*Nettavisen* Sport.

- Det er tøft å stå med ansvaret

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Olympiatoppens lege beklager overfor familen til Alexander Dale Oen.

12.06.12 20:02

SOGNSVANN (Nettavisen): Tirsdag ble obduksjonsrapporten etter Alexander Dale Oens død klar.

Klokken 17 var det pressekonferanse på Olympiatoppen, og til stede var ansvarlig svømmelege og OL-lege ved Olympiatoppen Ola Rønsen, overlege ved hjertemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Eivind Berge, samt sjefslege ved Olympiatoppen, Roald Bahr.

Ola Rønsen beklaget på pressekonferansen overfor familien at hjertelidelsen ikke ble avdekket.

- Dette er overraskende funn. Uforståelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan ha utviklet en så alvorlig hjertesykdom, sier Olympiatoppens OL-lege og ansvarlig lege for svømming, Ola Rønsen.

- Tøff situasjon
Rønsen har også personlig beklaget overfor familien til Dale Oen.

- Jeg beklaget fordi jeg synes det er en tøff situasjon å stå med ansvaret, og samtidig vite at det er en sykdom vi kunne ha oppdaget med enkelte undersøkelser. Det er en situasjon man aldri ønsker å havne i, når ting kunne vært gjort annerledes. Derfor er det riktig å formilde den sorgen man sitter med selv, sier Rønsen til Nettavisen og de andre fremmøtte på tirsdagens pressekonferanse.

Den viser at den norske svømmeren døde av hjerteinfarkt som følge av en blodpropp i en av de tre kransarteriene, skriver Olympiatoppen og Norges Svømmeforbund i en pressemelding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mange vil stille spørsmål
Obduksjonsrapporten viser at Dale Oen hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

- Jeg har hatt det medisinske ansvaret for Alexander gjennom flere år, og har også vært den sentrale personen i utredningen av de plagene han har hatt. Og jeg vil på vegne av meg selv og på vegne av Olympiatoppen uforbeholdent utrykke en beklagelse overfor familien. For at vi ikke var i stand til å avdekke denne hjertelidelsen før det fatale skjedde, sier Rønsen.

- Nå som er vi er kjent med rapporten, vil sikkert mange stille spørsmål om noe kunne vært gjort annerledes, og om det er sammenheng med skuldersplagene han har hatt. På grunnlag av det vi ser i obduksjonsrapporten og den fasiten vi nå har, er det helt klart at det er en sammenheng mellom de plagene, forklarer han.

- Vi står igjen med noe helt tragisk, som vi må lære av og se hva vi kan lære av videre, sier Rønsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters

- Kunne vært avdekket
Sjefslege ved Olympiatoppen, Roald Bahr, fortalte at hjertelidelsen kunne vært avdekket.

- Vi er triste for at vi ikke klarte å avdekke at han led av langt fremskredet kransarteriesykdom før det var for sent. Dette kunne med all sannsynlighet vært avdekket med målrettede og grundige undersøkelser. Og spørsmålet mange vil reise nå, er om det burde vært oppdaget, sier Bahr.

- Det er viktig for meg å understreke at Alexanders skulderplager var meget godt utredet. Jeg kjenner ikke til noen norsk idrettsutøver noen gang som er grundigere utredet, først i Norge, og også i USA. Dessverre var det ingen av de involverte spesialistene, inkludert indremedisinere, som oppdaget det, sier Bahr.

På spørsmål fra Nettavisen om erfaringene i denne saken vil føre til en økning av tester hos andre utøvere, avviste Rønsen dette.

- Vi har ingen planer om å innføre screening av symptomfrie utøvere. Det ser vi ingen grunn til, sier han.

- Takknemlig for å få klarhet
I en uttalelse fra Dale Oens familie forteller de at de er takknemlig for å få klarhet i årsaken til svømmerens bortgang.

- Familien er takknemlig for å få klarhet i årsaken til Alexanders bortgang. Fra familiens side er det viktig å formidle at alle har gjort det de kunne for Alexander. Han er død fordi han hadde en alvorlig sykdom. I ettertid kan man kanskje se at ting kunne vært gjort annerledes. Vi i familien er ikke ute etter syndebukker. Vi oppfordrer mediene til å akseptere funnene og ikke starte noen heksejakt. Vi ønsker nå ro, forteller familien i uttalelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.