*Nettavisen* Sport.

- Det er helt ekstremt

Foto: Torgersrud, Marius (Scanpix)

Rune Skarsfjord om Brann-suksessen, hvor tøff trenerjobben har vært og hvordan Branns fremtid ser ut.

BRANN - LILLESTRØM 2-0:

BERGEN (Nettavisen): - Jeg visste det ville bli krevende, for vi har vært få folk i hele organisasjonen, forteller Rune Skarsfjord til Nettavisen.

Slitasjen på personene i Branns organisasjon har i år vært helt ekstrem. Likevel har klubben overrasket alle og kjemper nå om medalje.

Nå forteller Rune Skarsfjord hvorfor Brann har lykkes slik de har gjort denne sesongen, hvor tøff trenerjobben har vært og hvordan Branns fremtid ser ut.

- Bygget ny kultur
Etter fjorårets sesong forlot mange av Branns bærebjelker klubben, og da klubbens store stjerne Erik Huseklepp ble solgt til Bari, sank optimismen betraktelig blant fansen.

Men allerede den gang, var branntreneren i gang med å bygge et sterkt kollektiv. Det lyktes han godt med.

- Vi har bygget opp en ny spillergruppe, som har stått frem på en fantastisk måte. Det er dette vi har jobbet for alle sammen, forteller branntreneren til Nettavisen.

- Hva sa du til spillerne etter at dere tapte 1-3 for andredivisjonslaget Nest-Sotra en knapp uke før Rosenborg ventet i serieåpningen?

- Jeg husker faktisk det møtet veldig godt, dagen etter den kampen. Det første jeg sa til spillerne på møtet var hvem som skulle starte mot Rosenborg. Det er den eneste gangen denne sesongen vi har gitt laget en uke i forkant, forteller han, og legger til:

- Det ble litt støy på utsiden, men det var veldig rolig innad i spillergruppen.

Skarsfjord legger ikke skjul på at vendepunktet for sesongen kom etter den kampen.

- Ja, det kan man i ettertid si. Klart, hvis man bommer i inngangen til spillergruppen etter en slik kamp, og skjeller ut hele laget, så er det ikke sikkert vi ville prestert så bra som vi gjorde mot Rosenborg. I ettertid så taklet vi tapet mot Nest-Sotra på en fin måte, konkluderer nordlendingen.

Sparken neste sesong?
I fjor sommer tok han over for Steinar Nilsen, men det var ikke før etter sesongen han fikk jobben på permanent basis.

Denne sesongen har han merket hvilket trøkk og engasjement klubben kan skape mellom de syv fjell.

- Det er en veldig spesiell jobb. Det som skiller Brann fra de andre klubbene, er at folk har en helt unik interesse for klubben. Branns resultater preger arbeidsplassene her i byen, nettopp fordi folk er så opptatt av klubben. Det er helt ekstremt på godt og vondt. Vi i det sportslige apparatet blir selvsagt påvirket av det trøkket, forteller Skarsfjord ærlig til Nettavisen.

At alt ikke trenger å være rosenrødt mellom de syv fjell ser man i historiebøkene. For Brann har en historikk med å være utålmodig med trenere. Nettavisen har sett på hvor lenge en branntrener varer.

Tallene er krystallklare: 22 trenere siden hovedserien startet i 1963. 2,2 sesonger er levetiden for en branntrener.

Det betyr, statistisk vel og merke, at Rune Skarsfjord skal få sparken neste sesong.

- Jeg får takke Mons Ivar (Mjelde) for å ha dratt opp den statistikken, gliser branntreneren når Nettavisen konfronterer ham med tallene, før han blir mer alvorlig.

- Ifølge internasjonal statistikk er det to år. Jeg kan ikke forholde meg til statistikk. Jeg får gjøre så godt jeg kan her i Brann, så får jeg håpe dem er fornøyd med jobben jeg gjør. Det at jeg fikk forlenget kontrakt med ett år, gir litt mer forutsigbarhet, spesielt i familielivet. I fotball har du ikke forutsigbarhet, så forlengelsen gjør det litt lettere å selge inn hjemme at jeg må bruke den tiden på denne jobben som jeg gjør, forteller han.

Mer støtte neste sesong
Med få personer å dele oppgavene med legger ikke nordlendingen skjul på at det har vært tøft å være branntrener i år.

- Jeg vet hvordan man skal trene og drive et fotballag, men i år har det vært alt for mange oppgaver, på få hoder, sier Skarsfjord.

Han ser nok frem til sesongslutt. For fra og med neste sesong skal Rolf-Magne Walstad komme inn i det sportslige apparatet.

- Det er utrolig deilig at Rolf-Magne kommer fra Hønefoss, men det betyr ikke at jeg skal jobbe mindre. Det betyr at jeg får jobbet mer inn mot spillergruppen og det gleder jeg meg veldig til. Dessuten får jeg kanskje nattesøvnen min tilbake, nå som vi blir en ekstra, sier en alvorlig Skarsfjord, og legger til:

- Det har vært perioder hvor det har vært vanskelig å sove. Jeg har for eksempel stått opp midt på natten for å skrive huskeliste.

Staker ut strategien
Han mener nå at Brann står ved et veiskille.

- Det viktig for klubben å stake ut en videre kurs. Forlengelsen er en indikasjon på hvilken strategi klubben ønsker de nærmeste årene, fortsetter branntreneren, som nå får mer handlefrihet inn mot neste sesong.

For Roald Bruun-Hanssen sa til Nettavisen for knappe to uker siden, at klubben nå skulle bevilge mer penger neste år, til den sportslige satsingen. Det gleder Skarsfjord.

- Vi vet hva vi skal bruke pengene på, gliser den munnrappe nordlendingen.

Tross handlefriheten blir det ikke de største forandringene i stallen.

- Vi ønsker fortsatt en kjernegruppe med etablerte spillere, som i år, for så å bygge unge lovende spillere rundt dem igjen, forteller nordlendingen

100 arbeidstimer
- Du skal finne spillere, snakke med agenter og gjerne se spillerne. Det er en utrolig møysommelig jobb, fordi du har hele verden som nedslagsfelt. Alle agenter har som mål å tjene penger, så dem ringer til alle trenere for å prøve å få dem til en klubb. Bak et prøvespill kan det ligge 100 arbeidstimer.

Skarsfjord forteller at de prøver å lete innenlands, når de jakter nye spillere.

- Vi ønsker helst å ha spillere fra Bergen/Hordaland. Deretter ser vi mot Skandinavia, men når vi ikke har penger til å hente spillere herfra, blir man gjerne dyttet ned til Afrika og andre land hvor prisene er lavere. Det handler også noe om at vi ikke vil slå oss til ro på ett felt, for vi ønsker å jobbe veldig bredt, fortsetter branntreneren.

Mer scouting
For utenom fotballferdighetene, ser Brann etter følgende hos aktuelle spillere:

- Det viktigste er vi henter inn spillere som passer inn språkmessig og kulturmessig, forteller Skarsfjord.

- Sjansen til å dra og se spillere har jeg ikke hatt muligheten til i år. Nå som Rolf-Magne kommer inn, får enten han, jeg, eller andre fra trenerteamet økt mulighet til å dra og se på aktuelle spillere. Vi har ligget etter på scouting-området, fordi vi mangler folk. I år reddet vi oss på at vi hadde stor kjennskap til adeccoligaen og dermed kunne hente spillere derifra.

Skarsfjord gleder seg til det videre arbeidet i klubben, og de nye utfordringene neste sesong.

- Fremtiden til Brann ser lys ut, selv om det er mye jobb igjen før vi er fremme der. Brann er et topplag, men ikke en toppklubb, avslutter branntreneren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.