*Nettavisen* Sport.

- Det ser ganske mørkt ut

Foto: Jaime Reina (AFP/Scanpix)

Euskaltel-entusiast tror likevel satsingen fortsetter.

29.07.13 12:00

Samuel Sànchez, Romain Sicard, Mikel Nieve og Izagirre-brødrene, Gorka og Jon, er blant stjernene som nå er fristilt fra sine kontrakter hos Euskaltel-Euskadi.

Det offentliggjorde kommersiell direktør, Mikel Astorkiza, i forkant av lørdagens Clasica San Sebastian.

- På tide, mener Euskaltel-blogger Magnus Aarre.

Torsdag åpner vinduet for internasjonale sykkeloverganger. Euskaltel-eksperten har allerede plukket opp mange rykter om rytternes framtid allerede under Tour de France.

- Det ser ganske mørkt ut, men det har det gjort i et par måneder allerede. Under touren ble Mikel Nieve, Gorka og Jon Izagirre koblet til Movistar, mens Mikel Landa skal være aktuell for Saxo-Tinkoff eller Orica GreenEDGE, sier han til procycling.no.

Alltid trøbbel i Euskaltel
Det er et sikkert høsttegn at det baskiske sykkellaget rammes av økonomiske vanskeligheter.

I år har telefonselskapet Euskaltel stått for hele den økonomiske kaka, mens baskiske myndigheter har kuttet støtten på grunn av den økonomiske krisen i Europa.

På tross av at man har World Tour-lisens for de neste tre sesongene, har teleselskapet varslet at de ikke kan ta neste års regning. Etter at direktørene ikke har funnet et nytt delsponsorat, har man varslet om kroken på døra med tanke på neste års satsing:

- Dette er siste gang Euskaltel-drakten vil være i Tour de France, fortalte Ivan de Galdeano til Bilbao-baserte El Correo foran Tour de France-avslutningen i Paris.

- Ingen sponsorer har besøkt oss under rittet. Og myndighetene har ikke vist noe tegn til støtte, la han til.

Sànchez og Antón blir?
Aarre tror også det er slutt for laget slik vi kjenner det i dag. Men et liv utenfor Baskerland begynte laget allerede å innstille seg på foran fjorårssesongen.

- Da åpnet laget for å ta inn ryttere som ikke er baskere.

- Ser du noe positivt i prosessen som pågår nå?

- Det positive er at Samuel Sànchez og Igor Antón drøyer lengst mulig med å signere for andre lag – i håp om at det skal komme en ny sponsor på banen, svarer Aarre.

- Det kommer alltid inn penger til slutt
Den sponsoren vil heller ikke holde til i Baskerland, og vil i så måte gjøre laget mer likt de andre lagene som befinner seg i World Touren i dag.

- Ivan de Galdeano har uttalt at han vil styre et World Tour-lag. Hvis ikke legger han ned hele driften. Jeg tror det kommer inn en sponsor som kjører på lisensen Euskaltel-laget eier for de neste tre årene.

- Det kommer alltid inn penger fra en eller annen plass til slutt. Før pengestøtten dukker opp, pleier lederne å være så dramatiske de kan i mediene, påpeker han.

Den nye satsingen vil nødvendigvis bli noe helt annet enn laget den norske bloggeren forelsket seg i oppover Alpe d’Huez i 2003-versjonen. Da sjarmerte Haimar Zubeldia og Iban Mayo en hel sykkelverden med sine klatreprestasjoner.

- Hvis det kommer en sponsor utenfra, blir det som et helt annet lag. De mistet litt av sjelen da det brøt med den baskiske filosofien for to år siden. Så har det vært en gradvis forverring for hvert år. Den største frykten er at de skal slå seg sammen med Saxo Bank, eller kanskje enda verre: At Oleg Tinkoff skal blande seg inn på noe vis, mener Aarre som trolig vil avvikle sin seks år gamle Euskaltel-blogg etter inneværende sesong.

- Jeg kommer til å følge med alle rytterne uansett hvor de sykler, men det blir en stor nedtur. Det er ingen grunn til å benekte det, avslutter Aarre.

PS! Dersom Euskaltel-Euskadi forsvinner helt fra den internasjonale sykkelverdenen, vil Spania kun at Movistar igjen på øverste nivå - mens Caja Rural vil fortsette som prokontinentalt mannskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.