- Det finnes bedre sprintere der ute

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Dave Brailsford ber nordmannen spesialisere seg på andre områder.

30.06.11 17:24

LES HERBIERS (procycling.no): - Ben Swift er ikke her i kraft av sitt britiske pass. Han er her fordi han har levert gode prestasjoner denne sesongen. Jeg håper han kan fortsette å presse Mark Cavendish i spurten, fortalte Dave Brailsford fra podiet under Team Skys møte med pressen i Frankrike.

Dermed er også den andre nordmannen i årets Tour de France i ferd med å bli presset ut av sitt vante territorium. Thor Hushovd har allerede valgt å trå til siden for å rydde plass til Tyler Farrar på oppløpet.

Les også: Hushovd tror på bestekompisen

Nå er Edvald Boasson Hagen nødt til å gjøre det samme.

Hovedoppgave: Bradley
Gudbrandsdølen signaliserer selv at duoen vil veksle på å trekke opp hverandre innledningsvis. Men det står allerede skrevet på veggen at Edvald vil få sjansen på den 1. og den 4. etappen, mens Swift er mannen som det skal jobbes for på de flate etappene.

I tillegg blir 24-åringen fra Rudsbygd en viktig støttespiller for Bradley Wiggins i sammendraget. Oppmuntret av innsatsen under Critérium du Dauphiné, skal NM-vinneren på tempo fortsette å utvikle klatreferdighetene som hjelperytter i fjellene.

- Hovedoppgaven min blir å hjelpe Bradley Wiggins og gjøre en så god jobb som mulig for laget. Jeg håper å prøve på noen egne muligheter også, sier Boasson Hagen selv til procycling.no.

Vil du vinne en racersykkel? Eller mobil? SJEKK VÅR KONKURRANSE!

Sprikende Brailsford
På en fullstappet seanse på pressesenteret i Les Herbiers spurte procycling.no Dave Brailsford om hva slags rolle han ser for seg at Boasson Hagen skal fylle under årets Tour de France.

Svaret spriket i alle retninger:

- Han er en så talentfull rytter at han kan fylle mange roller for oss. Da vi fikk beskjed om sykdommen hans i forrige uke, var det et stort slag for oss. Vi var usikre på om han kunne stille og det ville rammet oss hardt.

- Evnen hans til å fylle forskjellige roller på laget, gjør ham svært verdifull for oss. Det blir opp til sportsdirektørene å vurdere hvordan vi best benytter oss av talentet hans. Edvald er en lagspiller, og vi er heldige som har ham. Vi ser rett og slett fram til å se hva kan gjøre for oss under årets Tour de France, svarte Brailsford.

Klatrer, sprinter og temporytter
Da vi snakket med ham på tomannshånd, var han langt tydeligere i sitt budskap. I årets Tour de France vil Edvald få en nøkkelrolle for lagkaptein Wiggins.

- Edvald kan klatre, han kan spurte og han kan kjøre tempo. I tillegg er han en svært sterk rytter, enten han ligger foran i feltet og tauer, eller hjelper til med å kjøre inn brudd. Han kan sitte med hovedfeltet lenge, og dermed bli en rytterne lagkameratene vil nyte godt av under de kritiske fasene av rittet, forteller Brailsford.

Det stopper imidlertid ikke der.

Sky-sjefen forteller at han på sikt ønsker å distansere supertalentet enda mer fra oppgavene som fullblods sprinter. Han mener det vil hemme den videre utviklingen hans som rytter.

- Man kan ikke utlukke at Edvald gjør en jobb for oss under avslutningen av etappen, men han er ikke bare en sprinter. Dersom vi låser ham fast der, går han glipp av mange andre muligheter. Han viste fram sitt fenomenale talent med måten han klatret på under Dauphiné. Jeg mener tiden er inne for å forberede ham bedre foran klassikerne og ukeslange etapperitt. Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal kunne vinne slike ritt og utvikle seg videre der.

- Han er mer enn en sprinter, slik du ser det?

- Det finnes bedre sprintere der ute enn Edvald, det er den tøffe realiteten i denne bransjen. Men på andre områder – wow – der kan han bli den aller beste. Det blir interessante tider for Norge utover, det skal jeg love deg.

Trives som allrounder
Boasson Hagen har i mange år blitt fortalt at han må velge mellom spurt eller kjørestyrke, sågar også mellom klatreferdigheter eller rå muskelkraft.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Jarle Fredagsvik

Men enn så lenge ser han ut til å trives med tilværelsen som allrounder med gode avslutteregenskaper.

- Det er absolutt positivt å bli beskrevet av Brailsford som en nøkkelrytter. Det er fint å være en allrounder som kan hjelpe til på flere områder. Mange snakker om at jeg må begynne å spesialisere meg, men jeg liker å være en allrounder. Jeg kan heller utvikle meg gradvis i en av retningene senere, fastholder Boasson Hagen.

Ser mot Chavanel
Dersom Brailsford får viljen sin, blir nordmannen å finne i langt flere bruddforsøk de neste årene. Problemet er bare: Hvem ønsker egentlig å sitte i brudd med en rytter som er såpass hvass i avslutningen og kommer til å henge med oppover de fleste stigningene?

- Mitt råd til Edvald vil være å bli en «roadman-sprinter». En som kan vinne endagsritt og klassikere, eller slå til fra et utbrudd. Du ser en rytter som Sylvain Chavanel i mange slike brudd. Han vinner også fra den posisjonen, påpeker Brailsford.

- Tidligere så man også hvordan Laurent Jalabert vant fra den samme posisjonen. Jeg er enig i at man nok vil forsøke å unngå et samarbeid med Edvald, men det er også der mulighetene hans ligger. Nå har han muligheten til å utforske evnene sine, i stedet for å gå rundt og vente på sprinten hele tiden. Han bør åpne vingene og fly litt, lyder formaningen.

Den støttes opp av følgende krystallklare melding:

- På et punkt i karrieren er han nødt til å sette seg ned og finne ut hva slags rytter han vil bli. Han må finne ut hvor han ønsker å spesialisere seg.

PS! Tour de France starter lørdag med etappen mellom Passage Des Gois og Mont des Alouettes i Les Herbiers. Etappeprofilen virker forlokkende både på Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd.

Vær trygg på at procycling.no henger med fra første tråkk!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.