*Nettavisen* Sport.

- Det kommer til å bli et savn

Foto: Lovric, Primoz (SCANPIX)

Verdenscupfinalen må flyttes til mindre bakke.

04.10.13 18:18

Vintersesongens siste hopprenn gjøres unna i Planica 21.-23. mars neste år. Men rennene i Slovenia blir ikke på langt nær like spektakulære som hoppfansen er vant til.

Utbyggingen som foregår i skiflygingsbakken Letalnica (HS 215) blir nemlig ikke klar til verdenscupdatoene, skriver nettstedet berkutschi.com.

Dermed må rennene isteden arrangeres i den nye, men betydelig mindre, storbakken i Planica. Bakkestørrelsen her er på 139 meter.

- Savn
Det synes sportssjef Clas Brede Bråthen er synd.

- Det er klart at vi hadde håpet på åpningen av konkurrenten til Vikersund i år. Men samtidig så skal det sies at når vi først får en utsettelse, så er det greit at det skjer i en sesong hvor høydepunktene står i kø med hoppuka, OL og skiflygings-VM, sier Bråthen til Nettavisen.

- Det er ikke den verste sesongen dette skjer i, men vi har blitt vant med å avslutte i Planica og det blir et savn. Akkurat som det året da det ikke var renn i Holmenkollen. Vi hadde gledet oss til å prøve den nye bakken i år, men vi forstår at det ikke blir noe av, sier sportssjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

Den slovenske arrangørbyen bestemte seg for å bygge ut sin berømte skiflygingsbakke for noen år tilbake.

Prosessen skjøt fart i kjølvannet av at rekorden for verdens lengste skihopp forsvant til Vikersund i februar 2011. Da hoppet Johan Remen Evensen (243 og 246,5 meter) to ganger over den gamle rekorden til Bjørn Einar Romøren (239 meter) fra Planica.

- Det var planlagt å fullføre ombyggingen før mars i 2014. Men starten på arbeidet ble utsatt fra mai til august i år på grunn av ulike problemer med godkjenningen av arbeidet. Så derfor ble det ikke mulig å rekke tidsfristen, sier Planicas rennleder Jelko Gros til Det internasjonale skiforbundets nettsted.

- Vil gjøre alt de kan
Sportssjef Bråthen tror Planica vil gjøre alt de kan for å ta tilbake rekorden når bakken står ferdig.

- Jeg tror at de kommer til å gjøre alt som står i deres makt til å få rekorden tilbake på slovensk jord. Men de har nok aldri hatt en såpass reell utfordrer som de har i Vikersund nå. Det er noen naturgitte forutsetninger som taler Vikersunds sak med tanke på lavere høyde over havet og gjerne lavere temperaturer.

- Men så kan de også ha den fordelen med en ekstreme oppdriften som kommer av og til Planica. Det vil bli et «close race», spår Bråthen.

De tre siste rennene i mennenes verdenscup vil til vinteren gjennomføres i 139-metersbakken. Også hoppdamene avslutter sin verdenscup i den samme bakken 22. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.