RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er ren diskriminering

Foto: Montasje (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Se hvordan fotballspillere og syklister forskjellsbehandles i Belgia.

Meldepliktsystemet har flere ganger fått hard medfart, men er også et nyttig redskap i kampen mot doping.

I Belgia har systemet nå blitt omgjort, og idrettsutøvere er blitt delt inn i kategorier fra A til D.

I gruppe A finner man utøvere som blant annet driver med sykling, skiskyting, langrenn og triatlon.

I gruppe B finner man blant annet boksere, turnere, tennisspillere og roere.

Basketball, håndball, fotball og hockey er blant lagidrettene man finner i gruppe C.

Gruppe D består av idretter som riding, skyting og curling.

Slik er systemet
Det som er spesielt med inndelingen, er at utøverne i de forskjellige gruppene har forskjellige plikter til å oppgi informasjon til det nasjonale dopingbyrået. Det er også forskjellige straffer dersom man bryter meldeplikten et visst antall ganger.

Gruppe A, som inkluderer sykling, må oppgi hvor de skal befinne seg, og må være tilgjengelig for testing minst én time hver dag. Dersom meldeplikten brytes tre ganger i løpet av 18 måneder, vanker det straff.

I gruppe B er man også nødt til å oppgi hvor man er, men utøveren trenger ikke å være tilgjengelig én time hver dag. Dersom man bryter meldeplikten to ganger i løpet av ett år, «rykker man ned» til gruppe A. Det betyr at man igjen kan være utilgjengelig for testing tre ganger, før man får en straff. I alt blir det fem brudd på meldeplikten, før det blir konsekvenser.

Fotballspillere og andre som driver med lagidrett slipper enda billigere unna. Der er det laget som melder inn hvem som er hvor, og det er laget som må rapportere om eventuelle endringer. Ellers er prosedyren som i gruppe B.

Gruppe D slipper alt som heter meldeplikt.

Det er nieuwsblad.be som melder dette.

- Ble kvalm
Denne gruppeinndelingen har fått flere belgiske syklister til å rase. De anser det som lite rettferdig at de får strengere straffer enn for eksempel fotballspillere. I tillegg må de melde fra hvor de befinner seg på en helt annen måte enn det fotballspillerne må.

Én av dem som har vært svært negative til den nye ordningen, er stjernesyklisten Tom Boonen.

- Det er ganske opprørende. Jeg ble kvalm da jeg leste det. Jeg kunne ikke tro det jeg leste, sier Boonen ifølge VeloNation.

- Jeg mener at systemet skal være likt for alle. Profesjonell idrett er profesjonell idrett.

Også andre belgiske idrettspersonligheter har gått ut mot det nye systemet, og kaller det blant annet urettferdig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Helt feil
Joker Meridas belgiske sportsdirektør Gino Van Oudenhove har fått med seg endringene i fødelandet. Han er ikke spesielt imponert.

- Det er en ren diskriminering, sier han oppgitt til procycling.no.

- Jeg sier som Boonen: «Toppidrett er toppidrett». Jeg synes dette er helt feil, og det ville aldri skjedd i Norge.

Sykkel har mange ganger vært i medias søkelys grunnet doping. Van Oudenhove mener den nye ordningen i Belgia nok en gang setter et negativt lys på sporten.

- Den største feilen er at de gjør forskjell på idretter. Dette setter sykkel i et dårlig lys. Det synes jeg er dårlig, fordi sykkel gjør mest på antidoping-siden. Alle skal behandles likt, doping er doping. Hvis det skal være nulltoleranse for doping, må det være likt for alle, sier belgieren kontant.

Van Oudenhove trekker også frem det faktum at i fotball er det laget som melder inn hvem som er med på reisene. Det gjør at flere må ta på seg ansvar. I Joker Merida er det hver enkelt som har som oppgave å fortelle Antidoping Norge hvor de befinner seg til enhver tid.

- Vi har også en avtale med Antidoping Norge som gjør at vi sier fra til dem når vi er på treningsleirer. Men i sykkel er laget ofte delt i to, det er det ikke i fotball. Det skjer også mange endringer helt på slutten, sier Van Oudenhove som mener det er bra med individuelt ansvar i sykkelsporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere