- Det er helt håpløst og kritikkverdig

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Hønefoss trekkes ett poeng i Tippeligaen.

09.11.12 18:55

Tippeligaklubben Hønefoss ble i sommer anmeldt til påtalenemnda i Norges Fotballforbund for bruk av keeperen Steve Clark i flere kamper.

Clark skal har ikke hatt gyldig arbeidstillatelse i Norge, og var dermed ikke spilleberettiget for klubben. Fredag ble det klart at klubben nå trekkes ett poeng i Tippeligaen for denne forseelsen. Hønefoss ilegges også en bot på 50.000 kroner for bruken av keeperen.

- Helt håpløst
Dette opplyser Norges Fotballforbund i en pressemelding fredag kveld. Nyheten blir imidlertid ikke tatt godt imot av ledelsen i Hønefoss.

- Det å komme med et slik vedtak rett før en klubb skal ut i en så viktig kamp, må være sesongens dårligste timing, sier styreleder Ivar Gunnar Lia til Nettavisen.

- Det er helt håpløst av forbundet og kritikkverdig. Et slik vedtak påvirker det sportslige. Det er det verste. De har hatt denne saken i to måneder, og så velger de å presentere dette klokken seks på en fredagskveld, noen dager før et lag skal spille en viktig kamp, sier Ila og sikter til Hønefoss' hjemmemøte med Molde søndag.

Lia er også uenig i vedtaket som er fattet i saken.

- Jeg er ikke enig i det. FFK hadde en spiller som spilte dobbelt så mange kamper for to år siden og da ble det bare bot. Dette blir synsing fra forbundets side og når de først har gitt signal om at det ikke skal bli poengtrekk, så blir det feil å gi det, sier han.

- Slik jeg skjønner det, er det mulig å anke dette, og det vil vi gjøre. Vi kommer ikke til å akseptere det. Men først og fremst koker dette ned til psykologi. Det blir som å sparke beina under en hopper som skal hoppe i Vikersund. Laget har forberedt seg til viktig kamp i fire dager, og så får de en slik beskjed fra forbundet. Det ville gjort noe med de fleste lag, sier Lia.

Nestleder i Doms- og sanksjonsutvalget Solveig Hagman sier følgende til NTB.

- Vi er jo ikke NFF og er oppnevnt av fotballtinget. Vi fikk saken oversendt 8. oktober. At tidspunktet er uheldig får vi ta til etterretning, men jeg føler at vi ikke kan ta hensyn til det, Hagman til NTB.

Ikke «særlige forhold»
Påtalenemnda innstille opprinnelig en bot på 75.000 kroner under henvisning til en konkret sak fra 2009 i denne saken.

Der ble det også lagt til grunn at det forelå «særlige forhold» som ikke ga grunnlag for å ilegge poengtrekk, som er hovedregelen ved bruk av ikke spilleberettiget spiller.

Utvalget har imidlertid etter en helhetsvurdering av den foreliggende dokumentasjon kommet fram til at det ikke foreligger slike «særlige forhold» og at poengtrekk er en passende sanksjon

Hønefoss ligger som 12 i Tippeligaen etter 28 kamper. Laget står opprinnelig med 33 poeng, men vil nå ha 32 poeng.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Egil Sande (Nettavisen)

Kan rykke ned
Med to serierunder igjen ligger Sogndal da ett poeng bak Hønefoss, Sandnes Ulf på kvalifiseringsplass tre poeng bak, og FFK på nedrykksplass kun fem poeng bak ringerikeklubben.

Hønefoss kan med andre ord fortsatt rykke ned fra Tippeligaen, og det ene poenget kan også bli helt avgjørende.

Hønefoss møter Molde (borte) og Rosenborg (hjemme) i det to siste seriekampene. Det er tøff motstand, for Molde topper tabellen og RBK er nummer tre.

Utvalget legger i formildende retning vekt på at klubben selv meldte fra om overtredelsen, og at klubben ikke synes å ha spekulert i oppnå en uberettiget fordel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.