- Det er ikke mange som er fornøyde

Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Men du kan ta det med ro, Ole Gunnar. Dere blir seriemestere i 2012.

23.03.12 12:25

TIPPELIGATIPSET:
1.PLASS: MOLDE

Ole Gunnar Solskjær klarte i fjor det mange tvilte på før seriestart: Han vant gull i sin første sesong som hovedtrener i Tippeligaen.

Han tok med seg kunnskap, entusiasme og glød inn i et Molde-lag som havnet på 11.plass året før, strøk vekk et ett-tall og spikret opp førsteplassen på Aker Stadion.

Nå venter hans største utfordring som trener: Forsvare seriegullet.

- Hvordan skal du klare det, Ole Gunnar Solskjær?

- Det er ikke noe hokus pokus. Man kan ikke gi spillerne lillefingeren engang, og de kan ikke få tro at det som var godt nok i fjor, er godt nok i år. Å komme på trening å være 90 prosent i dag, det holder ikke. Det er opp til trenerteamet å holde alle på tå hev, og så langt har det ikke vært noe problem, sier Solskjær til Nettavisen.

- Ser bedre ut enn i fjor
Han har hele tiden vært klar på at spillere som ikke viser den rette lidenskapen, ryker rett ut. I jakten på et nytt seriegull har han hentet inn spennende spillere som Even Hovland, Martin Linnes og Emmanuel Ekpo, og troppen virker sterkere enn den som tok seriegull i fjor.

Det er også Solskjær enig i.

- Jeg er veldig fornøyd med stallen min, og det er en godt rustet tropp som ser frem mot sesongen. Vi har fått inn tre unge, lovende gutter, og de er atleter alle tre. Jeg synes vi er sterkere enn i fjor, sier Solskjær.

Og legger til:

- Det er en mye mer sulten tropp enn i fjor, faktisk.

- Hvordan har du fått til det?

- De rette personlighetene blir inspirert og motivert av suksess, ikke mette og fornøyde. Det er ikke mange av guttene her som er fornøyde med karrierene sine, og man blir ikke fornøyd av ett seriegull, sier Solskjær.

- Da får de ikke spille
Mye tyder på at han har plukket opp en ting eller to fra sin gamle sjef på Old Trafford. Alex Ferguson er en mester i å se hvilke spillere som er «mette», noe Solskjær prøver kopiere.

- Ja. En viktig del av jobben min er å se hvem som er mentalt fornøyd med å være seriemester én gang, og hvem som MÅ ha mer, påpeker han.

- Hva gjør du hvis du merker at spillerne begynner å bli tilfredse?

- Da får de ikke spille. Det er enkelt og greit, og da blir de ikke her lenge.

Han har en bred og sterk tropp i Molde, og det virker som om klubben har brukt vinteren godt. Hele 13 treningskamper har blitt spilt, mest av alle klubbene i Tippeligaen. Solskjær har vært opptatt av at samtlige spillere skal ha godt med kamptrening i beina, derav alle treningskampene.

- Hva er lettest, vinne et gull eller forsvare et gull?

- Det er alltid lettere å vinne. Det er mye lettere å nå toppen enn å bli der oppe. Men det er en test for alle sammen, om vi kan forbli på det nivået prestasjonsmessig. Vi kan ikke gjøre noe med andre lag. Hvis vi slår Rosenborg to ganger, og de vinner de 28 andre kampene, vinner de sannsynligvis serien. Vi må bli bedre enn det vi var i fjor, så får vi se om andre lag blir enda bedre enn det de var i fjor, sier Molde-sjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

Mestrer utfordringer
Solskjær har gjennom hele fotballkarrieren stått overfor store utfordringer.

Han etablerte seg på Molde i ung alder.

Han tok enda et steg da han gikk til Manchester United, bet seg fast og skaffet seg en karriere i verdens største klubb.

Han gjorde suksess med klubbens reservelag i sin første trenerjobb.

Han vant gull med Molde i sin første sesong som hovedtrener.

At han nå skal forsvare et gull, tenker han ikke på som en utfordring. Han vil gjøre som han alltid har gjort, sitt beste, og se hvor langt det strekker.

- Det er feil fokus, akkurat det. Å tenke at bare gull er bra nok, det er feil. Selvfølgelig er det ingen som har lyst på sølv- eller bronsemedalje, men om vi blir x antall prosent bedre enn i fjor, og andre lag blir enormt mye bedre, er det ikke mye vi kan gjøre med det. Mitt fokus er bare å bli bedre enn i fjor, sier Solskjær.

- Men jeg samler ikke på sølv- og bronsemedaljer, det gjør jeg ikke. Hvis vi får sølv, er det sikkert fortjent. Man får det man fortjener i fotball, avslutter Solskjær.

Og vi tipper at Molde gjør seg fortjent til nok et seriegull.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

Vår analyse av Molde:

Siden oppstarten av Tippeligaen i 1991, er det kun Rosenborg som har klart å vinne seriegull to år på rad. Nå er det Moldes tur til å forsøke. Ole Gunnar Solskjær har fått bra sving på sine gutter, og de varierende treningskampresultatene i vinter skal man ikke legge for mye vekt på.

Slik det ser ut nå, har Molde den beste stallen i Tippeligaen. De har så godt som dobbel dekning på hver plass, og de har investorer i ryggen om det trengs spillerkjøp i sommer. Solskjær er knallhard i kravene han stiller, og spillere som ikke viser lidenskap om å bli bedre fyker ut døra på et blunk. Det er selvsagt en holdning som smitter over på spillerne.

Man skal heller ikke undervurdere Solskjær som ledertype. Av spillerne Nettavisen har snakket med, er han ekstremt god på å skille mellom når han skal være kompis, og når han skal være sjef. Fra utsiden virker det som om Solskjær evner å være godt likt, samtidig som han er knallhard. Det er en stor styrke.

Solskjær har klassespillere i hvert ledd til rådighet. Espen Bugge Pettersen, Vegard Forren, Magnus Wolff Eikrem, Magne Hoset og Jo Inge Berget er bare noen av de mange kvalitetsspillerne i en meget sterk Molde-stall.

Av spillerne Molde har mistet, er Makhtar Thioune den eneste som var fast på laget i fjor, men han kommer også tilbake fra lån 1. august. Inn har Solskjær hentet spennede spillere som Even Hovland, Martin Linnes og Emmanuel Ekpo, som alle er tiltenkt en rolle i førsteelleveren. Særlig Ekpo kan bli et spennende bekjentskap.

I fjor var Molde og Solskjær flinke til å rotere på mannskapet, og det kan man kun gjøre om man har gode nok spillere på benken. Skal man vinne en 30-kampersserie, er man også nødt til å være rustet for skader og suspensjoner. Det er Molde, etter vårt skjønn.

Slik vi ser det, er Molde sterkere nå enn ved slutten av 2011-sesongen. Vi tror denne sesongen gir gull nummer to for Ole Gunnar Solskjær og Molde.

Plusser:

+ Sterk og bred stall.

+ Økonomisk styrke, har økt budsjettet med 12 millioner i år, og investorene står klare om det må handles.

+ Ole Gunnar Solskjær - som type, trener, leder og motivator.

Minuser:

- Presset som hører med den vanskelige andresesongen.

Se opp for:
Emmanuel Ekpo (24).

Nigerianeren har de fire siste sesongene spilt for Columbus Crew, der han scoret fem mål på 101 kamper. Ekpo tok sølv med det nigerianske OL-landslaget i Beijing i 2008, og Solskjær har selv uttalt at han forventer store ting av sin nye midtbanespiller. Ekpo er ballsikker, temposterk og god i pasningsspillet, og forsterker trolig en allerede god Molde-stall.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Foto: Afp

VÅRT TIPS:
1.plass.

Ole Gunnar Solskjær om tipset:

- Jeg hadde tippet det selv, for å si det sånn. Vi skal gjøre det vi kan for å forsvare det tipset, men de forventningene tror jeg spillerne har lyst til å ha. Det gjør dem enda bedre, det virker hvert fall sånn på den troppen her.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.