*Nettavisen* Sport.

- Det er nesten ikke mulig

Foto: AFP/Scanpix

Spania skrev fotballhistorie.

02.07.12 08:47

SPANIA - ITALIA 4-0:

Spania slo Italia i EM-finalen søndag kveld, og dermed har nasjonen vunnet de tre siste store mesterskapene i fotball.

Spanjolene gikk til topps under EM i 2008, under VM i 2010, og nå altså under mesterskapet i Polen og Ukraina. Ingen lag har tidligere klart en slik trippeltriumf.

Ved alle mesterskapene har Xavi vært en sentral spiller. Søndag vartet han opp med to assists og ble dermed den første i historien med assist i to forskjellige EM-finaler.

Den pasningssikre midtbanemannen var nemlig også nest sist på ballen da Fernando Torres scoret vinnermålet mot Tyskland under EM-finalen i 2008.

Av spillerne i Spanias tropp har Xavi, Andres Iniesta, Iker Casillas, Fernando Torres, Francesc Fabregas, David Silva, Xabi Alonso, Sergio Ramos og Pepe Reina vært med på alle triumfene.

- Nesten umulig
Spania-trener Vicente del Bosque tok også sin plass i historiebøkene etter søndagens triumf. Den tidligere Rel Madrid-treneren har nå en helt vanvittig merittliste.

Som trener har del Bosque vunnet VM, EM, Champions League, Intercontinental-cupen, La Liga, Supercopa de Espana, UEFAs Supercup og Copa Iberoamericana.

Kun tyske Helmut Schön har tidligere ledet et lag til triumf i både VM og EM. Det skjedde da han var sjef for Vest-Tyskland i EM i 1972 og VM i 1974.

- Det å vinne tre titler er nesten umulig. Jeg vil gratulere spillerne. Jeg ønsker ikke å være treneren som vinner, men treneren som lærer bort, sier del Bosque til UEFA.com.

- Jeg ønsker å forberede disse gutta på framtidige oppgaver, sier Spanias landslagstrener videre.

Jordi Alba, som har fått sitt store gjennombrudd under EM, scoret Spanias andre mål, og ble mester for første gang.

- Jeg kan ikke tro at det er sant. Vi har skrevet historie, sier målscorer Jordi Alba til UEFA.com om triumfen.

- Flere av lagkameratene mine har allerede fått oppleve å vinne store turneringer. Nå får også jeg være med. Jeg er lykkelig, sier backen.

Tok tidlig ledelse
Det var spanjolene som åpnet best i Kiev og de skulle også få tidlig uttelling for presset. I det 14. minutt lå den første ballen i nota bak Italia-keeper Gianluigi Buffon.

Andres Iniesta og Francesc Fabregas kombinerte flott, før den tidligere Arsenal-spilleren dro seg forbi Giorgio Chiellini og slo inn foran mål.

Der ventet lille David Silva som satte hodet til og styrte ballen inn i nettmaskene. En flott scoring av spanjolene og en drømmestart på kampen for de regjerende mesterne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Scoringen var Silvas andre i EM. Manchester City-spilleren sto også med tre assists før finalen, og ble dermed den spilleren som har vært direkte involvert i flest scoringer i turneringen.

Etter målet våknet også italienerne litt mer til liv, og skapte sin første farligheter foran Iker Casillas. Spanias sisteskanse var imidlertid både god og heldig i løpet av første omgang.

Mario Balotelli var farlig inne i boksen, Antonio Cassano fikk avsluttet fra brukbar posisjon ved et par anledninger, mens Andrea Pirlo som vanlig styrte det italienske spillet.

De asurblå klarte likevel ikke å etablere et skikkelig press, og de virkelig store sjansene uteble. Da det nærmet seg pause var det i stedet spanjolene som igjen skulle hogge til.

Det gikk hurtig i lengderetning, og Xavi spilte presist fram til kometen Jordi Alba. Han kom på et utrolig løp og satte ballen iskaldt i mål alene med Italias Buffon. 2-0 til Spania!

Dette sto seg til pause, noe som betød kjempetrøbbel for Italia. Spanjolene hadde stort sett hatt god kontroll på begivenhetene, mens Italia virket noe tunge og slitne.

Torres avgjorde
Italia måtte fram etter pause, og trener Cesare Prandelli dyttet inn måltyven Antonio Di Natale for Antonio Cassano. Di Natale scoret mot Spania i den første gruppespillkampen.

Sjanser skulle det også bli på Udinese-legenden søndag. Allerede i det 46. minutt fikk ha hodet på et innlegg fra Ignazio Abate, men avslutningen gikk like over mål.

Klikk på bildet for å forstørre.

Begge lag skapte faktisk mye sjanser tidlig i andre omgang, og for Spania var både Francesc Fabregas, Andres Iniesta og Sergio Ramos farlig frampå i løpet av omgangens første minutter.

I det 51. minutt fikk Italia en stor sjanse til å redusere. Di Natale fikk plutselig stå alene med Iker Casillas, men holdt ikke hodet kaldt i avslutningsøyeblikket, og keeperen reddet flott.

Etter en svært frisk åpning på andre omgang roet det hele seg etter hvert ned, og Spania kunne trille ball, mens Italia ble løpende mye imellom.

Det var tydelig at de asurblå hadde brukt mye krefter i løpet av turneringen i Polen og Ukraina, og at de begynte å tappes. Spania på sin side hadde god kontroll på begivenhetene.

Helt på tampen skulle Fernando Torres få æren av å sette spikeren i kista. Xavi spilte fram Chelsea-spissen, og Torres plasserte ballen rolig for bi Buffon. Kampen var avgjort.

Helt på tampen la også Juan Mnauel Mata på til 4-0, og sørget for kalassifre i finalen. Spania kunne motta pokalen og hylles som trippelmester i fotball.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag