- Det er jo absurd!

Cecilia Brækhus vant over kroatiske Ivana Habazin i den historiske VM-kampen i København lørdag kveld. Vinneren av storkampen blir en av tre boksere i historien med fire store VM-belter.

Cecilia Brækhus vant over kroatiske Ivana Habazin i den historiske VM-kampen i København lørdag kveld. Vinneren av storkampen blir en av tre boksere i historien med fire store VM-belter. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Lei lovverket som hindrer Brækhus-kamp på norsk jord.

Representanter fra Høyre og Fremskrittspartiet var i helgen i København for å samle erfaringer under boksestevnet Nordic Fight Night. Pådriverne håper at proffboksing blir tillatt i Norge i løpet av våren 2015.

Kårstein Eidem Løvaas (Høyre) og Morten Stordalen (Frp) sitter begge i Stortingets familie- og kulturkomité, og de koste seg begge da Cecilia Brækhus skrev historie og fullførte samlingen av VM-belter i København natt til søndag.

Den ubeseirede, norske verdensmesteren har hovedsakelig bokset sine proffkamper i Danmark og Tyskland, men har uttalt at hun svært gjerne ønsker å bokse på hjemmebane. Det kan i beste fall skje allerede til våren.

– Det er jo absurd at Cecilia, en norsk verdensmester, ikke skal få drive idretten sin på norsk jord. Vi håper det blir flertall i Stortinget for å tillate proffboksing, og jeg håper at Cecilia får bokse sin første kamp på norsk jord allerede til våren, sier Løvaas til NTB.

Tro

Stordalen er enig. Han var imponert over Brækhus-seieren og stemningen i Tap 1-arenaen i København. Rundt 2000 tilskuere skapte en flott atmosfære rundt stevnet.

– Det er en fantastisk stemning og en imponerende ramme rundt arrangementet. Jeg har også sett at man stopper kamper tidlig dersom det er nødvendig, sier Frp-politikeren til NTB.

Proffboksing har vært forbudt i Norge siden 1981. Stordalen mener at tiden er inne for tilsvarende arrangementer i Norge.

– Det er på høy tid. Jeg skulle gjerne ønske at Cecilia kunne bokset denne kampen hjemme i Norge med tusenvis av fans bak seg. Tenk hva det ville gjort. For første gang har vi nå en regjering som kommer med dette forslaget, og nå har jeg ganske stor tro på at vi skal få Cecilia hjem.

1. mars?

I april i år foreslo Høyre-Frp-regjeringen å oppheve forbudet mot proffboksing. Forslaget er stadig ute på høring, men en beslutning kan komme i løpet av høsten.

– Nå venter vi på at regjeringen skal komme med et lovforslag til Stortinget. Jeg håper og tror at det kommer i løpet av høsten. Da kan vi ha en lovendring klar kanskje 1. mars eller 1. april, sier Løvaas.

Dersom proffboksing skal tillates, må også knockoutloven endres. Løvaas og Stordalen forsikrer at nødvendig kompetanse er hentet inn for å vurdere om Norge som siste europeiske land skal godt dette.

– Vi har et tett samarbeid med bokseforbundet og andre som kan dette. Og de er akkurat som oss opptatt av sikkerheten, sier Stordalen.

Brækhus: – Helt topp

Cecilia Brækhus var i ekstase etter seieren over Ivana Habazin, og hun fant også rom for å glede seg over at norske stortingspolitikere tok turen til København.

– Jeg synes det er et fantastisk initiativ. Det er helt topp at vi endelig får respekt i form av at folk ønsker å lære seg litt om idretten vår, ikke bare fortelle hvor fæle vi og idretten kan være, sier hun til NTB.

32-åringen fra Bergen har aldri lagt skjul på at det er en drøm for henne å kunne bokse hjemme i Norge.

– Det vil gi en helt annen hverdag for alle norske boksere (om forbudet blir opphevet). Da kan vi utøve idretten vår på hjemmebane, og vi slipper å reise ut for å gjøre det vi brenner for. (©NTB)

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.