*Nettavisen* Sport.

- Det er verdens råeste

Foto: Scanpix/Karlsen, Anette

Dette er viktig for Aksel Lund Svindal i Kitzbühel.

KITZBÜHEL (NTB): Aksel Lund Svindal er ikke i tvil: – Utfortraseen her i Kitzbühel er råest i verden og har høyest status.

- Stemningen, statusen, tradisjonene og selve traseen gjør Hahnenkammrennet til noe helt spesielt. Det er andre renn og løyper som er bra i verdenscupen også, men det er ikke til å komme fra at det er noe eget å kjøre her, sier Aksel Lund Svindal til NTB etter å ha vært raskest i de to første treningsomgangene i Kitzbühel-utforen.

Han legger ikke skjul på at det er i Kitzbühel det gjelder å vinne.

- Det er gjevt å vinne i Wengen også, i den lengste utfortraseen i verdenscupen, men selv om Wengen er det som ligger nærmest Kitzbühel, er det en stor forskjell. Her er det bare helt rått, forklarer Svindal.

- Hva er det viktigste for å få suksess i denne sagnomsuste traseen?

- Det gjelder å komme fra ut av Steilhang etter et snaut minutts kjøring, men det er også viktig å kjøre perfekt ned til Steilhang. Dessuten gjelder det å holde tunga rett i munnen på slutten, altså fra Hausbergkante og gjennom skråkjøringen ned til mål, forklarer han.

Trygg
I de to gjennomkjøringene som er unnagjort til nå har Svindal full hatt klaff på toppen gjennom det beryktede Mausefalle.

- Dersom jeg skal ha suksess i rennet på lørdag må jeg ha klaff på toppen, og kjøringen helt på slutten må sitte bra. I mellompartiet, i glidestrekningen fra Steilhang til Hausberg, er jeg ganske trygg på at jeg skal klare meg bra, sier en selvsikker Svindal dagen før den siste gjennomkjøringen i den beryktede «Der Streif», som traseen kalles.

Han har hatt en ganske så fantastisk sesong til nå i 2012/13, og han forsøker å forklare overfor NTB hvorfor det har gått så bra for ham.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- Det er mange småting som har klaffet samtidig. Jeg har nok vært flinkere i forberedelsesfasen og mer forutseende når det gjelder testingen av utstyr. Hele tiden har jeg hatt i bakhodet at det gjelder å tenke og gjenskape ulike forhold, ulik snø og ulike løypeprofiler. Testingen har vært mer nøyaktig og planmessig, forteller han.

Men det er ikke hele hemmeligheten. Han sier også at han er blitt bittelitt sterkere rent fysisk, og bittelitt bedre rent skiteknisk. Disse små detaljene gir seg store utslag, mener han.

Trening
Etter at Kitzbühel-helgen er over, er det en drøy uke til VM i Schladming, et par timers biltur fra Kitz. I Kitzbühel har Svindal vinnersjanser, og er favoritt, i både super-G (fredag og utfor (lørdag). I VM er han blant favorittene også i superkombinasjonen og storslalåm ved siden av de to fartsøvelsene.

- Jeg kommer til å ta et par rolige dager i Innsbruck etter at vi er ferdig her i Kitz. Deretter blir det noen rolige treningsdager i Italia, sier han.

- Hva slags trening kommer du til å legge vekt på da?

- I og med at super-G er første VM-øvelse, kommer jeg nok til å trene en del på det, men jeg må også forsøke å trene en del slalåm med tanke på kombinasjonen. Det er nok det som blir det viktigste, sier Aksel Lund Svindal til NTB.

Noen VM-medaljer i Schladming om vel halvannen uke vil være kronen på verket for en toppsesong for hans vedkommende. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.