RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er hyklersk

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)
Sist oppdatert:
Ingen storlag ville ha ham, men Gianni Savio fant plass til Franco Pellizotti.

Etter to år i kulda, skrev Franco Pellizotti denne uka under for sin nye arbeidsgiver. Italieneren vant opprinnelig klatretrøya i 2009-versjonen av Tour de France, og ble nummer tre i Giro d’Italia året etter.

På grunn av uregelmessigheter i hans biologiske blodpass, ble Liquigas-rytteren utestengt i to år – og resultatene strøket.

Nå er 34-åringen tilbake, men det var ikke plass til ham på sykkelsportens øverste nivå. Ringreven Gianni Savio maktet å rydde plass til ham på sitt Androni Giocattoli-Venezuela.

Gir gamle røvere en ny sjanse
Savio er en karismatisk skikkelse innenfor sykkelsporten, og selvutnevnt motstander av doping.

Italieneren har tradisjon for å tilgi tidligere syndere. Det var for eksempel ikke mange som ville ta i Michele Scarponi etter at han var involvert – og ble dømt – i forbindelse med Operación Puerto i 1996.

Les også: Tilbake etter dopingdom

Men Savio gjorde det, og fikk betalt i form av flere etappeseirer og 4.-plass i sammendraget i 2010.

Året etter ble Scarponi plukket opp av Lampre, og står paradoksalt igjen som vinneren av 2011-versjonen etter at Alberto Contador ble tatt for doping.

Langer ut mot kritikerne
Savio har merket seg at folk rister på hodet av hans dristige signeringer, og lar seg merkbart provosere av enkeltes holdninger.

- Det er hyklersk, sier Savio til velonews.com.

- Hvorfor uttaler WorldTour-lag at de ikke tar i en rytter som har vært involvert i en dopingsak? Hvis det er slik, kan man bare glemme å signere Ivan Basso, Danilo Di Luca, Alejandro Valverde og Alberto Contador. Lista stopper ikke der heller.

Androni-laget har også en mann som Emanuele Sella på laget sitt. Kolombianeren pådro seg en ettårig karantene for misbruk av CERA (tredjegenerasjons EPO) i 2008.

Pellizotti ble utestengt kun dager foran Giro d’Italia i 2010 på grunn av uregelmessigheter i det biologiske blodpasset. Ironisk nok bruker Savio samme instrument for å følge med på sin aller siste signering.

- Vi er nødt til å anerkjenne UCIs arbeid. Jeg benytter meg av det biologiske blodpasset når jeg skal signere ryttere og for å følge med på dem. Man kan si at vi ikke gjorde nok for å stanse visse ryttere tidligere, men vi hadde ikke midlene, heller.

Holder igjen lønna
Androni-sjefen forteller at de har holdt tilbake betalinger til egne ryttere ved to anledninger i løpet av de siste tre årene. Dette på grunn irregulære blodverdier.

Rytterne må skrive under på en tillatelse som gjør at lagledelsen kan følge med på blodpassene i løpet av året.

- Dette laget gjør virkelig sin del i kampen mot doping, understreker Savio.

PS! Franco Pellizotti blir ikke å finne i Giro d'Italia som starter i Herning 5. mai. Hans første opptreden blir Circui Lorraine mellom 16.-20. mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere