- Det må settes en grense

Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Scanpix)

Magne Hoseth fronter gjerne en holdningskampanje mot sjikane.

BRANN - MOLDE 1-3:

BERGEN (Nettavisen): Få spillere i Norge får mer pepper fra tribunene enn Magne Hoseth. I et åpenhjertig intervju med TV2 før sesongen, ville moldenseren ha slutt på mobbingen.

Nå ønsker han å aktivt fronte en holdningskampanje.

- Kan bli et stort problem
- Det er ikke et kjempestort problem i Norge, men det kan bli et stort problem. Derfor bør det tas med en gang, før det utvikler seg, sier 30-åringen fra Averøya på Nordmøre.

Ett tiltak som kan være effektivt i lengden for å forhindre sjikane og mobbing på tribunene, er en holdningskampanje. De siste årene har UEFA satt problemstillingen på dagsorden gjennom sin «Respect» kampanje.

UEFAs kampanjebudskap er enkelt. Man skal respektere motstanderen, dommerne, andre supportere og sist, men ikke minst, selvet spillet fotball.

Og for noen uker siden gikk også flere kjente Premier League spillere ut i en video og forlangte at hets og mobbing på fotballbaner i England må opphøre.

Fotballforbundet har ansvar
Hoseth etterlyser nå en slik holdningskampanje i norsk fotball. Den kan gjerne komme fra Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball.

- Det bør kanskje komme en holdningskampanje, slik at publikum på tribunene er mer oppmerksomme på hvordan man oppfører seg på fotballkamper, sier moldenseren.

Enkelte vil hevde at drittslenging er en del av «gamet» i supporterkulturen. Men ifølge Hoseth trenger ikke en slik kampanje å ødelegge supporterkulturen.

- Supporterne skal selvsagt få slippe seg løs og synge på egne spillere, lag og motspillere, men det må settes en grense for hva som er akseptabelt. Det kan gjøres gjennom en slik kampanje, sier 30-åringen.

- Hvor går grensen for hva som er akseptabelt?

- Nei altså, jeg vet hvor min grense går, men sånn generelt så burde det ikke gå på person og legning. Vi ute på banen respekterer hverandre og da bør publikum respektere utøverne mer, sier han til Nettavisen.

Verre for unge spillere
- Jeg har ikke noe problem om at det synges om meg, for jeg er vant til at det synges, og jeg har fått huden full før, poengter han ovenfor Nettavisen.

Moldenseren mener det kan være verst for publikum, som kan føle seg støtt av sjikanen og mobbingen. Dermed kan supporterne være med å ekskludere enkelte grupperinger i samfunnet.

- Supporterne må tenke litt mer over at folk kan føle seg støtt av sangene, sier han, og legger ikke skjul på at det sender dårlige signaler.

Hoseth vil gjerne gå foran med et godt eksempel for unge spillere. Det er gjerne de som føler seg støtt av sjikanen og mobbingen fra tribunene.

- Det er kanskje greit at jeg tar det opp og setter søkelys på problemstillingen. Jeg har opplevd problemet på kroppen, så det gjør meg ingenting å stå i fronten for en slik sak, sier han til Nettavisen.

Fikk litt pepper mot Brann
På søndag fikk Hoseth nok en gang ubehagelige tilrop fra branntilhengerne. I tillegg fikk han pipekonsert hver gang han berørte ballen.

- Det var ikke så galt i dag egentlig. Det har vært verre før her på Brann stadion, sier Hoseth, som ble grovt sjikanert da Molde besøkte Brann i 2008.

Den gangen kom hjemmetilhengerne med rop om hvilken legning moldenseren angivelig skulle ha. Hoseth svarte sjikanen med å score til hjemmepublikummets store vrede.

- Altså, det er alltid morsomt å være i Bergen, for supporterne er engasjerte og støtter opp om laget sitt og det skal de få lov til, sier Hoseth, understreker at problemet gjelder i hele norsk fotball, til Nettavisen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.