- Det er jævlig ubehagelig

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Kurt Asle Arvesen innser han må leve med dopingmistanke, og møter gjerne Antidoping Norge.

19.09.13 17:35

BÆRUMS VERK (procycling.no): Onsdag kunne VG avsløre at Antidoping Norge (ADN) vil kalle inn anslagsvis 30 tidligere sykkelryttere og -ledere til samtale om dopingbruken innenfor sykkelsporten.

Initiativet er inspirert av lignende undersøkelser i Nederland og Danmark, og det var det amerikanske antidopingbyråets fellende dom mot Lance Armstrong som før det igjen fikk hele snøballen til å rulle.

Les procycling.nos avsløring: Kjærgaard kobles til belgisk dopinglege

Armstrong-saken gjorde også sitt til at presset mot Steffen Kjærgaard ble så stort at han valgte å fortelle verden om dopingmisbruket sitt som rytter i blant annet danske Chicky World og US Postal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

Eksproffer inn på teppet
Ifølge VG har ADN hatt samtaler med eks-Italia-proff Dag Erik Pedersen, Dag Otto Lauritzen, landslagssjef og eksproff Stig Kristiansen og sportssjef Hans Falk.

Navnene til sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, rittarrangør Birger Hungerholdt og eksproff Lars Kristian Johnsen dukker også opp i artikkelen.

Les procycling.nos avsløring: Vil utestenge Kjærgaard i ti år

I tillegg er det naturlig at navn som Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen etter hvert vil motta en forespørsel fra Antidoping Norge og daglig leder Anders Solheim.

Solheim fortalte til procycling.no onsdag at dette er tidspunktet for utøverne til å legge ting som tidligere ikke har tålt dagens lys på bordet:

- Det dummeste de kan gjøre er å ikke bruke muligheten, og det kommer fram noe rundt dem og doping senere. Nå legger vi til rette for at de kan bidra til en positiv utvikling av sporten, sier Solheim.

Arvesen: - Kan ikke utelukke at det finnes mer
Torsdag ettermiddag møtte procycling.no Kurt Asle Arvesen for å prate om den norske utspørringen.

Han hadde ennå ikke blitt kontaktet av antidopingmyndighetene, men klargjorde at han ikke har noen problemer med å stille.

Her følger det uredigerte intervjuet med den tidligere Team Fakta-, CSC-, Saxo Bank- og Team Sky-rytteren:

procycling.no: - På VG Nett kunne vi i går lese at ADN skal intervjue rundt 30 norske ryttere om doping og hva de har erfart og hva de vet. Hva tror du kommer ut av en slik undersøkelse?

- Det er vanskelig å si. Jeg tviler på at det kommer ut noe nytt, men det vet man aldri. Det som er positivt er at de tar det på alvor. Det er tydelig at det har skjedd mange ting der ute, og de spør tidligere syklister og folk som har vært del av støtteapparatet i forskjellige lag. Her hjemme har vi fått Steffen Kjærgaard-saken. Vi kan ikke utelukke at det er flere ting, selv om jeg ikke håper det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pascal Pavani

procycling.no: - Om du blir spurt, er det greit å stille opp? Og hva tenker du om initiativet?

- Jeg synes det er bra at vi kan utveksle erfaringer og idéer og ha en samtale rundt det. Jeg stiller selvsagt opp og regner med at jeg blir spurt etter å ha lest i media hvem andre som alt har fått forespørsel. Jeg har vært en del av sykkelsporten de siste 20 årene og har ingen problemer med å stille opp. Jeg gleder meg heller til det.

procycling.no: - Igjen er det bare sykling, kunne man gjort det samme innenfor friidrett eller langrenn?

- Dette er sykkelsportens problem. Om det eksisterer i andre idretter, kan ikke jeg svare på. Det har vel kanskje vist seg at friidrett også sliter med sitt, men det hjelper ikke sykkelsporten med sine problemer.

procycling.no: - Det er vel nesten slik at du hadde fått mindre spørsmål og støy rundt deg om du hadde holdt på med en annen idrett?

- Ja, har man vært syklist på 1990- og 2000-tallet blir man mistenkt. Det er jævlig ubehagelig og slitsomt.

procycling.no: - I Danmark har de en tøffere tilnærming til det, og deres dopingundersøkelse er blant annet basert på vitnemålet til Michael Rasmussen. Synes du det er bra at han nå har valgt å legge kortene på bordet?

- Absolutt. Det er kjempebra. Det blir interessant å se hva som kommer ut av det.

procycling.no: - Har du blitt kontaktet av danske antidopingmyndigheter?

- Nei.

procycling.no: - Tror du at ditt navn vil dukke opp i en slik rapport?

- Ikke på grunn av doping i hvert fall. Det er vanskelig å si, men jeg vet i hvert fall at navnet mitt ikke dukker opp i noen dopingrapport på grunn av bruken av det (doping, vår anm.).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

procycling.no: - Rasmussen forteller at han dopet seg i mange år, også som CSC-rytter. Det samme har Jörg Jaksche og Tyler Hamilton fortalt. Hva tenker du om at det har foregått i laget som du også var en del av i den perioden?

- Det er utrolig ubehagelig, men det er ikke noe nytt. Jeg bodde på rom med Ivan Basso i noen år. Han har ikke innrømmet at han dopet seg akkurat da, men det blir vanskelig å tro at han ikke gjorde det. Han syklet om kapp med Lance Armstrong, slo ham noen ganger og var med helt der oppe. Det er utrolig trist når det kommer så tett på. Det er ubehagelig.

Les også: Norske profiler spurt ut om doping

procycling.no: - Er det ting du har opplevd eller gjort i din fortid som ikke har kommet fram i dagens lys ennå i forhold til doping?

- Nei, absolutt ingenting. Jeg har blitt spurt så mange ganger om dette og spesielt etter at Kjærgaard-saken kom opp. Jeg kan ikke komme på flere historier jeg har opplevd som kan relateres til doping.

procycling.no: - Du har aldri dopet deg?

- Nei.

procycling.no: - Men du skjønner at slike spørsmål trenger å bli stilt etter at Kjærgaard-saken dukket opp?

- Ja, jeg skjønner at du og andre journalister må stille de spørsmålene. Vi trodde kanskje at nordmenn var skånet for sånt inntil Kjærgaard ble tatt. For min del har jeg syklet for et dopingbefengt sykkellag, så at spørsmålene dukker opp er normalt. Det er ubehagelig, men jeg har full forståelse for det. Jeg synes det er bra at Antidoping Norge har satt i gang dette, og det skal bli interessant å møte dem når den tiden kommer, avslutter Arvesen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.