletouren i Sverige. Men når det også blir en minitour i Kuusamo, blir det veldig få renn igjen for spesialistene. Det er viktig at de også har en plass i langrennssporten, selv om man dyrker allsidighet, sier Djupvik.

For å sette tall på Djupviks poeng: Kommende sesong er 15 av 29 individuelle løpe i verdenscupen en del av større tourer, altså over halvparten.

Også Fredrik Aukland frykter FIS støter fra seg spesialister.

- Når man kutter bort de lengste distansene, kan man oppleve at rene distanseløpere i sterkere grad søker mot langløp. Det tror jeg ikke er en utvikling FIS ønsker. Og uansett mener jeg tre- og femmil har en naturlig plass på verdenscupkalenderen, sier Aukland til Nettavisen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere