RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det forrige jeg vant, var kretsmesterskapet på Kjelsås ...

Foto: Jan Erik Henriksson (Scanpix)
Sist oppdatert:
Endelig er det pølsefest.

WHISTLER (Nettavisen): Han hadde ingen verdenscupseirer fra før av. Han hadde aldri deltatt i et internasjonalt mesterskap og han var reserve på det norske lagsprintlaget.

Likevel våkner Øystein Pølsa Pettersen opp som OL-mester tirsdag.

- Er det ikke Kjetil Aandré Aamodt som sier at olympisk mester er noe man kan bli og har vært, ikke noe man er? For meg personlig er det uansett vanvittig tilfredsstillende å få det til. Det motiverer fryktelig til videre satsing fram mot Oslo-VM, sier Pettersen til Nettavisen.

Like rå som Northug
Etter gulløpet med Petter Northug danset 27-åringen fra Linderud seiersdans fra det ene intervjuet til det andre.

Pressen er blant dem som har håpet aller mest på «Pølse-suksess». Sprinteren er nemlig i nabolaget til Norhug når det gjelder spenstige uttalelser. Kanskje er han den aller beste tittelservitøren.

Her følger noen av gullkornene etter karrierens aller største høydepunkt:

- I den første delen av Petters sisteetappe lå jeg og gulpet egen melkesyre. På den siste delen fløy jeg rundt som en apekatt som ikke hadde fått bananer på en stund. Jeg var helt krakilsk. Jeg husker ikke så mye av det.

Og:

- Hvis jeg går femmila i den varmen her, så mister jeg garantert kallenavnet mitt. Da kommer jeg til å se ut som (Johan) Remen Evensen (skihopper) når jeg kommer i mål.

Sitatmaskin uten meritter
Selv om Pettersen er en sitatmaskin i særklasse utenfor sporet, er han også en svært selvkritisk og bloddseriøs langrennsløper.

En langrennsløper uten store meritter fram til lekene i Vancouver.

- Det forrige løpet jeg vant, var vel kretsmesterskapet i Langsetløkka på Kjelsås. Da slo jeg i hvert fall Anders Gløersen, slår han karakteristisk fast.

Vancouver-OL er faktisk det aller første internasjonale mesterskapet han deltar i. Foran lekene i Torino i 2006 tok han bronse på NM-sprinten, men var ikke i nærheten av å kuppe uttaket.

Før VM i 2007 var han heller ikke brennhet, mens en lårskade utelukket han fra VM i Liberec.

Overrasket av uttak
Den siste som trodde på uttak til Vancouver 2010, var nok også Pettersen selv. Og det til tross for at han gjorde seg høyaktuell med 2.-plass i klassisksprinten i Kuusamo før jul.

Les flere saker om Øystein Pettersen:
Nesten redd av å tenke på OL
Historien om en blotter
- Skal vise at jeg fortjener det

- Du virket nesten beskjemmet etter uttaket. Hvorfor var du det?

- Jeg ble tatt ut til OL etter å ha blitt – ja, jeg vet ikke hva i Otepää (han ble nummer 49 etter fall, vår anmerkning). Det var sikkert mange som synes det var litt urettferdig.

- Det er vanvittig mange sterke skiløpere i Norge. Det er 150 løpere til start under Tour of Norway mens OL pågår. Det er vanvittig hard kamp om plassene og jeg vet hvor hard jobb alle andre legger ned. Da er det tøft å bli tatt ut uten at jeg har prestert på en måned. Samtidig vil jeg gjerne vil holde beina godt plantet på jorda. Det er bedre å komme til OL som outsider, enn å være favoritt.

- Mer seriøs enn imaget
- Er det en lettelse for deg at du nå har prestert i det største internasjonale mesterskapet av dem alle?

- Jeg har aldri vært i noe mesterskap, så jeg har vel aldri mislykkes i noe. Men jeg har jobbet vanvittig hardt i mange år og har vært så heldig å ha mange ressurssterke folk rundt meg helt siden jeg var junior. Jeg er fornøyd med at det har resultert i en gullmedalje, men jeg føler at jeg har lykkes som langrennsløper uansett hvilke resultater jeg får. Jeg har gjort så godt jeg kan og har vært ærlig mot meg selv hele veien. Det er det viktigste for meg. At jeg står her i dag som gullmedaljør, det er kun et resultat av at jeg er en del av et fantastisk lag.

- Er du streng mot deg selv?

- Jeg er i hvert fall veldig grundig i treningsarbeidet og er mer seriøs enn imaget skulle tilsi.

- Har du endret noe på treningsopplegget foran årets sesong?

- Jeg har ikke gjort noe annerledes i det hele tatt. Den eneste er at jeg har holdt igjen litt for å unngå skader og sykdom. Jeg sto blant annet over i Rogla for ikke å bli sjuk i kulda, det hadde jeg ikke gjort for to år siden, påpeker han.

Naken i Düsseldorf
Det er sikkert mange som husker Pølsas store internasjonale gjennombrudd. Det kom under sprinten i Düsseldorf i 2006.

De fleste husker nok ikke 2.-plassen best, men at han ble tatt på ordet etter lovnaden om at han skulle løpe naken hjem til hotellet dersom han kom på pallen. Det skulle han få angre på – spesielt ettersom han endte opp midt i startfeltet til Bjørn Dæhlies barneskirenn:

Les om det her: Her stripper Pølsa

- Jeg angrer bittert. Og at jeg sprang rett inn i barneflokken, var direkte pinlig. Jeg skal ringe Bjørn Dæhlie og beklage, fortalte han Nettavisen den gangen.

- Hvorfor kalles du «Pølsa»?
Kallenavnet Pølsa har verken med nakenhet eller for mange kilo å gjøre.

For å skape litt god stemning under pressekonferansen etter lagsprinten, ba Nettavisen ham forklare til det internasjonale pressekorpset hvorfor han blir kalt ”the sausage”.

Det fikk blant andre Petter Northug til å knekke sammen.

- Ikke ha for store forventninger, folkens, innledet Pettersen.

- Det har ingenting å gjøre med hva jeg har mellom beina. Det har med å gjøre at noen syntes jeg så ut som en pølse med skidressen på. Basert på ansiktene deres nå (henvendt mot lattermilde journalister på første rad) ser det ut til at dere er enige. Takk for et godt spørsmål, la Pølsa til.

Nå trenger han verken å vifte med kroppsdeler eller tenke på hvordan han skal imponere det norske folket lenger.

Nå er Øystein Pettersen endelig en vinner.

Faktisk en olympisk mester.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere