- Det er klart jeg er redd

Foto: E:60

Det er 50 prosent sjanse for at denne NHL-spilleren har en sjelden, dødelig sykdom.

- Tanken på hva han går igjennom gjør at du av og til får tårer i øynene, sier Mike Yeo, treneren til Minnesota Wild og Jake Dowell.

Dowell er 28 år gammel og kjent som en tøff og defensivt solid spiller i National Hockey League (NHL). Han er god i droppsirkelen, han stiller opp for lagkamerater og jobber knallhardt for å forsvare sin plass i ligaen.

- Skremmer vettet av meg
Det som inntil nylig ikke var så kjent, er at hans familie er rammet av den sjeldne og dødelige sykdommen Huntingtons. Både hans far og bror er rammet. Begge er inne i de siste fasene av den arvelige sykdommen.

- Det er klart jeg er redd. Det skremmer vettet av meg å se på min far og bror og tenke at dette en dag kan være meg, sier Jake Dowell ifølge Star Tribune.

Symptomene på Huntingtons sykdom kommer normalt til syne i 35-60 års alder. Det er 50 prosent sjanse for at også Jake har arvet det samme genet, som anslås å ramme 4-8 personer per 100.000.

- Jeg forsøker å være realistisk, men har egentlig blitt nummen av hele greia. Jeg blir ikke lenger emosjonell av å tenke på dette.

Det er likevel umulig å ignorere sykdomstrusselen.

- Jeg kan bli trøtt eller få en muskelrykning og da tenker jeg «Det var det. Nå har jeg også fått det».

Bipolar og schizofren
Den kommende sesongen, som starter i neste uke, er hans første på en såkalt enveiskontrakt. Det betyr at han for første gang er garantert store penger – 750.000 dollar – i lønn. Det kan komme godt med.

Jobben i verdens beste hockeyliga er en behagelig distraksjon fra familielivet.

Faren John (58) fikk diagnosen for elleve år siden. Broren Luke, er bare 30 år gammel.

- Broren min fikk de første symptomene mens han gikk videregående skole. Det er veldig sjeldent. Han er bipolar og schizofren. Når jeg treffer ham og sier hei, gir han meg en klem og så går han rett tilbake til bare å snakke med seg selv, i en transe, og stirrer tomt ut i luften. Han kan fremdeles gå, men ikke veldig lett. Han er ekstremt tynn. Han har mistet tennene sine, forteller Jake.

Faren er flyttet til et pleiehjem, fordi moren etter hvert ble for gammel til å ta vare på ham. Han mates gjennom rør, ettersom han ikke lenger klarer å ta til seg næring selv.

- Av og til er det vanskelig å si hvem av dem som er dårligst, for faren min og broren min er rammet på helt forskjellige måter, sier Jake Dowell.

Mange tar sine egne liv
Han fortalte familiens historie i ESPN-programmet E:60 tirsdag kveld, amerikansk tid.

HTML EMBED

HTML EMBED

- Mange som rammes av denne sykdommen tar sine egne liv. Depresjon er en del av det. Du ønsker ikke å være hjelpeløs, og dette er en langdrøy sykdom. Dette er ikke som de siste fasene av kreft. Dette er noe som dreper deg sakte over et grusomt tiår eller mer.

Dowell-familien har sporet sykdommen tilbake til Jakes bestefar, som tok sitt eget liv da Jake var en liten gutt.

Nå som Jake Dowell og kona ønsker seg barn, har han bestemt seg for å teste seg for å finne ut om han bærer sykdommen selv. Fram til nå har han valgt ikke å gjøre det. Det er tross alt en stor belastning å vite å forhånd at man vil bli dødelig syk.

- Enten har jeg det eller så har jeg det ikke, sier Jake Dowell rolig.

Hvis han har genet, er legene i dag i stand til å fjerne det fra sædcellene, slik at sykdommen ikke overføres til eventuelle barn.

NHL-sesongen starter 1. oktober. Viasat har rettighetene til NHL i Norge, og viser en rekke matcher på TV og samtlige kamper på nett gjennom Viaplay.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.