*Nettavisen* Sport.

- Det kommer til å bli vill stemning

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Norge satte nesten EM-rekord mot Nederland, og er klar for EM-semi i den danske heksegryta. Vi fulgte håndballkvelden LIVE!

15.12.10 22:05

NORGE - NEDERLAND 35-13:

De norske håndballjentene kan pakke sekken og sette kursen for danskebåten: Nederland var intet hinder i siste match i mellomspillet, og dermed venter Danmark i semifinalen på lørdag.

Svenskenes seier over Ungarn tidligere på onsdagskvelden sørget for at Norge hadde alle muligheter til å sikre seg andreplassen i gruppa før Nederland-kampen:

De norske jentene måtte tape med seks mål for at semifinalen skulle ryke.

Det var det imidlertid aldri noen fare for skulle skje.

Norge tok initiativet fra start, kjørte over nederlenderne, og tok til slutt en komfortabel 35-13-seier – ett mål unna tangering av den største EM-seieren noensinne.

- Blir vilt med stemning
- Det var god stemning og godt forsvar, og helt fantastisk, sier en fornøyd Marit Malm Frafjord overfor TV 2 etter kampen.

Hun gjorde sin beste kamp for mesterskapet, men forteller at hun var nervøs før kampen.

- Det var jo kampen om å komme seg til semifinale, forklarer Malm Frafjord, som sier at jentene ikke visste om at de kunne tape med fem mål - og likevel komme seg til semifinalen.

- Vi skulle bare vinne, vi, legger Heidi Løke til.

Nå gleder de norske håndballjentene seg stort til semifinalemøtet med Danmark på lørdag.

- Der tror jeg det blir stemning. Jeg har hørt at det danske publikummet buer ut motstanderne også, det blir spennende, mener Løke.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson, som var svært godt fornøyd med sine elever onsdag, sier seg enig.

- Det er to gode lag som møtes, to lag som kjenner hverandre godt. Det blir vilt med stemning, så det er bare å dra ned og nyte det, lover islendingen.

- Avslutte med stil
Han fikk se et norsk lag som åpnet forrykende mot Nederland denne kvelden. Midtveis i første omgang slakket de norske jentene litt ned på tempoet, og lot Nederland score fire mål på rad – fra 14-4 til 14-8.

Men derfra og ut ble det en eneste norsk triumfferd.

Stillingen ved pause var 18-9, og beskjeden fra assistenttrener Mia Hermansson Högdah i pausen var ikke til å ta feil av:

- Jentene har sagt at de vil avslutte med stil, sa svensken til TV 2.

Og avslutningen var sannelig ikke mye å si på.

Fire baklengs i andre omgang
Nederland slapp så godt som aldri til i løpet av de siste 30 minuttene, scoret bare fire ganger på en svært god Kari Aalvik Grimsbø – samtidig som de norske kontringene virkelig begynte å sitte som støpt.

Heidi Løke var ustoppelig i angrep, og det norske laget ga seg altså ikke før de hadde nettet hele 35 ganger.

Like før slutt ledet de norske jentene med 23 mål, og lå dermed an til å sette ny seiersrekord i EM-sammenheng. Men et Nederlands straffekast ti sekunder før slutt ødela den drømmen, uten de norske spillerne bør deppe for mye av den grunn.

Tøffere på lørdag
Det aller mest gledelige var kanskje at mange av de norske reservene fikk spilletid i kampen – og viste seg virkelig fram for landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Så skal man ikke glemme at semifinalen mot Danmark blir en langt tøffere kamp. De danske jentene er fortsatt ubeseiret i mesterskapet, og har sikret seg seieren i sin pulje allerede før siste match på torsdag.

Semifinalen spilles lørdag klokken 17. Tidligere samme dag møtes Sverige og Romania i den andre kampen om finalebillettene.

Vi fulgte kampen LIVE:

21.37: Dermed takker jeg også for meg for denne gang, og minner om at Four Names står klar i mixed zone for å få noen deilige uttalelser fra de norske jentene. Samtidig kommer også referat fra kampen så fort som overhodet mulig her. Og lørdag er vi tilbake med mer håndballmoro!

21.35: Og der er det altså slutt, vi knuser Nederland 35-13! Det er bare å forberede seg til en mye tøffere kamp mot Danmark på lørdag.

21.35: Det blir ikke rekord, straffen lobbes i mål. 35-13.

21.34: Aalvik Grimsbø! Redder igjen! Vi leder 35-12, det er ti sekunder igjen. Straffe til Nederland.

21.32: Redningsprosent på 70 prosent, sier den offisielle statistikken om Aalvik Grimsbø. Det er garantert for lite. 34-12 nå, en EM-rekord er i ferd med å ryke!

21.27: Kontringene satt ikke alltid like godt mot Ukraina i går. I denne annenomgangen, derimot, er det lite å si på dem, Heidi Løke torpederer samtlige i mål. Når Aalvik Grimsbø samtidig stenger fullstendig igjen i buret, blir det mye norsk moro. 32-12.

21.24: Nederland scorer sitt tredje mål for omgangen! Aalvik Grimsbø må gi tapt når motstanderne får straffekast. 29-12.

21.22: Minner om vår største EM-seier noensinne, som er på 23 mål over Slovenia for fire år siden. Nå er det 29-11, og Nederland tar timeout.

21.19: Jeg skulle forresten likt å se redningsprosenten til Kari Aalvik Grimsbø. Den må nærme seg 90, snart. 27-11.

21.18: Aalvik Grimsbø redder, holder ballen, setter i gang kontring, og Norge får straffe. Aalvik Grimsbø ser forresten ut til å få en smell i fingrene ved redningen, men rister av seg smertene. Nora Mørk gjør det hun ikke klarte i første omgang, nemlig å sette inn straffen. 26-11 er det nå.

21.16: Thorir Hergeirsson ser i overkant fornøyd ut med at Gro Hammerseng dunker inn 24-11 fra distanse.

21.13: Første målet i kampen på seks minutter, etter straffekast for Norge. Gjett hvem? Ida Alstad, selvfølgelig.

21.10: Kari Aalvik Grimsbø er på plass i det norske buret nå, og viser seg fram med en herlig redning fra et nederlandsk kantskudd. Fortsatt 21-10.

21.05: Det tar over fire minutter før Nederland scorer sitt første for omgangen. 21-10 til Norge, som har fullstendig kontroll.

21.03: Marit Malm Frafjord scorer omgangens første mål, og vi leder med ti!

21.02: - Jentene har sagt at de vil avslutte med stil, forteller assistenttrener Mia Hermansson Högdahl til TV 2 i pause. Det lover godt.

21.01: Der er vi i gang igjen.

20.55: Pause i Håkons Hall, og Norge leder altså 18-9. Litt kjapp matematikk viser at Nederland må vinne de neste 30 minuttene med 15 mål for at dansketuren og semifinalespill skal bli avlyst. Jeg vinner sjeldent på oddsen, men akkurat denne tror jeg du trygt kan sette pengene dine på.

20.52: Oj, oi, oi. Linn-Kristin Riegelhuth inn fra kanten, sender flygeren til Gro Hammerseng som dunker inn pauseresultatet. 18-9 til Norge, det stinker danmarkstur nå.

20.50: Ah, Ida Alstad, jeg elsker deg! Hvorfor får ikke hun ta samtlige straffer i verden? 17-9, mindre enn et minutt til pause.

20.48: Ida Alstad! 25-åringen gjør det ingen andre norske jenter klarer akkurat nå, nemlig å sette ballen inn fra sjumetersmerket. 16-9.

20.47: Fjerde straffebom av fire mulige! Linn-Kristin Riegelhuth var skurken denne gang, og i stedet kontrer Nederland inn 15-9. Les forresten om de svenske jentene som gråt av glede her!

Kommentarer eller innspill? Si ifra på sport@nettavisen.no. Diskusjon i kommentarfeltet er også mer enn lov!

20.43: Straffe til Nederland, som er bedre enn oss fra sju meter. Fra 14-4 til 14-8. Thorir Hergerisson tar timeout, Tonje Nøstvold kommer inn for Karoline Dyhre Breivang.

20.40: Nederland viser at de kan straffe Norge på kontringer, tre kontringer på rappen har de faktisk satt inn. 14-6.

20.38: Mari Molid bommer på Norges tredje straffe. Tre straffebom altså, en retur er dog satt i målet. Like etterpå kontrer Gro Hammerseng inn norsk scoring, 13-3 nå.

20.34: Norge bommer på sin andre sjumeter i kampen, men Nora Mørk snapper opp sin egen retur og setter inn 11-3. Nevnte vi at Norge må tape med seks mål for å miste semifinalen?

20.31: Der kommer Nederlands andre scoring for kampen, etter 13 1/2 minutt. 9-2 til Norge nå.

20.27: - Er det mulig å gire opp et lite hakk? Alltid noe å gå på, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til de norske jentene.

22.26: Ti minutter spilt, 6-1 til Norge. Nederland tar timeout.

22.23: Det er fortsatt farlig å selge skinnet før bjørnen er skutt, som bestemoren min ville sagt det, men dette ser ut til å kunne gå veien. Vi leder 4-1, og Nederland sliter med å komme til gode avslutninger mot Lunde Haraldsen.

22.20: Det er aldri dumt med en god keeper bakerst. Norge blir blåst av for passivt spill, Nederland kontrer, Katrine Lunde Haraldsen redder med venstrehånda. 3-1 til Norge just nå.

22.18: Tonje Nøstvold, 2-0.

22.17: 1,41 minutter tar det før vi får kampens første scoring. Den er norsk, Marit Malm Frafjord. 1-0!

22.15: Da er vi i gang, Norge starter med ballen!

22.12: Her er kveldens første funfact, servert rykende fersk fra Four Names: Nederlendernes Miranda Robben er i slekt med den mer kjente fotballspilleren Arjen Robben. - Tremening, om jeg ikke tar helt feil, rapporteres det.

22.09: Våre danske motstandere i semifinalen (ingenting skal tas på forhånd, men sjansene er store for at vi kommer oss videre i EM) er så langt ubeseiret i mesterskapet. Tabellen i danskenes pulje finner du her.

20.01: Et kvarter før kampstart kan du lese deg opp på vårt nye stortalent, Nora Mørk, pent levert fra Four Names tidligere på onsdag.

19.58:Sofagriser, hvor er dere!?

19.57: Four Names rapporterer: - Ganske glissent på tribunen i dag også, men fortsatt folk på vei inn. Men blir garantert ikke fullsatt. Bølgen har akkurat gått. Jentene driver å varmer opp ute på banen nå.

19.53: Om noen skulle være i tvil om det, er vår mann på Lillehammer, Ole Jonny «Four Names» Eriksrud Hansen selvsagt på plass i Håkons Hall for å følge de norske håndballjentene på nært hold. Vi får snart en stemningsrapport derfra!

Kommentarer eller innspill? Si ifra på sport@nettavisen.no. Diskusjon i kommentarfeltet er også mer enn lov!

19.49: Slik er det nå: Norge er videre til semifinale dersom vi unngår å tape med seks mål mot Nederland. Sverige er gruppevinnere uansett, og møter Romania i semifinalen. Om vi gjør jobben vår, er det en vanskelig kamp mot Danmark som venter på lørdag.

19.41: Sverige er altså klare for semifinalen i EM, resultatet ble til slutt 24-19. Det er imponerende av svenskene, som tidlig i andre omgang lå under med 12-15. Etter hva jeg kan forstå er de allerede vinnere av gruppa, uansett hvordan Norge måtte gjøre det etterpå, på innbyrdes oppgjør. Eller er det målforskjell som teller? Anyone?

19.37: Faktafeilene florerer allerede: Sverige ledet aldri 22-18, i stedet reduserte Ungarn til 21-19. Nå, derimot, er det 23-19, med to minutter igjen å spille. Gratulerer med semifinaleplass, Sverige!

19.32: Men det ser likevel ikke ut til å holde til semifinalespill for de franske jentene, ettersom Sverige for øyeblikket leder 22-18 over Ungarn og dermed ser ut til å havne på åtte poeng. En forventet norsk seier over Nederland betyr i så fall at det er oss og søta bror som er videre i EM.

19.30: I den første kampen i mellomspillets gruppe 2 i kveld, har Frankrike slått Ukraina 31-19. Det betyr at de franske jentene står med seks poeng, like mye som Sverige og Norge.

19.28: Jepp, da er vi klare for en ny norsk håndballkveld. Denne gangen er det altså Nederland som skal slås, i kampen som starter klokken 20.15.

Kommentarer eller innspill? Si ifra på sport@nettavisen.no. Diskusjon i kommentarfeltet er også mer enn lov!

Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag