RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det har vært en fantastisk reise

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
Sist oppdatert:
Sjekk hvilke fem utøvere Ketil Tømmernes mener er norsk friidretts framtid.

BEIJING (Nettavisen): Det er dagen etter Andreas Thorkildsens sjampanjefest, men selvfølgelig går det an å få tak i sportssjef Ketil Tømmernes på telefon.

- Til dere som tror dere jobber mye, dere vet ikke hva dere snakker om. Ketil kan man ringe klokka 12 på natta, bare for å spørre om en liten «dritt-ting», sa Thorkildsen under takketalen lørdag.

Les også: - Tidenes sportssjef

- Han har lagt lista utrolig høyt for han som kommer etter ham, legger han til.

Avslutter i Stuttgart
For nå er bergenseren ferdig som sportssjef i friidrettsforbundet - i hvert fall i OL-sammenheng. Etter Grand Prix-avslutningen i Stuttgart i september, gir han formelt stafettpinnen videre til Ronny Nilsen.

- Stemmer det at man kan ringe deg klokka 12 om natta for å spørre om en liten «dritt-ting»?

- Det stemmer at jeg er tilgjengelig. Det var noe jeg bestemte meg for da jeg startet i denne jobben. Jeg skulle ha stor grad av tilgjengelighet for utøvere, trenere og media. Jeg krever svært mye av utøvere og trenere, så da må de kunne gjøre det samme av meg, sier Ketil Tømmernes til Nettavisen.

Det aller største
Bortsett fra søndagens maraton, var lørdagen den siste store konkurransedagen for friidrett i Beijing-lekene. For Tømmernes ble kvelden avsluttet på best mulig måte.

- Det vinnerkastet fra i går... Jeg var så glad for at han klarte det etter ryggproblemene i fjor. Han har jobbet så hardt og målbevisst for å komme tilbake etter dette. Han fortjener det så uendelig mye, sier mannen som har hatt et helt spesielt samarbeid med Thorkildsen de siste årene.

- Fra 2001, da jeg var engasjert via Olympiatoppen, og fram til i dag: Det har vært en fantastisk reise. Det er det største jeg har vært med på, sier han.

- Mange var skeptiske
Tømmernes har jobbet som sportssjef i seks sesonger. Han har ikke utført jobben uten å trampe folk på tærne.

- Jeg begynte med helt blanke ark. Oppgaven min var å få fram utøvere som kunne hevde seg i de store mesterskapene: OL, EM og VM. Vi har valgt oss en svært spisset modell, og i en så stor organisasjon vil det alltid finnes dem som ønsker mer satsing på bredden. Mange var nok skeptiske da vi brukte så mye midler på Andreas Thorkildsen tilbake i 2003-04, sier han.

En enorm tillit fra styret i organisasjonen og etter hvert gode resultater, levner liten tvil om at Tømmernes og hans regime har lyktes i jobben.

- Hadde jeg ikke hatt et styre som har stått bak en så spisset modell, hadde det ikke vært mulig å gjennomføre dette.

De fem store
I kjølvannet av Beijing-OL er det lett å se sporene av det seks år lange arbeidet sportssjefen har lagt ned (les faktarammen). Norges friidrettstropp er preget av en ny generasjon utøvere.

De er offensive, uredde og har en egen evne til å yte det lille ekstra når det gjelder som mest. Andreas Thorkildsen, Jaysuma Saidy Ndure, Ezinne Okparaebo, Christina Vukicevic og Ida Marcussen er spydspissene inn i framtiden.

- Disse fem vil, dersom man jobber riktig med dem utover, hevde seg blant de 8 beste i sine øvelser i mange år fremover. For et forbund som vårt, som er 100 prosent finansiert av sponsorpenger, er det veldig viktig å få fram slike utøvere.

Opp- og nedturer
- Hvordan har det vært for deg å se disse fem i aksjon her nede i Beijing?

- Et slikt mesterskap er ofte en berg-og-dal-bane. Det startet den 15. med personlige rekorder for Ida Marcussen og at «Jays» tok seg lett videre på 100 meter. Den samme kvelden bommet Ida i sine to øvelser og Ndure ble slått ut. Så startet Ezinne med norsk rekord dagen etter. Så det er mye opp og ned.

- Men jeg har sett at samtlige av utøverne våre har vært i form her nede. Og de har også satt personlige rekorder eller årsbeste mens de har vært her nede, påpeker han.

Fristet ikke nok
Nå mener bergenseren at nok får være nok på toppen av norsk friidrett. I stedet tar han opp ingeniør og økonomitråden fra fortiden og flytter til Sandefjord for å gå inn i en lederstilling i Enva-konsernet.

- Var det ikke fristende å fortsette nå?

- Det hadde vært veldig fristende å gå videre nå. Samtidig så mener jeg at man ikke skal sitte for lenge i en slik jobb, for da blir man dårlig i den. Det er en stilling man går veldig inn i, man blir oppslukt av den. Det er på mange måter en litt egoistisk livsstil. Jeg hadde i hvert fall ikke klart å kombinere den med barn og familie.

Det sier litt om hvilken oppgave tidligere spydkaster Ronny Nilsen nå har tatt på seg.

- Ronny har det som skal til for å gjøre en god jobb. Det er jeg helt sikker på. Men han må få lov til å løse det på sin måte, mener Tømmernes.

Alt om Beijing-lekene i vårt OL-magasin!
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere