RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er ikke bra for Tour de France

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)
Sist oppdatert:
Andy Schleck gremmer seg over frafallet blant utfordrerne til tronen.

ANGLARDS DE SAINT FLOUR (procycling.no): Ni friske og offensive Leopard-ryttere møtte pressen på Garabit Hôtel mandag formiddag.

Det var rittets første hviledag, men laget fra storhertugdømmet var nok ikke blant dem som trengte pusterommet mest.

Under touråpning har nemlig det aller meste gått på skinner for Andy Schleck & Co.

- Vi er i den beste posisjonen så langt, forteller Fabian Cancellara.

- Vi har utvist maksimal energi for å få lederen vår i best mulig posisjon hittil i rittet. Og det har i lyktes med, legger han til.

Fire kanoner ute
For mens Schleck-brødrene sitter trygt plassert på halen av Cadel Evans i sammendraget, har flere andre storkanoner allerede gjort sitt i årets Tour de France.

Jurgen Van Den Broeck er ferdig. Det samme er Chris Horner, Alexandre Vinokourov og Bradley Wiggins.

Robert Gesink sliter tungt etter sitt møte med asfalten for noen dager siden, og heller ikke Andreas Klöden har det spesielt gøy etter at han var involvert i den samme velten som ødela touren for Van den Broeck og Vinokourov.

Les også: Alt du trenger til Tour de France

Cadel og Andy uten uhell
Faktisk er det kun Cadel Evans og Andy Schleck som har vært forskånet for uhell av de store profilene.

Det er fort gjort å overse andre utfordrere, men det skal godt gjøres om det hele ikke dreier seg om Schleck-brødrene mot Alberto Contador de neste to ukene.

Ingen hadde sagt noe på det i forkant av rittet, men blir det mindre spennende når utfordrerne har utspilt sin rolle?

- Etter min mening, er ikke dette positivt for touren. Det er skikkelig merkelig i år. Mange av rytterne som har gått ut av rittet, er kapteiner i sammendraget. Det er kanskje uflaks, men det har veldig mange velt i år. I går mistet vi to sammenlagtryttere i en krasj.

- Det er ikke bra, fordi vi kunne hatt en større fight enn vi har nå. Robert Gesink har hatt en stygg velt og han sliter. Klöden har også veltet og han har det vondt, sier Andy Schleck til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE IMPONERT: Fränk Schleck, som for øvrig har klart seg (utrolig nok) uten uheller denne touren, liker ikke ASOs utspill etter de mange ulykkene.
IKKE IMPONERT: Fränk Schleck, som for øvrig har klart seg (utrolig nok) uten uheller denne touren, liker ikke ASOs utspill etter de mange ulykkene.

Har de skjønt lagidretten?
Den 9. etappen mot Saint-Flour ble overskygget av to stygge episoder. Den første involverte en stor gruppe i front av hovedfeltet, mens den mest spektakulære var påkjørselen av Juan Antonio Flecha og Jan Hoogerlands påfølgende kollbøtte over et piggtrådgjerde.

Spesielt den sistenevnte episoden – der en pressebil kjørte på Sky-rytteren og skapte den farlige situasjonen – har satt rytternes sikkerhet på dagsorden.

Fränk Schleck var ikke spesielt imponert over arrangørens innspill i den debatten.

- Jeg leste uttalelsen til ASO der det ble foreslått at rytterne som lå tre minutter bak i sammendraget skal holde seg bak, og rytterne som leder skal holde seg foran. Da lurer jeg på om de har satt seg inn i sykkelsporten. Det er en lagsport, og alle lag har ryttere som vil holde sammenlagtrytterne ute av trøbbel, sier storebror Schleck.

- Men jeg vil ikke tenke på hvordan denne etappen hadde vært i regnvær, la han til.

Sparer kreftene
Han ser også nødvendigheten av å skille klart mellom de to situasjonene.

- Den ene var en bil som kjørte inn i Flecha og Hoogerland. Da er det noen andres feil. Den store velten med Van Den Broeck og Vinokourov var rytternes egen feil, mener han.

Leopard Trek har utrolig nok klart å spille kortene helt riktig innledningsvis. Det var derfor med stolthet de ni rytterne tok i mot pressen søndag morgen.

- Bare det at vi alle sitter her, viser vel at vi ikke har brukt for mye energi den første uken, slo Andy Schleck fast.

- Fränk og meg har ikke brukt mye krefter, mens Fabian (Cancellara), Stuart (O’Grady), Maxime (Monfort), Jens (Voigt) og Linus (Gerdemann) har brukt noe. Men det er også grunnen til at de er her.

Laget har også bevisst spart på Jakob Fuglsang på den ni første etappene.

- Jakob var kanskje rytteren som ble mer skjermet enn de andre. Det var en grunn til at han ikke trakk så mye på flatene. Han må spare seg foran fjellene, det er hans terreng. Når vi er nede i 5-10 ryttere i fjellene, kommer fremdeles Jakob til å sitte der fremme og taue, spår Andy Schleck.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VOKTER CONTADOR: Andy Schleck (Leopard Trek) vil trolig sitte på Alberto Contadors hjule, så lenge han klarer, nesten av årets Tour de France.
VOKTER CONTADOR: Andy Schleck (Leopard Trek) vil trolig sitte på Alberto Contadors hjule, så lenge han klarer, nesten av årets Tour de France.

Giroen bet ikke på Contador
- Har Leopard Trek et sterkere lag enn Saxo Bank-Sungard har?

- Ja, jeg mener der. Vi har med oss forskjellige ryttere. Fabian og Stuart er ikke de beste klatrerne, men Alberto har med seg flere ryttere. Det er vanskelig å sammenligne, men jeg er trygg på laget mitt.

Hvor godt laget er, får man den første virkelige testen på under torsdagens etappe. Da skal rytterne blant annet over Col de Tourmalet før etappen avsluttes på toppen av Luz Ardiden.

I dag måtte fjorårets andremann i sammendraget innrømme at Contador ser sprekere ut enn han hadde håpet på.

- Han har kommet seg overraskende godt etter giroen. Som jeg sa allerede før rittet, har han energien til å ta seg inn. Han er en stor rytter og er kanskje den aller største i sykkelsporten akkurat nå. Det mener jeg. Han blir bare bedre hver dag, og det blir en tøff duell med ham i fjellene.

- Synes du han ser nervøs ut?

- Dersom jeg hadde 1:30 å ta inn, hadde jeg brukt alle muligheter til å ta det tilbake. Jeg kan også ha en dårlig dag, og dersom man ikke prøver, får man i hvert fall ingen sekunder tilbake. Derfor forsøkte han seg i Super-Besse og før det. Jeg hadde ikke spart på noe om jeg var ham, sier Schleck til procycling.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere